Ακόμα και οι στημένες απολογίες είναι αποκαλυπτικές (379η-382η μέρα)

(Κείμενα: Κυριάκος Μπάνος, Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 25/9/2019)

Για μια ακόμη φορά η φρίκη του φασιστικού μίσους ξεδιπλώθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την απολογία του Χ. Στεργιόπουλου, ενός από τους δυο δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν. Ξεκινώντας κατά την 382η συνεδρίαση (23/9) από το γεγονός που προκάλεσε σοκ στο ακροατήριο, ότι έχει ήδη αποφυλακιστεί και πλέον εργάζεται, ο αμετανόητος δολοφόνος του Πακιστανού εργάτη μίλησε με προκλητικά παγωμένο ύφος για την ρατσιστική επίθεση σαν «ένα περιστατικό της στιγμής μια παρεξήγηση που κατέληξε όπως κατέληξε».

Ξανά και ξανά απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας τόνιζε ψυχρά: «ήταν έξι χτυπήματα, αβαθή και αδύναμα». «Γιατί τέτοια μανία όμως», ρωτήθηκε από τον σύνεδρο, για να απαντήσει: «δεν ήταν μανία, ήταν αδύναμα». «Μα έξι; Ένα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι;» «Αν ήθελα να κάνω κακό θα έβαζα δύναμη». Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν φωνές από το κοινό «τον σκότωσες!», αλλά αυτός συνέχισε απτόητος: «δεν ήθελα να κάνω τίποτα, και δεν έκανα τίποτα» ξεσηκώνοντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από το ακροατήριο. Το αφήγημα του δολοφόνου ήταν ότι ο Λουκμάν «πέταξε στη μέση του δρόμου» το ποδήλατό του και επιτέθηκε στους δυο χρυσαυγίτες! «Θέλετε να πείτε ότι σας προκάλεσε;», ρώτησε η εισαγγελέας και ο Στεργιόπουλος είπε ξεδιάντροπα και καθαρά: «με τη συμπεριφορά του… εγώ αυτό πιστεύω».

Όποιος παρακολούθησε την απολογία Στεργιόπουλου ήταν σαν να ξαναέβλεπε τον Ρουπακιά – και τη δική του αμετανόητη, προκλητική στάση.


“Ό,τι έλεγα εκείνη την περίοδο ήταν ψέμματα”, ανέφερε από την πρώτη κιόλας στιγμή της κατάθεσής του ο Νίκος Αποστόλου που απολογήθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη ως κατηγορούμενος για ένταξη στην ναζιστική οργάνωση. Στη συνέχεια ο Αποστόλου, που σε τηλεφωνικές συνομιλίες του που έχουν ακουστεί στο δικαστήριο έχει παραδεχτεί πως οι πυρήνες της ΧΑ στον Πειραιά είχαν στοχοποιήσει τον Παύλο Φύσσα πολύ πριν τη δολοφονία του, προσπάθησε με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει την σχέση του με την ΧΑ. “Ήμουν μόνο υποστηρικτής”, δήλωσε ξεχνώντας ωστόσο πως το δικαστήριο έχει δει οπτικό υλικό στο οποίο σαν κεντρικός παρουσιαστής προσκαλεί στο βήμα τους ομιλητές (γραφεία της ΧΑ στη Σαλαμίνα).


Στις 12 Σεπτέμβρη (379η συνεδρίαση) ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορούμενων για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση. Σε αυτό το κομμάτι της δίκης απολογούνται όσοι πήραν μέρος σε διάφορες επιθέσεις της ΧΑ στην Αθήνα και πανελλαδικά.

Η πρώτη υπόθεση ήταν αυτή της επίθεσης στον Κοινωνικό Χώρο “Συνεργείο” στις 10/7/13, με τον πρώτο από τους χρυσαυγίτες που κατηγορούνται για την επίθεση, τον Διονύση Αγιοβλασίτη, να κάθεται στο εδώλιο. Ο Αγιοβλασίτης, όπως και οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες, στην αρχή αρνήθηκε πως ήταν μέλος της ΧΑ. “Η ανάμειξή μου ήταν επαγγελματική μέσω του Καζατζόγλου [κατηγορούμενος για την υπόθεση Φύσσα]”, δήλωσε αρχικά, στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι διέθετε κάρτα υποστηρικτή ανήκε στο Μέτωπο Νεολαίας και έπαιρνε μέρος σε δράσεις του Πυρήνα Νίκαιας. Άλλωστε το δικαστήριο έχει δει φωτογραφίες του Αγιοβλασίτη σε νυχτερινή εκπαίδευση του Πυρήνα Νίκαιας στη Σαλαμίνα.

