Στιγμιότυπο των απολογιών όπως αποτυπώθηκε από σκιτσογράφο που παρακολούθησε τη δίκη.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 29/7/2019)
Η δίκη της Χρυσής Αυγής διακόπηκε την Παρασκευή για το καλοκαίρι, αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα, οι οποίες κατέδειξαν μέσα από τις αντιφάσεις και τα αλληλοκαρφώματα των εμπλεκόμενων τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης του τάγματος εφόδου της Νίκαιας.
Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνεδριάσεις, στις 27 Ιουνίου 2019, μία μέρα προτού απολογηθεί, ο Γιώργος Πατέλης, πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μαζί με άλλα δεκαεπτά άτομα, κατέρρευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα. Μέχρι τότε είχαν απολογηθεί οκτώ συγκατηγορούμενοί του και ο Πατέλης γνώριζε ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς που επρόκειτο να επικαλεστεί είχαν ήδη αναιρεθεί.
Εκείνο που δεν γνώριζε ήταν ότι, όταν θα καθόταν τελικά στο εδώλιο στις 18 Ιουλίου, η Χρυσή Αυγή θα ήταν εκτός Βουλής και ο ευρωβουλευτής Ι. Λαγός θα είχε ανεξαρτητοποιηθεί. Την απολογία του ακολούθησαν άλλες εννέα απολογίες.
Οι συνολικά δεκαεπτά συγκατηγορούμενοί του διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους σε τόσα σημεία, που τελικά οι ισχυρισμοί τους κατέρριψαν έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του πυρηνάρχη τους. Συμφώνησαν όμως μόνο σε ένα: Ο Πατέλης ήταν ο υπεύθυνος της Τοπικής και αυτός που είχε την επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Λαγό.
Ας δούμε ενδεικτικά τους ισχυρισμούς του Πατέλη που αναίρεσαν οι συγκατηγορούμενοί του:
1. Ο Ρουπακιάς ήταν απλός υποστηρικτής
Με βάση τα τόσα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ο Πατέλης δεν μπορούσε να υιοθετήσει τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι ο Ρουπακιάς ήταν «ένας περαστικός από τα γραφεία». Προσπάθησε, ωστόσο, να υποβαθμίσει τον ρόλο του, λέγοντας ότι «απλώς βοηθούσε, δεν είχε σχέση με το ταμείο», για να τοποθετήσει τον δολοφόνο εκτός πενταμελούς συμβουλίου. Αλλά ο Γιάννης Αγγος είπε ότι ταμίας ήταν ο Ρουπακιάς, ενώ οι Αναστάσιος Μιχάλαρος και Γιώργος Δήμου υποστήριξαν ότι όποιος ήθελε να αγοράσει κάτι πλήρωνε τον Ρουπακιά.
2. Το γραπτό μήνυμα ήταν για τα τρικάκια
Σε αυτό το επιχείρημα στήριξε ο Πατέλης όλη την υπερασπιστική γραμμή του, ότι δηλαδή το μήνυμα που έστειλε και ενεργοποίησε την ομάδα ασφαλείας αφορούσε δήθεν διανομή φυλλαδίων. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τις κλήσεις που αντάλλαξε με τον Ρουπακιά και τον Καζαντζόγλου πριν από τη δολοφονία, ο πυρηνάρχης πήγε παραπέρα τον ισχυρισμό του, λέγοντας ότι έστειλε τον Ρουπακιά στο Περιστέρι να παραλάβει τα τρικάκια, κάτι που δεν είχε αναφέρει στους ανακριτές.
Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Γιώργο Τσακανίκα, μέλος του Πενταμελούς της Νίκαιας, που υποστήριξε ότι πρώτη φορά άκουσε για τρικάκια στη φυλακή από συγκρατούμενούς του και ότι η Τοπική του συνεργαζόταν με τυπογραφείο στη Σαλαμίνα, όχι στο Περιστέρι. Τον ισχυρισμό τον αδειάζουν και οι Γιάννης Καζαντζόγλου και Γιώργος Σταμπέλος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μοιράστηκαν τα δύο πακέτα τρικάκια σε συνεννόηση με τον Πατέλη. Προκύπτει το ερώτημα: Γιατί να στείλει ο πυρηνάρχης σε όλους το μήνυμα, αφού δύο άτομα έφταναν για τη διανομή;
3. Δύο γεγονότα που εξελίσσονταν παράλληλα
Ο Πατέλης χαρακτήρισε «δύο διαφορετικά γεγονότα που εξελίσσονταν παράλληλα» τη δολοφονία του Παύλου και τη δήθεν διανομή φυλλαδίων. Τον διέψευσαν κατηγορηματικά τα ξαδέρφια Θανάσης και Νίκος Τσορβάς που είπαν ότι έφτασαν στα γραφεία της Τοπικής ανταποκρινόμενοι στο μήνυμα και, ακολουθώντας τις μηχανές και τα αυτοκίνητα των υπόλοιπων χρυσαυγιτών από την Τοπική τους, έστριψαν στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Και οι δύο είπαν ότι εκείνη την ώρα κατάλαβαν ότι το μήνυμα δεν αφορούσε τρικάκια.
