[Απολογίες // Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας] Θράσος και ψέματα για την επίθεση στο Πέραμα

O Αμπού Χαμέντ αναγνωρίζει τους δράστες της επίθεσης στις 5/10/2016 στο Εφετείο Αθηνών. Στη μικρή φωτογραφία, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, βαριά τραυματισμένος μετά τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου Περάματος
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Οι τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους επέλεξαν να ανακαλέσουν τις προανακριτικές απολογίες τους και κατηγόρησαν τους ανακριτές ότι τους εκβίαζαν και έγραφαν ό,τι ήθελαν! ● Γιατί δεν έχει αντίκρισμα η αλλαγή της υπερασπιστικής γραμμής τους.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 10/9/2019)

Με τις απολογίες των τριών από τους πέντε κατηγορουμένους για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα ξεκίνησε, χθες, ο δεύτερος κύκλος απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εγκληματική ενέργεια είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012, όταν τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης, με επικεφαλής τον Αν. Πανταζή, ηγετικό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, αιφνιδιαστικά και οργανωμένα εισέβαλε στο σπίτι των Αιγυπτίων και χρησιμοποιώντας ξύλα, σιδερένιους λοστούς, ακόμα και πυροσβεστήρα, κατέστρεφε ό,τι έβρισκε μπροστά του και τραυμάτισε βαρύτατα τον Αμπουζίντ Εμπάρακ στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Λίγο αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, τους πέντε κατηγορουμένους για την επίθεση και μία 18χρονη που παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ανηλίκων.

Ανάμεσα στους πέντε είναι ο Δημήτρης Αγριογιάννης, ο Μάρκος Ευγενικός και ο Θωμάς Μαρίας, οι οποίοι απολογήθηκαν χθες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της έδρας του δικαστηρίου και της Πολιτικής Αγωγής με τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς τους, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ και οι τρεις επέλεξαν να ανακαλέσουν τις προανακριτικές απολογίες τους και κατηγόρησαν τους ανακριτές ότι τους εκβίαζαν και έγραφαν ό,τι ήθελαν!

Μ. Λεπενιώτη (πρόεδρος): Ακολουθείτε την ίδια τακτική όλοι, δεν ξέρω ποιος σας την είπε, με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φύγετε από εδώ και να λέτε ότι σας απειλούσαμε εμείς. (…) Κοροϊδεύετε κάποιον; Εσείς έχετε υπογράψει την απολογία σας και ο δικηγόρος σας. Προτού την υπογράψετε, σας τη διάβασαν. (…) Αρνείστε ακόμα και το υπόμνημα που το συμπλήρωσε ο δικηγόρος σας και όχι οι ανακριτές. Τι έχει αλλάξει από το 2014 και τώρα μας λέτε άλλα;

Θ. Καμπαγιάννης (συνήγορος Αιγύπτιων αλιεργατών): Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια πράγματα, ότι ανακρίτρια εκβίασε κατηγορούμενο, και είναι κρίμα και για τους συναδέλφους της υπεράσπισης. γιατί τέτοιοι ισχυρισμοί διαβάλλουν το δικηγορικό επάγγελμα. Δικηγόρος που παρέστη σε τέτοιον υποτιθέμενο εκβιασμό και υπέγραψε την απολογία θα πρέπει να οδηγηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αλλά τι έλεγαν τότε οι κατηγορούμενοι και τα αρνούνται τώρα στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν την εμπλοκή τους στην επίθεση; Οτι ο Αν. Πανταζής και ο Μ. Ευγενικός, εκείνο το βράδυ, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, τις οποίες γύρισαν ανάποδα όταν πήγαν στο τμήμα, ότι ο Αν. Πανταζής τούς ζήτησε «να αλληλοκαλυφθούμε», ότι «είχαν μεσολαβήσει 25 λεπτά και δεν ξέρω τι μπορεί να είχαν κάνει το επίμαχο χρονικό διάστημα».

Στο κενό τα επιχειρήματα

Ασφαλώς η αλλαγή υπερασπιστικής γραμμής των κατηγορουμένων δεν έχει κανένα αντίκρισμα από τη στιγμή που:

● τα θύματα τους αναγνώρισαν τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στο δικαστήριο,
● η αστυνομικός που τους συνέλαβε έχει καταθέσει ότι δύο φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής,
● η υπάλληλος της καφετέριας έχει επιβεβαιώσει τις μπλούζες αλλά και την ώρα αποχώρησης από το σημείο, που είναι πριν από την επίθεση.

Ετσι το να ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι ότι όλοι μαζί κατευθύνονταν ξημερώματα σε ένα βενζινάδικο, που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το σπίτι των θυμάτων, για να γεμίσουν ένα μπιτόνι βενζίνη που δεν βρέθηκε κατά τη σύλληψή τους μόλις λίγα μέτρα από το βενζινάδικο, μόνο τη θέση τους επιβαρύνει.

● Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών με τις απολογίες των κατηγορούμενων για την ίδια επίθεση, Κ. Παπαδόπουλου και Αν. Πανταζή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.