[Απολογίες // Σιατούνης, Στράτος, Παπαβασιλείου, Πόπορη] Ανασκευάζουν για να γλιτώσουν

«Οι κάλυκες διαμετρήματος 7,62 χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικά και όχι αστυνομικά όπλα. Με ποιο όπλο τούς χρησιμοποιήσατε;», ρωτήθηκε η ανθυπαστυνόμος Β. Πόπορη και απάντησε «δεν θυμάμαι».
EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Για να μπορέσουν να αντικρούσουν την κατηγορία του μέλους εγκληματικής οργάνωσης οι τρεις κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν χθες παρουσιάστηκαν ως απλοί υποστηρικτές της Χ.Α. ● Η τέταρτη απολογούμενη, η μοναδική αστυνομικός που κατηγορείται, δήλωσε… συλλέκτρια για να δικαιολογήσει τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν στο σπίτι της.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 1/10/2019)

Με τρεις χρυσαυγίτες που έχουν καταδικαστεί για οργανωμένες επιθέσεις της οργάνωσης και τη μοναδική αστυνομικό που είναι ανάμεσα στους 68 κατηγορούμενους ολοκληρώθηκαν οι απολογίες όλων όσοι δικάζονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αρχίζουν αύριο οι απολογίες των πρώην βουλευτών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Χθες απολογήθηκαν οι Βασίλης Σιατούνης, Αθανάσιος Στράτος, Νίκος Παπαβασιλείου και Βενετία Πόπορη. Οι δύο πρώτοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το 2008, για την οποία εξέτισαν ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών, αλλά επιχείρησαν να παρουσιαστούν ως απλοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής για να αντικρούσουν την κατηγορία του μέλους εγκληματικής οργάνωσης.

Τα έριξαν αλλού

Για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να ανασκευάσουν τις καταθέσεις τους στους αστυνομικούς αμέσως μετά τη σύλληψή τους για την επίθεση στην «Αντίπνοια», τότε που παραδέχονταν ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Και οι δύο είπαν ότι ο αξιωματικός συμπλήρωσε στην κατάθεσή τους ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής και «μας ζήτησε να υπογράψουμε το χαρτί για να μην μπούμε στη φυλακή», προκαλώντας τις ερωτήσεις της έδρας: «Εσείς δεν διαβάσατε την κατάθεσή σας πριν την υπογράψετε; Μας λέτε πως ό,τι σημείωσαν οι αστυνομικοί ήταν σωστό, εκτός από το ότι ήσασταν μέλη της οργάνωσης;».

Η σχέση των Σιατούνη και Στράτου με τη Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται από το σκεπτικό της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, σύμφωνα με το οποίο ήταν «οργανωμένη από τη Χ.Α. η επίθεση στο Αντίπνοια» (Γ. Μπασκάκης, 21.07.2016), από το γεγονός ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, αλλά και από το ότι, όταν εκδικαζόταν η υπόθεσή τους στην Ευελπίδων το 2011, ήταν παρόντες οι Ηλ. Κασιδιάρης και Ι. Λαγός.

«Τους είδα αλλά δεν τους ήξερα, τους γνώρισα αργότερα στη φυλακή», προσπάθησε να πείσει ο Β. Σιατούνης, ο οποίος εκτός των άλλων ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Μιχαλολιάκου το 2010.

«Δεν γνωρίζω καν σε ποιον τομέα ήμουν υποψήφιος, μου ζήτησαν χάρη από τη Χρυσή Αυγή για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια», είπε ο Β. Σιατούνης, ενώ ο Αθ. Στράτος συμπλήρωσε ότι «δεν πιστεύω ότι ήξερε ο συγκατηγορούμενός μου πως ήταν υποψήφιος, το ‘χω πιθανό να τον έβαλαν μόνοι τους».

Αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν αρνούνται είναι ότι ο Μιχαλολιάκος έβαλε στον συνδυασμό του έναν από τους δύο ήδη κατηγορούμενους τότε για την επίθεση στην «Αντίπνοια», οι οποίοι είχαν εισβάλει στο στέκι λέγοντας: «Εχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής… θα σας γαμήσουμε». Με αυτόν τον τρόπο ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής επιβράβευσε τον Σιατούνη για τις πράξεις του.

Ο Νίκος Παπαβασιλείου μαζί με τον συγκατηγορούμενό του, Γ. Περρή, έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την εμπρηστική επίθεση στο μπαρ «Cointreau», ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, στην πλατεία Αμερικής, το 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση, «ωθήθηκαν στις πράξεις τους από μίσος προκαλούμενο λόγω της εθνικής καταγωγής του πολιτικώς ενάγοντα» και αυτό ακριβώς υποστήριξε και ο Παπαβασιλείου: «Ζούσα στην περιοχή και μετά από επίθεση μετανάστη στη μητέρα μου άρχισα να έχω μένος για το σύνολο των μεταναστών. Ετσι αποφάσισα να γίνω υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής».

Για το μένος του απέναντι στους μετανάστες, λοιπόν, ο κατηγορούμενος άρχισε να πηγαίνει τακτικά στα γραφεία της Νίκαιας και συμμετείχε σε εκδηλώσεις στα Ιμια, στον Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι ήταν παρών κατά την επίθεση στην τανζανική κοινότητα και είπε ότι μετά πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να συμπαρασταθεί στον Περρή, μέχρι που «ήρθε ο Παναγιώταρος και τον έβγαλε από το τμήμα».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι έβγαινε με άλλους για «περιπολίες» στην περιοχή, αλλά ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες έχει καταθέσει ότι μαζί με τον Παπαβασιλείου είχαν μαχαιρώσει Πακιστανό στην πλατεία Αττικής και «μετά ενημερώσαμε τον Γερμενή και μας είπε “μπράβο ρε μάγκες”».

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες

Η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη, που υπηρετεί στην Ασφάλεια Πειραιά, υποστήριξε ότι, μετά τις εκλογές του 2012, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής «για ίδιον όφελος», για να ζητήσει να μεταταχθεί στη φύλαξη βουλευτών, αλλά «πήραν άλλους και δεν ξανασχολήθηκα».

Τη συχνή τηλεφωνική επικοινωνία της με τον συγκατηγορούμενό της, Ν. Αποστόλου, την απέδωσε σε μια «αδιάφορη φιλική σχέση», ενώ τα τηλεφωνήματά της με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία Φύσσα, Λέοντα Τσαλίκη, πριν και αμέσως μετά το έγκλημα, τα απέδωσε στην πολύχρονη φιλική σχέση τους και είπε ότι αφορούσαν την εύρεση αποκλειστικής νοσοκόμας για τη μητέρα της.

«Μιλάτε πριν και μετά τα μεσάνυχτα επειδή θέλετε να βρείτε αποκλειστική για τη μητέρα σας που έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο ύστερα από τέσσερις μέρες;», επισήμανε η πρόεδρος.

Ομως τον ιδιαίτερο ρόλο της Πόπορη προδίδει το μήνυμα που έστειλε την επομένη της δολοφονίας του Παύλου (18/09/13), λίγο πριν γίνει η έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και το οποίο προειδοποιούσε τον παραλήπτη λέγοντας: «Ετοιμάσου για νέα συνάντηση με τους φίλους σου. Εντός ολίγου ντου στα γραφεία στον Πειραιά…».

Χρειάστηκαν περισσότερα από σαράντα λεπτά για να διαβαστούν στο δικαστήριο όλα όσα κατασχέθηκαν στο σπίτι της κατηγορούμενης: όπλα, εκατοντάδες φυσίγγια, πολλά μαχαίρια, σιδηρογροθιές κ.ά. Οπως είπε η ανθυπαστυνόμος, μπορεί να τα κατείχε παράνομα, αλλά ήταν για συλλεκτική χρήση…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.