Όσον αφορά στην επίθεση στο Συνεργείο ο Αγιοβλασίτης ήταν ένας ακόμα από αυτούς που δεν ήξεραν πού πήγαιναν. Ωστόσο στην προσπάθειά του καλυφθεί αναγκάστηκε να ομολογήσει τόσο τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης (50-60 μηχανάκια σε σχηματισμό), όσο και την λειτουργία των γραφείων της ΧΑ σαν ορμητήρια αφού παραδέχτηκε πως η επίθεση ξεκίνησε από τα γραφεία της ΧΑ στον Άλιμο.

Σημαντική ήταν η διαφοροποίηση του Αγιοβλασίτη σχετικά με τις απειλές που δήθεν δέχτηκαν οι χρυσαυγίτες από τις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου. Όμως και για τον Αγιοβλασίτη και για τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση της επίθεσης στο Συνεργείο η συνέχεια αποδείχτηκε σκληρή αφού την επόμενη μέρα Παρασκευή 13/9 ανακοινώθηκε η απόφαση του Πλημμελειοδικείου που τον καταδίκασε χωρίς ελαφρυντικά.


Στην 381η και 382η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής (18/9 και 23/9) ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορούμενων για την επίθεση στο «Συνεργείο», αφού στο μεταξύ μεσολάβησε η καταδικαστική απόφαση  σε βάρος τους στις 13/9. Σαν να μη συνέβη τίποτα, οι χρυσαυγίτες αρνήθηκαν τα πάντα.

O Χ. Γαλανάκης, παρά τις χαζομάρες για να καλύψει τον εαυτό του, μετέφερε στο δικαστήριο αποκαλυπτικές εικόνες: «Είδαμε στον Άλιμο… κάποια γραφεία της ΧΑ… [είχε] πολλές μηχανές δικάβαλες, έτοιμες αναμμένες. 40-50 μηχανές. Όλοι φορούσαν κράνη, κάποιοι κρατούσαν ελληνική σημαία… ». Περιέγραψε επίσης ότι μια ομάδα ΔΙΑΣ ακολουθούσε σε όλη τη διάρκεια της μοτοπορείας.

Ο Θωμάς Μπαρέκας, γραμματέας της τοπικής Πειραιά της Χρυσής Αυγής, είχε το θράσος να απαντήσει «αθώος», όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επίθεση στο Συνεργείο. «Αυτή ήταν η πρόταση της εισαγγελέως» (αναφερόμενος στην πρόταση της εισαγγελέως στο Πλημμελιοδικείο που τελικά δεν έγινε δεκτή -το δικαστήριο τους καταδίκασε), είπε και συνέχισε τονίζοντας ξανά και ξανά ότι επρόκειτο για μια «πολιτική δίωξη», κατά την επίσημη γραμμή της οργάνωσης. Μέλος της ΧΑ από το 2005, τοποθετήθηκε ως γραμματέας από τον Λαγό, τον οποίο επιβεβαίωσε ως πολιτικό προϊστάμενό του, κάτι που αποτυπώνεται και στην απόφαση για την επίθεση στο Συνεργείο: ο Μπαρέκας φυσικός αυτουργός και ο Λαγός ηθικός.

Τελευταίος απολογήθηκε ο Γ. Καλπιτζής, ισχυριζόμενος ότι έχει άλλοθι για το οποίο δεν έφερε στοιχεία. Γελοίοι ήταν και οι ισχυρισμοί του ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Αν και υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, η επαφή του με τη ΧΑ ήταν για να πάρει τρόφιμα (!), ενώ τα μηνύματα «Αγόρι μου θα τα πούμε από κοντά» και «Έλα τρελέ θα δεις πολλούς γνωστούς» από/προς τους συγκατηγορούμενους με τους οποίους κατά τα άλλα «μόνο μια χειραψία» είχαν κάνει, δεν μπόρεσε να τα εξηγήσει.

Επόμενες δικάσιμες

  • Σεπτέμβρης: 25/9 και 27/9 στο Εφετείο. 26/9 και 30/9 στον Κορυδαλλό.
  • Οκτώβρης: 2/10, 9/10, 10/10, 11/10, 16/10, 18/10, 21/10, 23/10 και 30/10 στο Εφετείο. 7/10, 17/10 και 22/10 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.