[Απολογίες // Γρέγος, Ζαρούλια] Πόσα ψέματα χωράνε σε 13 λεπτά;

Ελένη Ζαρούλια, EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 10/10/2019)

Μόλις δεκατρία λεπτά κράτησε η απολογία της Ελένης Ζαρούλια, της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και ανήκει στον στενό ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.

Οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί της κατηγορούμενης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον ως προάγγελος της γραμμής που θα ακολουθήσει ο Αρχηγός, ωστόσο οι ερωτήσεις που της τέθηκαν ήταν πολύ περιορισμένες και δεν αφορούσαν τη ναζιστική οργάνωση και τη δράση της.

Οι μόνες ερωτήσεις σχετικά με την εγκληματική δράση αφορούσαν τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για τις οποίες η Ελ. Ζαρούλια είπε ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων από τη δικογραφία, και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου υιοθέτησε τον καταφανώς ψευδή ισχυρισμό ότι ο Αρχηγός ενημερώθηκε το επόμενο μεσημέρι από την ίδια, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων που την πληροφορούσαν για τις έρευνες της Αστυνομίας.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός έχει ήδη καταπέσει από την τηλεφωνική επικοινωνία Λαγού – Μιχαλολιάκου στις 00:38, δηλαδή λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου και ενώ ο περιφερειάρχης Λαγός έχει ήδη μιλήσει με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη.

Η διάψευση

Αλλά τη Ζαρούλια διαψεύδει και ο μάρτυρας τον οποίο έφερε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος στο δικαστήριο να τον υπερασπιστεί, ο Αρης Σπίνος, που ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την Ελληνική Αυγή στις τελευταίες εκλογές και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στις προηγούμενες.

Ο Σπίνος έχει καταθέσει ότι από τις τρεις μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχηγό, ο οποίος έπαιρνε και άλλους τηλέφωνο στην αγωνία του να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί. «Μήπως κοιμάται με τον σύζυγό μου ο Σπίνος και όχι εγώ;», απάντησε η Ελ. Ζαρούλια και απέφυγε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση λέγοντας: «Μετά δεν ξέρω τι έγινε, ίσως πήγε ο σύζυγός μου από τα γραφεία, ρωτήστε τον ίδιο».

Κατά τα άλλα, η κατηγορούμενη παραδέχτηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι οικογενειακή υπόθεση και ταυτίζεται με τον Αρχηγό, λέγοντας «Αν είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής; Τι να σας πω… Είμαι – δεν είμαι μέλος; Επειδή είμαι η γυναίκα του γενικού γραμματέα, η Χρυσή Αυγή είναι η οικογένειά μου», ενώ απέδωσε στο τρακ που είχε κατά την πρώτη της ομιλία στη Βουλή τον χαρακτηρισμό «υπανθρώπους» για τους μετανάστες και υιοθέτησε τα περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας με στόχο, όπως είπε, να ανακοπεί η εκλογική άνοδος του κόμματος.

Αντώνης Γρέγος, EUROKINISSI / TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ.

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Αντώνης Γρέγος, ο οποίος έκανε λόγο για σκευωρία επειδή η Χρυσή Αυγή «πήγαινε για αξιωματική αντιπολίτευση» και «ξέραμε πως σχεδιάζουν την πολιτική μας εξόντωση». Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 2007, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Παύλου «μια-δυο μέρες αφότου έγινε, δεν ασχολούμουν ιδιαίτερα με ό,τι γίνεται στην Αθήνα» και αναφέρθηκε κυρίως στο πολιτικό κόστος που είχε για την οργάνωση.

Είπε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τάγματα εφόδου στη Χρυσή Αυγή, χαρακτήρισε «ρητορική αστοχία» την αναφορά του Μιχαλολιάκου «στις λόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια» και αρνήθηκε ότι υπήρχαν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ορκωμοσίες μελών. «Δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία, όχι όλα αυτά που ακούγονται…», υποστήριξε, αλλά η έδρα του επισήμανε: «Δεν ακούγονταν μόνο, τα είδαμε κιόλας σε φωτογραφίες και βίντεο».

Δύο ήταν τα σημεία της απολογίας, στα οποία ο Αντ. Γρέγος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση της Χρυσής Αυγής. Οταν κατέθεσε ότι ο Ηλίας Σταύρου «δεν νομίζω να πάσχει από ψυχική διαταραχή», άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της οργάνωσης ότι ο πρώην χρυσαυγίτης -που έχει καταθέσει εναντίον της Χρυσής Αυγής και έχει καταγγείλει τις απειλές που δέχτηκε από αυτήν- είναι τρελός και ψυχικά άρρωστος. Και όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και άλλο καταστατικό της Χρυσής Αυγής εκτός από αυτό που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2012 στον Αρειο Πάγο: «Το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω δει. Και να υπήρχε, δεν είχα την αρμοδιότητα να το βρω και να το αναγνώσω».

Η απολογία Μιχαλολιάκου

Ο συνήγορος του N. Μίχου εξέφρασε αντιρρήσεις για την απόφαση του δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αλφαβητική σειρά των κατηγορούμενων ο Ν. Μιχαλολιάκος και δήλωσε κώλυμα του εντολέα του να απολογηθεί στις 17 Οκτωβρίου αντί του Μιχαλολιάκου. Ο Ν. Μίχος πρόσφατα καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός, μαζί με τον Ι. Λαγό, για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης. Κατά τη διάρκεια της δίκης για την επίθεση αυτή άλλαξε δικηγόρο, κατήγγειλε τον προηγούμενο ότι εκτελούσε οδηγίες του Μιχαλολιάκου και ακολούθησε διαφορετική υπερασπιστική γραμμή από τον Ι. Λαγό. Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το πότε θα απολογηθεί ο Μιχαλολιάκος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.