[Απολογίες // Αλεξόπουλος, Γερμενής] Ο «Καιάδας» έπαιξε με την υπομονή και τη νοημοσύνη όλων

Ο Γιώργος Γερμενής. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Με ύφος που δεν αρμόζει ούτε σε κατήγορο, πόσο μάλλον σε κατηγορούμενο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο Γιώργος Γερμενής απολογήθηκε με ειρωνείες και προσβολές προς την έδρα κουνώντας και το δάχτυλο επιδεικτικά, ενώ δήλωσε… άγνοια για όλα τα φλέγοντα στοιχεία κατά της ναζιστικής οργάνωσης και φόρτωσε τη δολοφονία Φύσσα στον Ρουπακιά ● Αντιθέτως, ο κατηγορούμενος Αλεξόπουλος «έδειξε» και τον Ι. Λαγό και την Τοπική Νίκαιας.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 8/10/2019)

Προσβλητικός και είρων από τα πρώτα λεπτά της απολογίας του, ο Γιώργος Γερμενής θύμισε μέσα στη δικαστική αίθουσα τους τραμπουκισμούς της ναζιστικής οργάνωσης εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

«Αυτή η ερώτηση τι σημασία έχει; Εχετε να μου πείτε κάτι γι’ αυτά που κατηγορούμαι; Επειδή ξέρω πού θα το πάτε αμέσως μετά… Α μπράβο, τώρα που το λέτε… Ενα λεπτάκι για να καταλάβω, εδώ διώκεται το φρόνημα;», είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που απηύθυνε στην έδρα το πολύ παλιό ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, που ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή στον στενό πυρήνα του Αρχηγού Μιχαλολιάκου.

«Εγώ θέλω να σας βοηθήσω να πάτε με πιο γρήγορους ρυθμούς, να βγάλετε απόφαση, να μην έρχεστε εδώ πέρα και ταλαιπωρείστε», είπε πουλώντας πνεύμα σε άλλο σημείο της απολογίας του ο πρώην βουλευτής, που έφτασε στο σημείο να χασκογελάει στην πρώτη ερώτηση που του έγινε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «Αν το συζήτησα με άλλους; [γέλια] Πρώτα απ’ όλα το συζήτησα με την οικογένειά μου…».

Οπως άλλωστε φάνηκε από το πώς εξελίχθηκε η απολογία του, ο «Καιάδας» όσα ήθελε να πει, τα είπε από την αρχή, όταν δήλωσε ότι βρίσκεται στο εδώλιο μόνο και μόνο επειδή έτυχε το 2012 να εκλεγεί βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή και έκανε λόγο για πολιτική δίωξη, βάλλοντας κατά των ανακριτών που χειρίστηκαν την υπόθεση και κατά του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που δήθεν έστησε τη δίκη για να ανακόψει την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Μόνο που ο ίδιος κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με βάση πραγματικά περιστατικά που τέλεσαν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (ανάμεσα στα οποία: ανθρωποκτονία Φύσσα, δολοφονικές επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), όπως έχει ήδη αποδειχθεί στο δικαστήριο.

Για τη δολοφονία του Παύλου, ο Γερμενής είπε ότι «δύο παρέες τσακώνονταν και ένας ηλίθιος έκανε ό,τι έκανε» και επιχείρησε έτσι να φορτώσει στον Ρουπακιά όλη την ευθύνη. Ομως την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία έχει αναλάβει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος και, όπως κατέθεσε χθες ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, «του είπα: Αρχηγέ, ήταν λάθος έκφραση».

Επιλεκτική… άγνοια

Κατά τα άλλα, ο Γερμενής ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα:

● Για τα τάγματα εφόδου, παρ’ όλο που παραδέχτηκε ότι ήταν παρών στις Θερμοπύλες, όταν ο Μιχαλολιάκος έλεγε «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου, όποτε θέλουν, ας έρθουν να μας συνθλίψουν».

● Για το αυθεντικό καταστατικό της οργάνωσης, αλλά στην απολογία του στους ανακριτές έχει μιλήσει για καταστατικό το 1994 (σ.σ. σύμφωνα με τον επίσημο ισχυρισμό της οργάνωσης, το καταστατικό συμφωνήθηκε και κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2012).

● Για τα μέλη της οργάνωσης, για τα οποία τώρα υποστηρίζει ότι «ήταν τρόπος του λέγειν για όσους έρχονταν τακτικά στα γραφεία», αλλά ενώπιον των ανακριτών απαριθμούσε 2.000 μέλη.

● Για τις δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες, επειδή «τότε ήμουν διακοπές στη Ζαχάρω Ηλείας».

● Για τον ξυλοδαρμό του Αστέριου Χάμου στον Μελιγαλά το 2013, μολονότι στο δικαστήριο έχει ακουστεί τηλεφωνική συνομιλία του πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, Σωτ. Δεβελέκου, με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Τσακανίκα, ο οποίος περιγράφει «ο “Καιάδας”, μαλάκα, τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω». Το μόνο που παραδέχτηκε ο Γερμενής είναι ότι το «Καιάδας» είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στη χέβι μέταλ μπάντα του.

● Για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης, αν και στο δικαστήριο έχει προβληθεί βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου, στο οποίο ο Γερμενής μιλάει ως εκπαιδευτής δόκιμων μελών της Χρυσής Αυγής και αναπτύσσει την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης για τον «Αιώνιο Εβραίο».

