[Απολογίες // Αγιοβλασίτης] Μια απολογία με ομολογίες…

Ο Δ. Αγιοβλασίτης (δεξιά) σε νυχτερινή εκπαίδευση της Τοπικής Νίκαιας στη Σαλαμίνα.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 13/9/2019)

Την προκλητική υπερασπιστική γραμμή «για όλα φταίνε οι ανακριτές» έσπασε ο Διονύσης Αγιοβλασίτης, με τον οποίο ξεκίνησαν χθες οι απολογίες των 21 κατηγορούμενων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Αγιοβλασίτης, που εμπλέκεται στην επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, υποστήριξε ότι «οι ειδικές ανακρίτριες ήταν πολύ φιλικές και με έκαναν να νιώσω άνετα. Ειδικά η συμπεριφορά της κυρίας Κλάπα ήταν, θα μπορούσα να πω, μητρική». Αδειασε έτσι όσους συγκατηγορούμενούς του, δεν διστάζουν να ισχυριστούν ότι οι ανακρίτριες τους απειλούσαν, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν γιατί αρνούνται όσα κατέθεταν το 2014.

Ο Δ. Αγιοβλασίτης απέδωσε την ανάμειξή του στη Χρυσή Αυγή στην επαγγελματική σχέση του με το ηγετικό στέλεχος της Νίκαιας και κατηγορούμενο για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Καζαντζόγλου και αρνήθηκε τη σχέση του με την οργάνωση. Ωστόσο, τελικά την παραδέχτηκε, λέγοντας ότι διέθετε κάρτα υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, ανήκε στο Μέτωπο Νεολαίας και έπαιρνε μέρος σε δράσεις του Πυρήνα Νίκαιας.

Μία από αυτές τις… δράσεις ήταν η μοτοπορεία της 10ης Ιουλίου 2013, δηλαδή η οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο». Ο Αγιοβλασίτης παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στη μοτοπορεία, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είδε να γίνονται επεισόδια. Ομολόγησε, ωστόσο, τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης, περιγράφοντας μια πολυπρόσωπη ομάδα που κινήθηκε συντεταγμένα και είχε συγκεκριμένο στόχο:

«50-60 μηχανάκια, σχεδόν όλα δικάβαλα, φύγαμε από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο και ξέραμε ότι θα κάνουμε μία στάση στην πλατεία της Ηλιούπολης. Ολοι φορούσαμε κράνη, πηγαίναμε χαλαρά και από ένα σημείο και μετά με αστυνομική συνοδεία. Μετά επιστρέψαμε στα γραφεία στον Αλιμο».

Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να καλύψει τον επικεφαλής της επίθεσης Λαγό, λέγοντας ότι δεν τον είδε στην πορεία, αλλά η εισαγγελέας επέμεινε για τα τηλεφωνήματα που έκανε όταν κλήθηκε σε απολογία: «Επικοινωνείτε θορυβημένος με τον Καζαντζόγλου και σας απαντάει ότι θα μιλήσει με τον Πατέλη και εκείνος με τον Λαγό. Τι τους θέλατε όλους αυτούς αφού λέτε ότι δεν είχατε δει επεισόδια και ότι δεν ήταν εκεί κανείς από τους τρεις; Γιατί δεν συμβουλευτήκατε έναν δικηγόρο αλλά ζητάτε από εκείνους κατευθύνσεις;»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.