(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 12/10/2019)
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που δεν τον εκφράζει πια η Χρυσή Αυγή και έχει αποχωρήσει, και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος, που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης από το 2011, ταυτίστηκαν σε πάρα πολλά σημεία κατά τις χθεσινές απολογίες τους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Και οι δύο, που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ακολούθησαν την υπερασπιστική γραμμή του Μιχαλολιάκου περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας, αρνήθηκαν τη ναζιστική ιδεολογία και έκαναν τους ανήξερους για όλες τις έκνομες και εγκληματικές ενέργειες που όχι μόνο έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά για πολλές από αυτές έχουν καταδικαστεί χρυσαυγίτες.
Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν άγνοια για τα τάγματα εφόδου, τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και τις ορκωμοσίες δόκιμων μελών και ισχυρίστηκαν ότι είναι έννοιες που αποδόθηκαν στη Χρυσή Αυγή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά από την έδρα τούς επισημάνθηκε τόσο η δήλωση Μιχαλολιάκου σε ανοιχτή ομιλία του ότι «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου» όσο και φωτογραφίες και βίντεο από τους σκληρούς δίσκους των κατηγορουμένων που αποδεικνύουν ότι γίνονταν εκπαιδεύσεις με όπλα και ορκωμοσίες μελών.
Οι ίδιοι βέβαια αρνήθηκαν ότι η Χρυσή Αυγή έχει μέλη, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσουν την ηγεσία από τα μέλη της οργάνωσης που είναι οι φυσικοί αυτουργοί των επιθέσεων, αλλά ο Παν. Ηλιόπουλος κατέθεσε ότι «μόλις φύγω από εδώ σήμερα θα πάω να φτιάξω τις κάρτες μελών του νέου πολιτικού φορέα στον οποίο συμμετέχω», αναφερόμενος στην Εθνική Λαϊκή Συνείδηση του Ι. Λαγού.
Οσον αφορά το καταστατικό της οργάνωσης, και οι δύο αναφέρθηκαν σε αυτό που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή στον Αρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2012 αλλά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς η Χρυσή Αυγή συμμετείχε σε εκλογές πριν από το 2012, διοργάνωνε συνέδρια στα οποία εκλέγονταν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κ.λπ. χωρίς να υπάρχει επίσημο καταστατικό.
«Ενα παλιό καταστατικό που έχει κατατεθεί στη δικογραφία δεν βρέθηκε σε κανένα σπίτι από τα 68 που ψάξανε» είπε ο Ηλιόπουλος για το αυθεντικό καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο όμως ταυτίζεται με το οργανόγραμμα που βρέθηκε στο σπίτι του Χρήστου Παππά στα Γιάννενα, το μόνο σπίτι που δεν πρόλαβε να αδειάσει η οργάνωση μετά την άσκηση των διώξεων.
Ταύτιση απόψεων οι κατηγορούμενοι είχαν και για το πογκρόμ κατά μεταναστών που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2011, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη. «Συμφωνώ με όσα είπε ο Ζησιμόπουλος, ότι συμμετείχαν οργανωμένες ομάδες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Εγώ είχα βρεθεί στη μέση σαν σάντουιτς, προσπάθησα να αποτρέψω τα επεισόδια, είμαι από τους ανθρώπους που αν μπορώ να σώσω κόσμο δεν θα περιμένω να τον σώσει κάποιος άλλος» είπε ο Ηλιόπουλος, παρά τα αδιάψευστα στοιχεία για το τάγμα εφόδου που με επικεφαλής τον Κασιδιάρη και με ακροβολισμένα άλλα στελέχη (Παναγιώταρος, Μπούκουρας) πραγματοποίησε μία από τις πιο άγριες ρατσιστικές επιθέσεις (σ.σ. για την οποία ο μόνος από τους δράστες που κάθισε στο εδώλιο ήταν ο υποψήφιος βουλευτής Αρτας της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κολιόπουλος).
Αλλά οι κατηγορούμενοι δεν είπαν το παραμικρό για τον ρόλο του Κασιδιάρη, άλλωστε ο Ζησιμόπουλος έγινε «μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση του Κασιδιάρη που τον γνώρισα στον στρατό, όταν ήμουν λοχαγός και εκείνος στρατιώτης», ενώ για τον Ηλιόπουλο «ο Ηλίας είναι κολλητός μου, εκείνος πρότεινε να είμαι υποψήφιος βουλευτής, έχω κάνει άπειρες συζητήσεις μαζί του και δεν μου έχει αναφέρει ποτέ τη λέξη Χίτλερ».
Ομως σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο του 2011 ο Κασιδιάρης χαρακτηρίζει τον Χίτλερ «μέγα κοινωνικό αναμορφωτή» και «στρατηγική ιδιοφυΐα» και αναρωτιέται «ποιο θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου αν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν σταματούσε την ανανεωτική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού». Ο Ηλιόπουλος είπε ότι δεν θυμάται το συγκεκριμένο άρθρο και ότι «αν ζούσα το 1940, θα έβγαινα στο βουνό και θα τον πολεμούσα».
Ωστόσο έχει καταγραφεί να χαιρετάει ναζιστικά, το κάγκελο στο παράθυρο του πατρικού του σπιτιού έχει το σχέδιο της σβάστικας (όπως έχει αποτυπωθεί στο ντοκιμαντέρ «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής») και από την ηλικία των 15 ετών το μπράτσο του κοσμούσε τατουάζ με το χιτλερικό σύνθημα «Sieg Heil» («Ζήτω η Νίκη»). Ομως, όπως ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου, έτσι και ο Ηλιόπουλος είπε ότι «αναλαμβάνω τη δική μου πολιτική ευθύνη και αφαίρεσα το τατουάζ όταν έγινε ντόρος».