Τα φονικά «λεκτικά ατοπήματα» του Πατέλη και η «απλή ανθρωποκτονία» του Ρουπακιά (369η+370ή μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 24/7/2019)

Ανοιχτά καρφώματα, καινούριοι και αβάσιμοι ισχυρισμοί και γελοιότητες ήταν το περιεχόμενο της απολογίας του πυρηνάρχη Πατέλη στις 17/7 (369η συνεδρίαση). Ο υπεύθυνος της πιο δολοφονικής τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι η παρουσία χρυσαυγιτών στο χώρο της δολοφονίας και το sms-κάλεσμα που ο ίδιος έστειλε είναι δυο ανεξάρτητα γεγονότα. Το sms έλεγε: «Όλοι τώρα στην τοπική, όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Και ο Πατέλης, αφού ισχυρίστηκε ότι το κάλεσμα αφορούσε μοίρασμα τρικακίων, προσπάθησε να αποδώσει στον Άγγο τη συγκέντρωση των χρυσαυγιτών που συμμετείχαν στη δολοφονία στο Κερατσίνι.

«Υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει κάποια στιγμή να εξηγηθούν. Στέλνετε λέτε σε 15 άτομα το μήνυμα. Και παίρνουν τρικάκια μόνο 2 άτομα [σ.σ: Καζαντζόγλου και Σταμπέλος σύμφωνα με την απολογία Πατέλη]. Στερηθήκατε την ελευθερία σας για ένα χρονικό διάστημα. Δεν αναρωτηθήκατε, ‘ποιος ήταν αυτός που πίσω από την πλάτη μου οργανώνει ανθρώπους να πάνε στο Κοράλλι;’», ρώτησε η πρόεδρος. Ο Πατέλης, που σε κάποια αποστροφή του λόγου του νωρίτερα είχε πει «στις 12:10 με πήρε ο Άγγος. Ο οποίος στην απολογία του… θα σας πω μετά», τώρα απάντησε: «Ξέρω αυτό που σας είπα, ό,τι είπε ο Άγγος».

Εκνευρισμός

Εκνευρισμένος που ο πελάτης του δεν διατύπωνε το κάρφωμα του Άγγου με αρκετή σαφήνεια, ο συνήγορος του Πατέλη, Γκαβέλας, παρενέβη διακόπτοντας ερώτηση της έδρας: «ο Άγγος ήταν παρών. Πρέπει να καταλάβετε αυτό που σας λέει, δε γίνεται αλλιώς» ενώ στην αμέσως επόμενη φράση του Πατέλη, διέκοψε τον ίδιο: «πες ‘και με όσους έχω μιλήσει…’ Πες το να τελειώνουμε! Πες το επιτέλους!!», φώναξε, με μια νεκρική σιγή να ακολουθεί το ξέσπασμά του.

Για τον Ρουπακιά ο πυρηνάρχης είπε ότι ήταν «ένας αρκετά ενεργός υποστηρικτής με τακτική παρουσία, ο ίδιος και η οικογένειά του. [..] Τον έστελνα Μεσογείων να φέρνει μπλουζάκια. [..] Βοηθούσε γενικά ο Ρουπακιάς παντού». Κάθε άλλο παρά περαστικός δηλαδή. Και κάθε άλλο παρά άγνωστος στα κεντρικά, καθώς μέρος της δουλειάς της Ασφάλειας στη Μεσογείων, για την οποία ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου έπαιρναν μισθό, όπως είπε νωρίτερα στην απολογία του ήταν να «καταγράφουμε τον κόσμο που έμπαινε».

Για τη φράση «εντολή Λαγού» σε δεκάδες από τα μηνύματά του είπε ότι τη χρησιμοποιούσε με δική του πρωτοβουλία ως κίνητρο/φόβητρο για να αυξήσει τη συμμετοχή και …ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό μέσω του δικαστηρίου από τον Λαγό. Για την φράση του «ό,τι κινείται σφάζεται» αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι έπεφτε σε «λεκτικά ατοπήματα». Τέλος, αναίρεσε τον μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου Α. Κωνσταντίνου ότι η ΧΑ διέγραψε όλη την τοπική Νίκαιας λέγοντας ότι ο ίδιος ούτε έχει κληθεί σε πειθαρχικό, ούτε έχει διαγραφεί.

Δεν υπάρχουν “απλές ανθρωποκτονίες”

Χωρίς το παραμικρό σημάδι μεταμέλειας, αλλά προσπαθώντας να καλύψει τους συγκατηγορούμενούς του (σε κάποια σημεία ακόμη και την αστυνομία), ο Ρουπακιάς προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο με την “απολογία” του, μια διαδικασία στην οποία το γεγονός ότι είναι αμετανόητος ναζί έβγαζε μάτι από χιλιόμετρα.

