Χρήστος Παππάς: Η σκιά του Μιχαλολιάκου

Παππάς και Μιχαλολιάκος μπροστά στη σβάστικα.

Ο ειδικός ρόλος του Χρήστου Παππά στη Χρυσή Αυγή ως alter ego του Αρχηγού, ο φανατισμός του με τον Χίτλερ, η εξύμνηση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και πώς «έκαψε» τον Φίρερ του.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 19/10/2019)

Την Τρίτη αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου ένας κατά δήλωσή του «χρυσαυγίτης από τα γεννοφάσκια του», ο Χρήστος Παππάς. Πράγματι ο Παππάς είναι ιδρυτικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης και συνοδοιπόρος του Μιχαλολιάκου ήδη από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Γιος του Ηλία Παππά, στενού συνεργάτη του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο Χρήστος ακολούθησε τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής και στη Νεολαία της ΕΠΕΝ, όταν αυτός διορίστηκε από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο πρώτος αρχηγός της. Μέχρι και σήμερα ο Παππάς συνοδεύει τον Μιχαλολιάκο σε όλη την πορεία της Χρυσής Αυγής και δεν είναι απλώς ένα από τα πρόσωπα του στενού ηγετικού του πυρήνα, αλλά το alter ego του.

Μάλιστα είναι τόσο alter ego του, που άθελά του ήταν αυτός που «έκαψε» τελικά τον Αρχηγό του για την υπόθεση του καταστατικού. Ως γνωστόν, ο Μιχαλολιάκος προσπαθεί να αρνηθεί με κάθε τρόπο τη γνησιότητα του κρυφού καταστατικού της οργάνωσης που έχει προσκομίσει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς.

Και ο βασικός λόγος είναι βέβαια ότι το καταστατικό αυτό περιέχει ειδικό κεφάλαιο για το Führerprinzip -τη χιτλερική «Αρχή του Αρχηγού» που κυριαρχεί στη δομή της Χρυσής Αυγής- και έτσι «καίει» τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο.

Το οργανόγραμμα

Ελα όμως που στο σπίτι του Παππά στα Γιάννενα, τη μόνη ναζιστική γιάφκα δηλαδή που δεν είχαν προλάβει να αδειάσουν οι χρυσαυγίτες μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, βρέθηκε ένα οργανόγραμμα το οποίο ταυτίζεται απολύτως με το κρυφό καταστατικό της οργάνωσης. Ταυτίζεται ο διαχωρισμός μεταξύ «Χρυσής Αυγής» και «Λαϊκού Συνδέσμου», ταυτίζονται οι έξι Διευθύνσεις και τα Τμήματα αυτών των Διευθύνσεων, ταυτίζεται βέβαια και η σφραγίδα που φέρουν τα δύο έγγραφα.

Αλλά, πάνω στη φούρια του Μιχαλολιάκου να αρνηθεί το γνήσιο καταστατικό του, ήταν η δική του σειρά να «κάψει» τον στενό του συνεργάτη και υπαρχηγό του. Γιατί βρήκε να προσκομίσει στο δικαστήριο ένα άλλο έγγραφο με ημερομηνία 5.11.1991, το οποίο, έχοντας τη σφραγίδα της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής, υπογράφεται «Διά το Πολιτικό Συμβούλιο» από τον Χρήστο Παππά.

Με άλλα λόγια πρόδωσε έτσι τον ιδιαίτερο ρόλο του Παππά ήδη από το 1991, όπου ήταν αυτός που εκπροσωπούσε την Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή τον ίδιο τον Αρχηγό.

Και βέβαια τον ίδιο ρόλο έχει μέχρι σήμερα. Ο Παππάς είναι αυτός που στέλνει τις εγκυκλίους με τις εντολές του Αρχηγού στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή που στέλνει στις 23.4.2013.

Η εγκύκλιος έχει την υποσημείωση «με εντολή Γενικού Γραμματέα» και την υπογραφή του Χρήστου Παππά, λέγοντας απευθυνόμενη στα μέλη και τα στελέχη της οργάνωσης ότι «θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία».

