[Απολογίες // Σταμπέλος, Τσακανίκας] Διπλό «χαστούκι» στη Χρυσή Αυγή

Ο Γ. Τσακανίκας ανάμεσα στον Γ. Πατέλη και τον Ηλ. Κασιδιάρη στα γραφεία της Νίκαιας.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 24/7/2019)

Πολύ ενοχοποιητικά στοιχεία που ενισχύουν το κατηγορητήριο για τη δολοφονία Φύσσα εισέφεραν με τις χθεσινές απολογίες τους ο Γιώργος Τσακανίκας, μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, και ο Γιώργος Σταμπέλος, μέλος στην ίδια τοπική: ο πρώτος επειδή κατέρριψε τον βασικό ισχυρισμό στον οποίο έχουν στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή τους ο πυρηνάρχης Πατέλης και ο υπεύθυνος πολιτικής δράσης Καζαντζόγλου και ο δεύτερος επειδή ομολόγησε ότι ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Λαγό λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία.

«Για τρικάκια άκουσα μετά από πολύ καιρό, το 2014, από κάποιους συγκρατούμενούς μου», υποστήριξε ο Γ. Τσακανίκας αδειάζοντας τον Πατέλη που είπε απολογούμενος ότι το μήνυμα με το οποίο καλούσε επιτακτικά τα μέλη της ασφάλειας έξω από τα γραφεία αφορούσε τρικάκια για ομιλία του Μιχαλολιάκου και ότι η δολοφονία του Παύλου και η δήθεν διανομή φυλλαδίων «ήταν δύο διαφορετικά γεγονότα που εξελίσσονταν παράλληλα».

Και ενώ η έδρα του δικαστηρίου επαναλάμβανε και χθες «φέρτε μας έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτά τα τρικάκια που λέτε ότι τυπώσατε άρον άρον εκείνο το βράδυ κάπου στο Περιστέρι», ο Τσακανίκας υποστήριζε ότι η Τοπική Νίκαιας συνεργαζόταν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα, στο οποίο τύπωνε και τη μηνιαία εφημερίδα της, και επέμενε ότι δεν άκουσε κανέναν από τους συγκατηγορουμένους του να αναφέρεται σε τρικάκια εκείνο το απόγευμα όταν μαζεύτηκαν στην Τοπική, ούτε απευθύνθηκε σε εκείνον ο πυρηνάρχης για να του ζητήσει χρήματα για την εκτύπωσή τους.

Οσον αφορά τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία, ο Τσακανίκας κάρφωσε την οργάνωσή του και φωτογράφισε συγκατηγορουμένους του, λέγοντας: «Το δικαστήριό σας έχει όλα τα εχέγγυα, και ποιοι ήταν εκεί από την αρχή [σ.σ. ο Αγγος] και ποιοι πήγαν μετά, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους και ο ένας λέει “έβγαζα βόλτα τα καναρίνια” [σ.σ. ο Καλαρίτης] και ο άλλος δεν ξέρω εγώ τι».

Ο Γ. Σταμπέλος (στο κέντρο) χαιρετάει ναζιστικά, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του Κομιανός, Χρυσαφίτης, Αγγος και Θ. Τσορβάς.

Επιβεβαίωσε, παράλληλα, την κάθετη ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης καταθέτοντας ότι «άπαξ και συστηματικώς επικοινωνούσα με τον Πατέλη και δεν τον έβρισκα, μιλούσα με τον Λαγό». Το ίδιο έκανε και την επομένη της δολοφονίας, όταν «δεν βρήκα τον αμέσως υπεύθυνό μου» και πήρε τον περιφερειάρχη του, με τον οποίο συναντήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων. Εκεί, σύμφωνα με τον Τσακανίκα, ο Λαγός του ζήτησε να μαζέψει κόσμο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, αφού της Νίκαιας έκλεισαν μετά τη δολοφονία.

Την ώρα, δηλαδή, που η ναζιστική οργάνωση αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή της στο έγκλημα, ο Τσακανίκας κατ’ εντολήν Λαγού συγκέντρωνε όσους κατηγορούνταν για τη δολοφονία, μεταξύ των οποίων και τον Γ. Δήμου, τον οποίο παραδέχτηκε ότι συνάντησε, αλλά αρνήθηκε ότι τον απείλησε εκ μέρους του Λαγού.

  • Τσακανίκας: Να απειλήσω άνθρωπο πάνω από 70 ετών; Είναι ηθικά αδιανόητο.
  • Πρόεδρος: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα…

Για να αντικρούσει το βαρύτατο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, ο Τσακανίκας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δράση του στην οργάνωση: χαρακτήρισε «ανωριμότητες και καραγκιοζιλίκια» την εκπαίδευση σε κατασκήνωση στη Νέδα, όπου «παίζω και γελάω με παχύσαρκα παιδάκια» και «φωτογραφιζόμουν για πλάκα με τη σημαία των SS που είχε φέρει ο Πατέλης», ενώ περιέγραψε ως αδιάφορο γεγονός την ορκωμοσία δόκιμων μελών.

