[Απολογίες // Μπαρέκας, Γαλανάκης] Ούτε… βήμα χωρίς αναφορά στον Λαγό!

Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τους πυρηνάρχες Νίκαια και Πειραιά, Γ. Πατέλη και Θ. Μπαρέκα (δεξιά).

Με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο επιβεβαίωσε ο κατηγορούμενος Μάκης Μπαρέκας την κάθετη ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής, παραδεχόμενος πως έπρεπε να δίνει λόγο στον πολιτικό προϊστάμενό του Γιάννη Λαγό πριν και μετά από κάθε δράση. Μία από αυτές τις… δράσεις ήταν η επίθεση στο «Συνεργείο» για την οποία ο ίδιος καταδικάστηκε ως φυσικός αυτουργός και ο Λαγός ως ηθικός αυτουργός.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 19/9/2019)

Ο πρώην πυρηνάρχης των γραφείων της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, που καταδικάστηκε πρόσφατα ως φυσικός αυτουργός για την επίθεση στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή απολογία του την κάθετη ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ακολούθησε κατά γράμμα την υπερασπιστική γραμμή του Μιχαλολιάκου περί «πολιτικής δίωξης».

Ο Θωμάς (Μάκης) Μπαρέκας, στην προσπάθειά του να ισχυριστεί ότι βρέθηκε κατηγορούμενος αποκλειστικά εξαιτίας της σχέσης του με την Τοπική Οργάνωση του Πειραιά, επιβεβαίωσε ότι ο Ι. Λαγός «ήταν πολιτικός προϊστάμενός μου και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, αυτόν ενημέρωνα πριν και μετά από κάθε δράση».

Μία από αυτές τις «δράσεις» ήταν η επίθεση στο «Συνεργείο», για την οποία την περασμένη Παρασκευή ο Λαγός και ο Μίχος καταδικάστηκαν ως ηθικοί αυτουργοί. Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι η απόφαση για τη μοτοπορεία πάρθηκε από την κεντρική διοίκηση και ότι ήταν εκείνος που ειδοποίησε τον περιφερειάρχη του να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού και να «καθαρίσει» για τους προσαχθέντες χρυσαυγίτες.

Ακόμη ένα «καθάρισμα» απασχόλησε στη συνέχεια το δικαστήριο, αυτό που έχει καταγραφεί σε τηλεφωνική επικοινωνία του Λαγού με το στέλεχος της οργάνωσης στον Πειραιά, Σωτήρη Δεβελέκο, στις 18.9.2013.

«Πιάσανε τον Μάκη, αν έχει κάτι σπίτι του κοίτα να το καθαρίσετε», λέει ο Λαγός στον Δεβελέκο, δίνοντάς του εντολή να πάρει από το σπίτι τού Μπαρέκα μαχαίρια, κλομπ και πτυσσόμενα, αλλά ο κατηγορούμενος επιχείρησε να υποβαθμίσει τον πανικό στον οποίο βρισκόταν η Χρυσή Αυγή τις ώρες μετά τη δολοφονία και χαρακτήρισε τον φόβο του περιφερειάρχη του «αδικαιολόγητο, αχρείαστο θα έλεγα».

Πειστικές απαντήσεις δεν έδωσε ούτε για τη στοχοποίηση του Παύλου από τη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει καταγραφεί σε τηλεφώνημα του συγκατηγορούμενού του Νίκου Αποστόλου («τον ψάχναμε τόσο καιρό…», «θυμάσαι που τους είχαμε πετύχει και κατεβήκαμε μετά με τον Δεβελέκο και τον Μάκη και τον ψάχναμε»).

Οπως ήταν φυσικό, ο κατηγορούμενος, τον οποίο ο Μιχαλολιάκος συνέχισε να πληρώνει ακόμα και το διάστημα που ήταν προφυλακισμένος, αρνήθηκε οποιαδήποτε έκνομη πράξη της οργάνωσης. Αμφισβήτησε την επίθεση που έγινε τον Ιούνιο του 2012 στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ από άτομα που φορούσαν κουκούλες και μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ειρωνεύτηκε λέγοντας: «Και γιατί δεν ήρθε κάποιος να με ρωτήσει; Ως γραμματέας να βοηθήσω τις έρευνες…».

Οσο για την επίθεση του Πυρήνα του στον κοινωνικό χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι τον Ιανουάριο του 2014, με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή της Χ.Α. Ν. Κούζηλο, ο Μπαρέκας παραδέχτηκε ότι «εγώ κανόνισα τη δράση, μαζευτήκαμε περίπου 100 άτομα και περάσαμε από το στέκι αναρχικών».

Η πορεία του

Εμμισθος υπάλληλος της Χρυσής Αυγής από το 2012, όταν «ο Λαγός με τοποθέτησε γραμματέα στην Τοπική τού Πειραιά», μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, που σταμάτησε να εργάζεται στην υποδοχή των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων επειδή έκλεισαν, ο Μάκης Μπαρέκας προκάλεσε την αντίδραση της έδρας με τη συμπεριφορά του σε όλη τη διάρκεια της απολογίας του.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι είστε σε δικαστήριο και όχι σε κάποια τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ωρες ώρες γελάτε, σχολιάζετε, ακόμα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τα χέρια σας… Κρατήστε αυτή τη στάση έξω από το δικαστήριο», του είπε η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 23 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.