Για τον «Αιώνιο Εβραίο», ο Γερμενής είπε ότι «είναι ένας λογοτεχνικός όρος, περιγράφει κάποιον που είναι τσιφούτης, το λέει και ο Σέξπιρ σε κάποια φάση».

Οσο για τη συμμετοχή του σε ναζιστική συναυλία που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή το 2005 και, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», ο Γ. Γερμενής μαζί με τους Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρo, Αρτ. Ματθαιόπουλο και Γ. Μισιάκα-Μάστορα προσκυνούν τον αγκυλωτό σταυρό και υμνούν το Γ’ Ράιχ, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε τη ναζιστική ιδεολογία του λέγοντας: «Το 2005 μπορεί να ήμουν σύμφωνος με κάτι και μετά να πάω κάπου αλλού…». Ομολόγησε, επίσης, ότι η οργάνωση είχε πυρήνες υποδοχής νέων μελών.

Εκεί όμως που ο «Καιάδας» υποτίμησε τη νοημοσύνη έδρας και ακροατηρίου ήταν όταν επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από κάθε έκνομη ενέργεια και ισχυρίστηκε ότι «εγώ ούτε κλήση δεν έχω…».

Εχει βέβαια καταδίκη για την επίθεση σε βάρος του Γ. Καμίνη το 2013, όταν ως επικεφαλής τάγματος εφόδου έβρισε και προσπάθησε να γρονθοκοπήσει τον τότε δήμαρχο, την ώρα που μοίραζε πασχαλινά δώρα σε παιδιά, ενώ έχει δικαστεί και για την επίθεση σε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας, αλλά αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

«Δεν ήμουν εκεί, δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου τέτοια πράγματα», είπε ο Γερμενής παρ’ όλο που ο ίδιος έχει ομολογήσει (ρ/σ «Βήμα FM») ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχαν χαρτιά, δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε» και η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της επιχαίρει ότι «οι συναγωνιστές Γερμενής και Ηλιόπουλος έλεγξαν τους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών και απέσυραν με συνοπτικές διαδικασίες τα παράνομα προϊόντα».

Απολογία Αλεξόπουλου

Σε αντίθεση με τον Γερμενή, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος δεν φόρτωσε την ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα μόνο στον Ρουπακιά, αλλά «έδειξε» δύο φορές τον Ι. Λαγό και την Τοπική Νίκαιας: την πρώτη, όταν είπε ότι «ο Ρουπακιάς δεν ήταν ένας απλός τυχαίος, τον είδα τουλάχιστον σε δέκα φωτογραφίες στα γραφεία, εμείς στην Αθήνα δεν τον ξέραμε αλλά όσοι ήταν στην περιοχή του…».

Και τη δεύτερη, όταν αναφέρθηκε στη στρατιωτική εμφάνιση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «αυτά τα φορούσαν μόνο στη Νίκαια και στον Πειραιά» και σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ενδυμασία «ήταν επικίνδυνη, είναι στρατιωτικού τύπου και υπό τη σκέπη του κόμματος (…) θεωρείς ότι υπάρχουν δυνάμεις γύρω σου, ο ένας παίρνει δύναμη από τον άλλον (…) κάποιοι παρεκτράπηκαν και θεώρησαν τον εθνικισμό ως χουλιγκανισμό».

Απέδωσε, μάλιστα, την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή στα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας μετά τη δολοφονία του Παύλου.

«Αρχισα να διαφοροποιούμαι, βλέποντας ότι κάποιοι άνθρωποι λειτουργούσαν πιο ακραία», είπε, αλλά το δικαστήριο του θύμισε ότι αυτά γίνονταν τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά επέλεξε να ανεξαρτητοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014. Του θύμισε, επίσης, ότι σε ομιλία του στην Κατερίνη τον Δεκέμβριο του 2013 «όταν, υποτίθεται, ότι έχετε διαφοροποιηθεί και έχετε κλειστεί στον εαυτό σας», έλεγε ότι «οι αρχιμάγειρες της διαπλοκής [Αντ. Σαμαράς, Χαρ. Αθανασίου] να βλέπουν τα παιδιά τους να ψοφάνε».

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε τον λόγο του υπερβολικό, αλλά τον απέδωσε στο θρησκευτικό του υπόβαθρο, καθώς, όπως είπε, «κατάρες είναι και οι χρυσοί ψαλμοί του Δαβίδ, τους οποίους διαβάζει η εκκλησία».

Εκτός από τον εαυτό του, από το κάδρο των ευθυνών επιχείρησε να βγάλει τον Μιχαλολιάκο, χαρακτηρίζοντας «οξύ πολιτικό λόγο» τις ομιλίες του που προτρέπουν σε πράξεις βίας, αλλά και τον Κασιδιάρη, υποστηρίζοντας ότι τον είχε ακούσει να λέει ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει εθνικοσοσιαλιστές. Λίγο αργότερα, βέβαια, επαναλάμβανε όσα είχε πει στους ανακριτές, ότι κάποιοι, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας είτε σε επίπεδο υποστηρικτών, είχαν εθνικοσοσιαλιστική ατζέντα.

■ Η δίκη συνεχίζεται αύριο, στο Εφετείο Αθηνών, με τις απολογίες των Αντώνη Γρέγου και Ελένης Ζαρούλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.