Αποκορύφωμα αλλά όχι το μόνο παράδειγμα ήταν η φράση του “μια απλή ανθρωποκτονία την κάνανε ολόκληρη ιστορία γιατί ήταν πολιτικό θέμα”. Μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη χυδαιότητα που έχει ακουστεί στα 4 χρόνια αυτού του δικαστηρίου, αλλά δεν ήταν σε διάσταση με ό,τι έχει πει συνολικά η οργάνωση μέσω των συνηγόρων, των μαρτύρων υπεράσπισης και, τελικά, των μελών της: ότι “έγινε ολόκληρο θέμα” κάτι που κατά τα άλλα γι’ αυτούς έπρεπε να περάσει ατιμώρητο ώστε να συνεχίσουν τη δολοφονική τους δράση. Γι’ αυτό πάνε περίπατο και όλες οι κροκοδείλιες συγγνώμες που είπαν στο δικαστήριο όλοι αυτοί.

Ο Ρουπακιάς – για πρώτη φορά στη φάση των απολογιών – τοποθετεί το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, με τη μορφή που έχει ειδωθεί και στα βίντεο της δικογραφίας (αμάξι μπροστά, μηχανάκια σε σειρά, αμάξι Ρουπακιά στο τέλος), στο Κερατσίνι. Περιγράφει ότι, αφού παρέλαβε τρικάκια από τυπογραφείο στο Περιστέρι (ισχυρισμός που εμφανίζεται πρώτη φορά) πήγε στα γραφεία της τοπικής να τα δώσει στον Καζαντζόγλου. Στη συνέχεια βρήκε λίγο πιο κάτω 8 με 10 μηχανάκια με χρυσαυγίτες που “πάνε για μάχη”, τάχα να απεγκλωβίσουν έναν “δικό τους” (τον Άγγο) από το Κερατσίνι.

Κατονομάζει

Παρόντες κατονομάζει τους Σκάλκο, Δήμου, Σταμπέλο, Κομιανό. Τους ακολούθησε και έφτασε μαζί με το άλλο αμάξι και τα μηχανάκια στο Κοράλλι συντεταγμένα. Μάλιστα αναφέρει ότι υπήρχε κάποιος επικεφαλής στην πομπή. Περιγράφει ότι κόντεψε να διαπληκτιστεί με τον Παύλο Φύσσα αρχικά έξω από το Κοράλλι και ότι λίγο αργότερα, ψάχνοντας να παρκάρει στην Π. Τσαλδάρη, τον ξανασυνάντησε και συνεχίστηκε ο διαπληκτισμός. Εκεί, λέει, ένιωσε απειλή και γι’ αυτό κατέβηκε από το αυτοκίνητο κρατώντας το μαχαίρι! Η πρόεδρος ρώτησε έξαλλη και επανειλημμένα γιατί δεν έπραξε διαφορετικά και αν θα έκανε το ίδιο σήμερα. Η απάντησή του, ψυχρά, ήταν ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά εκείνη τη στιγμή.

Η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχείρησε για το ποιος ήταν ο επιτιθέμενος, ήταν γενικευμένη: σύμφωνα με τον Ρουπακιά δεν υπήρχε άλλος χρυσαυγίτης στην Τσαλδάρη (παρόλο που είπε πως ήρθαν συντεταγμένα όλοι μαζί), οι 3-4 που ήταν μαζί με τον Παύλο Φύσσα ήταν φίλοι του, εξ ου και η αίσθηση απειλής (ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ήταν χρυσαυγίτες που κρατούσαν και χτυπούσαν τον Παύλο Φύσσα), ο Παύλος τον χτύπησε με γροθιές (ενώ η ιατροδικαστική του εξέταση δεν δείχνει το παραμικρό).

Ακόμη και την αποτελεσματικότητα της μαχαιριάς τόλμησε να μειώσει, λέγοντας ότι τον είδε όρθιο για ώρα. Η περιγραφή του, της στιγμής της δολοφονίας, προκάλεσε ρίγη. “Μάλλον έπεσε πάνω στο μαχαίρι και μάλλον τον χτύπησα στην καρδιά”. Μόνο που η έδρα επισήμανε ότι επρόκειτο για ένα αριστοτεχνικό χτύπημα που δεν το κάνει κάποιος ανοίκειος με τα μαχαίρια, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος ότι ήταν. Η πρόεδρος επανέλαβε άλλωστε πολλές φορές ότι το ότι δέχτηκε γροθιές από τον Παύλο Φύσσα δεν προκύπτει από πουθενά.

Από την περιγραφή του για το τι ακολούθησε πρόδωσε και την οικειότητά του με την οργάνωση που φτάνει μέχρι τον Λαγό: πήρε τηλέφωνο τον πυρηνάρχη Πατέλη, να ζητήσει βοήθεια και να ρωτήσει αν θα μπορούσε να μεσολαβήσει ο Λαγός να βρεθεί κάποιος δικηγόρος. “Τίποτα δεν έχει σχέση με τη ΧΑ” απάντησε όταν τον ρώτησε η έδρα γιατί να ασχοληθεί ένας βουλευτής με το θέμα του. Πιστό σκυλί όταν έπρεπε να εκτελέσει εν ψυχρώ, είναι μέχρι και σήμερα που ετοιμάζεται να μπει ισόβια στη φυλακή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.