[Απολογίες // Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς] Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας

Σε κύκλο από αριστερά προς δεξιά: Πατέλης, Ν. Τσορβάς, Αθ. Τσορβάς, Τσαλίκης. Εικονίζονται ακόμα οι κατηγορούμενοι Άγγος, Μιχάλαρος, Σκαρπέλη.

Σημαντικά στοιχεία για το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έφερε στο φως με τη χθεσινή του απολογία ο κατηγορούμενος Θανάσης Τσορβάς, δηλώνοντας πως 4-5 μηχανές δικάβαλες και πιο πίσω τέσσερα αυτοκίνητα –με τελευταίο αυτό του Ρουπακιά– κατευθύνθηκαν μαζί από τη Νίκαια στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου. Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων άφησε ο κατηγορούμενος Λέων Τσαλίκης, που δεν έπεισε καθόλου.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 25/7/2019)

Πολύ σημαντικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έκανε κατά τη χθεσινή απολογία του ο Θανάσης Τσορβάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παραδέχεται την παρουσία του στο σημείο του εγκλήματος.

Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε ότι το τάγμα εφόδου συγκροτήθηκε λόγω του μηνύματος που έστειλε ο πυρηνάρχης Γιώργος Πατέλης «όλοι τώρα Τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς, τώρα» και εξήγησε ότι σε αυτό το μήνυμα ανταποκρίθηκε ο ίδιος και ο ξάδερφός του, Νίκος Τσορβάς, αν και είπε ότι νόμιζε πως αφορούσε διανομή φυλλαδίων.

Περιέγραψε επίσης το κομβόι με τις μηχανές και τα αυτοκίνητα που ξεκίνησε από τη Νίκαια και έφτασε στον τόπο της δολοφονίας:

«Βρήκαμε τα γραφεία κλειστά, αλλά λίγο πιο κάτω είδαμε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και το ακολουθήσαμε. Μπροστά από το αυτοκίνητο του Ρουπακιά ήταν άλλα τρία αυτοκίνητα και πιο μπροστά 4-5 μηχανές δικάβαλες, πήγαιναν όλες μαζί. Επειδή τους είδα να φοράνε μαύρα, κατάλαβα ότι είναι από τα γραφεία».

Ο Θ. Τσορβάς συνέχισε λέγοντας ότι ακολούθησε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και έστριψαν στην οδό Παναγή Τσαλδάρη. Ομολογεί, δηλαδή, ότι ο δολοφόνος του Φύσσα έφτασε στο σημείο μαζί με όλο το τάγμα εφόδου και ισχυρίζεται ότι «μέχρι εκείνη την ώρα είχαμε την εντύπωση ότι πηγαίναμε για τρικάκια».

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι ο ίδιος και ο ξάδερφός του έμειναν πολλή ώρα στο σημείο, όπου είδαν 50-60 άτομα στη μία πλευρά του πεζοδρομίου, αρκετά από τα οποία πέρασαν στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου ήταν 6-7 άτομα, αλλά έκανε λόγο για μια αόριστη φασαρία και επέμενε ότι δεν είδε ξανά τον Ρουπακιά, ούτε άλλον συγκατηγορούμενό του. Είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο ξαδερφός του έφυγαν από το σημείο όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει «Σπάστε, αστυνομία!».

Το λάθος του

Οταν κλήθηκε να εξηγήσει τα τηλεφωνήματα που έκανε μετά τη δολοφονία σε Ρουπακιά, Πατέλη, Κομιανό και Χρυσαφίτη, ο Θ. Τσορβάς υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο λάθος μου είναι ότι επικοινώνησα με τον Ρουπακιά και τα λάθη πληρώνονται».

Ο κατηγορούμενος Λέων Τσαλίκης παραδέχτηκε ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ήταν με τον συγκατηγορούμενό του Ιωάννη Αγγο στην καφετέρια «Κοράλλι» δίπλα στην παρέα του Φύσσα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε καμία πρόκληση, αλλά ο Αγγος τού μετέφερε ότι οι δίπλα τον στραβοκοίταξαν και σχολίασαν την μπλούζα της Χρυσής Αυγής που φορούσε ανάποδα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι έφυγαν από την καφετέρια πριν τελειώσει ο αγώνας, αλλά ήταν μη πειστικές οι απαντήσεις του σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

■ Γιατί ενώ ήταν μαζί με τον Αγγο μέχρι τις 23.30 τηλεφωνιούνται ξανά στις 00.23 και πώς είναι δυνατόν να μην του λέει τίποτα ο Αγγος για ό,τι έχει μάθει για τον Ρουπακιά;

■ Είναι δυνατόν οι έξι διαδοχικές κλήσεις, από τις 00.21 μέχρι τις 00.49, με τον συγκατηγορούμενό του Καλαρίτη να αφορούσαν το ποδόσφαιρο και γιατί στην τελευταία κλήση η κεραία του κινητού του δείχνει ότι ήταν στα Ταμπούρια;

■ Γιατί να του τηλεφωνήσει για τον Ολυμπιακό ο Μιχάλαρος στη 01.04 τα ξημερώματα, αφού, όπως λέει, δεν είχαν και κάποια ιδιαίτερη προσωπική σχέση;

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η απάντηση του Λ. Τσαλίκη στην ερώτηση αν έμαθε τελικά τι έγινε εκείνο το βράδυ, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο.

«Δεν θέλησα να μάθω τι έγινε, τους έβαλα όλους σε απόσταση γιατί με έπαιρνε και εμένα η μπάλα επειδή ήμουν στην καφετέρια. Δεν ξαναμίλησα με τον Αγγο, τον είδα κάποια στιγμή στο μπαλκόνι και του είπα “Δε θέλω να μου πεις τίποτα”», είπε, αλλά στο δικαστήριο έχει αναγνωστεί μήνυμα του Τσαλίκη στον Αγγο που γράφει: «Παρακολουθούν τα τηλέφωνα, προσοχή».

 

One thought on “[Απολογίες // Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς] Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας

  1. Pingback: Jail Golden Dawn: 9/11 οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες & ΠΑΜΕ – ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.