Φωτογραφία αρχείου / Ο καταδικασθείς για την δολοφονία του Σαχζάτ Λούκμαν, Διονύσης Λιακόπουλος – Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ.
Ιλαρή ήταν η προσπάθεια του κατηγορούμενου Διονύση Λιακόπουλου –αμετάκλητα καταδικασθέντος για τη δολοφονία Λουκμάν– να αποδείξει στο δικαστήριο πως δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, παρ’ όλο που στο σπίτι του έχουν βρεθεί προεκλογικά φυλλάδια και αυτοκόλλητα της ναζιστικής οργάνωσης καθώς και μαχαίρια, αεροβόλο με φυσίγγια και σιδηρογροθιά.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 26/9/2019)
Να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή επιχείρησε ο Διονύσης Λιακόπουλος, που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τη δολοφονία με ρατσιστικό κίνητρο του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν και χθες απολογήθηκε για την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε υποστηρικτής της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου, ωστόσο κατά την έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του μετά τη δολοφονία βρέθηκαν περισσότερα από 100 προεκλογικά φυλλάδια με τίτλο «Γιατί ψηφίζω Χρυσή Αυγή», αυτοκόλλητα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», καθώς επίσης και δύο μαχαίρια πεταλούδα, αεροβόλο, σιδηρογροθιά, φυσίγγια, σφεντόνα και αμπούλες αερίου.
Πρόεδρος: Γιατί είχατε φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στο σπίτι σας;
Λιακόπουλος: Τα μοίραζαν προεκλογικά και πήρα.
Πρόεδρος: Και γιατί τα κρατήσατε από τις εκλογές του 2012 μέχρι το 2013; Αλλων κομμάτων είχατε;
Λιακόπουλος: Οχι, μόνο της Χρυσής Αυγής.
Πρόεδρος: Τα μαχαίρια;
Λιακόπουλος: Με εξυπηρετούν στο ψάρεμα.
Πρόεδρος: Η σφεντόνα;
Λιακόπουλος: Για κυνηγετική χρήση.
Πρόεδρος: Οπότε ασχολείστε και με την αλιεία και με το κυνήγι… Το αεροβόλο;
Λιακόπουλος: Πήγαινα για σκοποβολή νυχτερινές ώρες στον Βύρωνα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν πηγαίνατε μέρα; Ανεργος ήσασταν, λέτε, είχατε χρόνο.
Η έδρα επισήμανε στον κατηγορούμενο ότι το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας έχει καταγραφεί στη δικαστική απόφαση τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό, αλλά ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι «δεν γνώριζα ότι ήταν αλλοδαπός. Και Ελληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα». Ωστόσο, η εισαγγελέας τού θύμισε ότι αμέσως μετά τη δολοφονία παραδέχτηκε το κίνητρο λέγοντας στον αστυνομικό που τον συνέλαβε: «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός, έρχονται στα σπίτια μας και μας κάνουν κακό».
Νωρίτερα, εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο η απάντηση του Χρ. Στεργιόπουλου (που έχει καταδικαστεί για την ίδια δολοφονία και ολοκλήρωσε την απολογία του για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) στο αν γνωρίζει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία Φύσσα, Γιώργο Τσακανίκα: «Τον γνώρισα στη φυλακή. Μου έδωσε χαρτί ότι δεν τον ξέρω, δεν με ξέρει και ότι δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή». Εύλογα ήταν τα ερωτήματα της προέδρου: «Γνωρίζει ο Τσακανίκας όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής; Γιατί το λέτε έτσι; Ηταν στέλεχος ο Τσακανίκας;» και ο Στεργιόπουλος απάντησε: «Φαντάζομαι πως ναι», επιβεβαιώνοντας ότι ο Τσακανίκας ήταν ένα από τα στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια.
● Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων του Χρ. Στεργιόπουλου να μην υποβάλει ερωτήσεις η Πολιτική Αγωγή, μέσω της έδρας, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν την ιδιότητα διαδίκου. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής θύμισαν άλλες αποφάσεις του δικαστηρίου που είχε απορρίψει ανάλογα αιτήματα, όπως για παράδειγμα κατά την εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση του «Συνεργείου» (σχετική ένσταση είχε υποβάλει η συνήγορος του κατηγορούμενου Γαλανάκη) ή στην κατάθεση του Δημήτρη Κουσουρή, και υποστήριξαν ότι οι ερωτήσεις αφορούν τη διερεύνηση της εγκληματικής οργάνωσης και ως εκ τούτου «αποκλεισμός μας θα σημάνει ακυρότητα μιας πολύχρονης διαδικασίας». Η πρόεδρος αντέτεινε ότι «πρόκειται για απολογία κατηγορουμένου και όχι για κατάθεση μάρτυρα και δεν δικαιολογείται παράσταση πολιτικής αγωγής για το συγκεκριμένο αδίκημα».