Επίσης, οι Γιώργος Δήμου και Γιώργος Σκάλκος δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε διανομή, αντίθετα υποστήριξαν ότι, όταν έφτασαν έξω από την Τοπική, ο Κομιανός, που κατευθυνόταν στο Κερατσίνι, είπε: «Πιάσανε κάποιους δικούς μας και πάμε να τους απελευθερώσουμε».
4. Ο Φύσσας δεν ήταν στοχοποιημένος
Κατηγορηματικά αρνητική ήταν η απάντηση του Πατέλη στην ερώτηση αν η Χρυσή Αυγή είχε στοχοποιήσει τον Παύλο, παρόλο που στο δικαστήριο έχει ακουστεί τηλεφωνική συνομιλία στην οποία ο Νίκος Αποστόλου, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης στον Πειραιά και κατηγορούμενος στη δίκη, έχει παραδεχτεί ότι «τον ψάχναμε πολύ καιρό τώρα», ενώ πρώην χρυσαυγίτης κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας ότι ο Φύσσας είχε στοχοποιηθεί μήνες πριν δολοφονηθεί και ο ίδιος τον γνώριζε φυσιογνωμικά.
Οτι γνώριζε φυσιογνωμικά τον Παύλο παραδέχτηκε και ο Νίκος Τσορβάς που είπε ότι τον είδε έξω από την καφετέρια. Εκεί ομολόγησε ότι τον εντόπισε και ο Γιώργος Ρουπακιάς: «Εξω από το “Κοράλλι” ήταν ο Φύσσας με άλλα είκοσι άτομα. Ηταν ψηλός, πιο μπροστά από τους άλλους και συναντήθηκαν τα βλέμματά μας».
Ο Αρχηγός
Τον Πατέλη άδειασε και ο Μιχαλολιάκος λέγοντας πρόσφατα: «Αυτές τις μέρες απολογούνται στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι ως συνεργοί για τη δολοφονία. Δεν έχει ακουστεί καμία ανάμειξη βουλευτού της Χρυσής Αυγής, ηγετικού στελέχους, ούτε και εμού προσωπικά σε όλη αυτή την ιστορία».
Με λίγα λόγια, ο Αρχηγός δεν επέρριψε την ευθύνη μόνο στον Ρουπακιά αλλά σε όλη την Τοπική Νίκαιας, επιχειρώντας να διαχωρίσει τη θέση της ηγεσίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά.
Ο Μιχαλολιάκος είχε αδειάσει ξανά τον Πατέλη φέρνοντας στο δικαστήριο δύο μάρτυρες υπεράσπισής του να καταθέσουν ότι μετά τη δολοφονία ο Πατέλης δήθεν διαγράφηκε από τη Χρυσή Αυγή με απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Ωστόσο ο Πατέλης υποστήριξε ότι «ποτέ δεν με διέγραψαν, σταμάτησα να πηγαίνω στα γραφεία μόνο όταν προφυλακίστηκα», ενώ στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι ο Λαγός βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πατέλη τις ώρες μετά τη δολοφονία και τηλεφώνησε στον Μιχαλολιάκο. Λίγες μέρες μετά ο Λαγός διαβεβαίωνε τον πυρηνάρχη του ότι παραμένει στη ναζιστική οργάνωση.
Βέβαια, αυτό το χοντροκομμένο ψέμα, ότι δεν έχει ακουστεί καμία ανάμειξη βουλευτή στη δολοφονία, ο Μιχαλολιάκος το έλεγε πριν ανεξαρτητοποιηθεί ο Λαγός. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και στην απολογία του το φθινόπωρο.
■ Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου.
Pingback: Jail Golden Dawn: 9/11 οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες & ΠΑΜΕ – ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Pingback: Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου: Οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους και ΠΑΜΕ – Πότε απολογείται η ηγεσία (δικάσιμοι) – info newstime