Το κενό μνήμης του Σταμπέλου

Πριν από τον Τσακανίκα απολογήθηκε ο Γ. Σταμπέλος, ο οποίος συντάχθηκε με την υπερασπιστική γραμμή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη και υποστήριξε ότι παρέλαβε από τον Καζαντζόγλου τρικάκια για να τα πετάξει στο Μοσχάτο. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί ο πυρηνάρχης κάλεσε όλα τα μέλη στην Τοπική αφού τελικά, όπως ισχυρίζεται, τα τρικάκια ήταν μόνο δύο πακέτα και τα μοιράστηκαν με τον Καζαντζόγλου.

«Βρέθηκα κατηγορούμενος για δύο τηλεφωνήματα», υποστήριξε επίσης και εξήγησε ότι στις 00:10 και 00:11, δηλαδή αμέσως μετά τη δολοφονία, τηλεφώνησε στον Ρουπακιά και αμέσως μετά στον Λαγό. «Οδηγούσα και αντί να καλέσω τον Πατέλη, πήρα κατά λάθος δύο φορές τον Ρουπακιά, ήταν ακριβώς μετά το όνομά του στο ευρετήριο», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, αλλά η έδρα του θύμισε την επισήμανση των ανακριτών ότι δεν ήταν αλφαβητικά η καταγραφή των επαφών στο κινητό του.

«Με το που απάντησε ο Ρουπακιάς μού λέει “δεν μπορώ να σου μιλήσω, έχω μαχαιρώσει άνθρωπο, με συλλαμβάνουν, μου παίρνουν το κινητό”», είπε ο Σταμπέλος και πρόσθεσε ότι αμέσως κάλεσε τον Λαγό από το δεύτερο κινητό που είχε μαζί του, επιβεβαιώνοντας ότι ο περιφερειάρχης ήταν ενήμερος για τη δολοφονία πριν μιλήσει με τον Πατέλη.

  • Σταμπέλος: Εντελώς ασυναίσθητα παίρνω τον Λαγό.
  • Πρόεδρος: Να τον κάνετε τι; Γιατί συνδέσατε την ανθρωποκτονία με το κόμμα;
  • Σταμπέλος: Ακόμα και σήμερα είναι για μένα περίεργο γιατί κάλεσα τον Λαγό, τον κύριο Ιωάννη Λαγό με συγχωρείτε. Του είπα «είμαι ο Σταμπέλος, έχουν συλλάβει τον Ρουπακιά».
  • Πρόεδρος: Τον ήξερε; Δεν σας ρώτησε «ποιος είναι ο Ρουπακιάς;».
  • Σταμπέλος: Κυρία πρόεδρε, έχω κενό μνήμης σε αυτό.

Αναμφισβήτητα με τις απολογίες τους Σταμπέλος και Τσακανίκας επιβαρύνουν τον στενό πυρήνα της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια αλλά και την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης.

Ωστόσο, η παρουσία τους στο δικαστήριο εισέφερε και κάτι ακόμα: την εικόνα ενός χρυσαυγίτη, του Σταμπέλου, που εξέφραζε με ένα συγκροτημένο και καθαρό λόγο το ιδεολογικό του πρόσημο δηλώνοντας μέχρι και σήμερα πιστός στη Χρυσή Αυγή και φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι σβάστικες πωλούνται σουβενίρ» και ενός άλλου, του Τσακανίκα, που αντιμετώπισε τους συγκατηγορουμένους του ανάλογα με την ιεραρχία: κάλυψε σε όλα τον Λαγό, απέφυγε να τοποθετήσει στο σημείο της δολοφονίας τα μέλη του πενταμελούς συμβουλίου Πατέλη και Καζαντζόγλου και κάρφωσε με μεγαλύτερη ευκολία τους υφισταμένους του, Αγγο και Καλαρίτη.

Οσο για τον ισχυρισμό του Τσακανίκα ότι δεν ξανασχολήθηκε με τη Χρυσή Αυγή «επειδή θέλω να παντρευτώ», τον διαψεύδει η ίδια η οργάνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της φωτογραφία του με τον Κασιδιάρη από τον μαραθώνιο της Αθήνας το 2018.

One thought on “[Απολογίες // Σταμπέλος, Τσακανίκας] Διπλό «χαστούκι» στη Χρυσή Αυγή

  1. Pingback: Jail Golden Dawn: 9/11 οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες & ΠΑΜΕ – ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.