Εδώ ο Παππάς περιγράφει με μια φράση όλη την κάθετη στρατιωτική δομή της Χρυσής Αυγής που λειτουργεί με βάση την πειθαρχία και την ιεραρχία, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται μόνο ένας: ο Αρχηγός. Εξ ου και η εγκύκλιος τελειώνει με το «Ζήτω η νίκη! (σ.σ. μετάφραση του χιτλερικού Sieg Heil), Ζήτω ο Αρχηγός! (σ.σ. μετάφραση του χιτλερικού Heil Mein Führer)». Αλλωστε τα ’χει πει και στα γραφεία της Νίκαιας ο Παππάς.

Kαταγράφεται σε βίντεο κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του 2013 να λέει δίνοντας οδηγίες στα μέλη: «Πειθαρχία λοιπόν και ισχύει για όλους. Από τα ανώτερα στελέχη και έως και τον τελευταίο και τον πιο πρόσφατο φίλο μας» και ότι «στη Χρυσή Αυγή υπάρχει ιεραρχία και αυτή η ιεραρχία είναι που ακολουθούμε και όχι η κοινοβουλευτική ιεραρχία».

Στην ίδια περίσταση ο Παππάς εξυμνεί το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, λέγοντας ότι «η Τοπική η δική σας στέκεται στην πρωτοπορία του αγώνα» και προσθέτει απευθυνόμενος σ’ αυτό: «οι λαϊκοί μαχητές της Χρυσής Αυγής, τα παιδιά με τα παντελόνια παραλλαγής πόλης και τις μπλούζες τις μαύρες “Χρυσή Αυγή”, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν μάχιμο “παρών”, είτε στις εκλογές είτε σε δύσκολες καταστάσεις, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο, ήταν οι πρώτοι στη μάχη», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η οργάνωση θεωρούσε τη Νίκαια Τάγμα-μοντέλο και το έστελνε σε όλη την Ελλάδα για να πρωτοστατεί στις δράσεις και τις βίαιες ενέργειές της.

Και ο Παππάς καταλήγει: «Γι’ αυτό σας αξίζουν τα εύσημα. Ετσι να συνεχίσετε και το 2013. Γιατί αυτό σημαίνει χρυσαυγίτης». Υπακούοντας στις εντολές αυτές, οι χρυσαυγίτες της Νίκαιας συνέχισαν την εγκληματική δράση της οργάνωσης, για να φτάσουν μερικούς μήνες μετά να δολοφονήσουν τον Παύλο Φύσσα.

Αμετανόητος ναζί

Ο Παππάς -όπως και ο Μιχαλολιάκος- είναι φανατικός ναζιστής. Το δικαστήριο έχει ήδη δει άπειρα ανατριχιαστικά ντοκουμέντα. Από τις φωτογραφίες της νιότης του μαζί με τον Μιχαλολιάκο μπροστά στη σβάστικα μέχρι την πρόσφατη (2009) στον τάφο του Μουσολίνι.

Τον έχει δει να εκπαιδεύει ανήλικο μικρό παιδί να χαιρετάει ναζιστικά και να λέει «Χάιλ Χίτλερ», τον έχει δει να επισκέπτεται και να αλληλογραφεί με τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Waffen-SS, Ντεγκρέλ, να ποζάρει με ναζιστικό φέσι της 13ης Ορεινής Μεραρχίας των SS («Handschar») ή με χιτλερικό πηλήκιο. Και είναι τόσο φανατικός που έφτασε να αναπαραστήσει σε κάδρο ο ίδιος προσωπικά τη σκηνή που ο Χίτλερ φωτογραφιζόταν έξω από τον πύργο του Λάντσμπεργκ όπου είχε φυλακιστεί μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπιραρίας (βλ. τη φωτ. που φέρνουμε στο φως σήμερα).

Χώρια τα αμέτρητα πορτρέτα του Γερμανού Φίρερ στον σκληρό του δίσκο. Ολα αυτά, όσο ανατριχιαστικά και αν είναι, δεν θα ενδιέφεραν ποινικά το δικαστήριο, αν δεν πρόδιδαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Και το κίνητρο των εγκλημάτων -δηλαδή η ναζιστική ιδεολογία- φαίνεται τόσο καθαρά από τα ντοκουμέντα του Χρήστου Παππά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.