Ο Ρουπακιάς ορκίζει νεοσύλλεκτους χρυσαυγίτες στη Νέδα.
Εν όψει των απολογιών Πατέλη και Ρουπακιά που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 17/7 και Πέμπτη 18/7 στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναδημοσιεύουμε την έρευνα του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου για τον στελεχιακό ρόλο του Ρουπακιά και τη διαδρομή του στη ναζιστική οργάνωση.
(Κείμενο: Γιάννης Παπαδόπουλος, Καθημερινή, 30/6/2019)
Ηταν 22 Ιουνίου του 2013 όταν στους δρόμους της Σπάρτης εμφανίστηκαν χρυσαυγίτες από την τοπική οργάνωση της Νίκαιας. Προχωρούσαν σε τριάδες, φορούσαν μαύρες μπλούζες και γκρι παντελόνια παραλλαγής. Στην ουρά του σχηματισμού βρισκόταν ο Γιώργος Ρουπακιάς κρατώντας μια πλαστική σακούλα. Οταν παρατάχθηκαν στο άγαλμα του Λεωνίδα για κατάθεση στεφάνων, έβγαλε από τη σακούλα και άναψε δύο καπνογόνα, ενώ επιμελήθηκε την εμφάνιση των δύο σημαιοφόρων της νεοναζιστικής οργάνωσης σε συνεννόηση με τον πυρηνάρχη του. Από τις κινήσεις του φαινόταν ότι δεν ήταν απλός «περαστικός» από τη Χρυσή Αυγή. Ενεργούσε σαν να έχει κάποιο ρόλο. Εκείνη η ημέρα έκλεισε με ομιλίες. Ο Ρουπακιάς πήρε πρώτος τον λόγο.
«Εχουμε αποφασίσει ένα τουρ σε κάμποσες τοπικές ανά την Ελλάδα. Στον σχεδιασμό μας σαν Νίκαια δεν σκεφτήκαμε καθόλου ούτε στιγμή σε ποια τοπική θα πάμε πρώτη», είπε. «Δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος που διαλέξαμε, με συνεχή πόλεμο ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, αλλά το ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας πως χρυσαυγίτης ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι. Χρυσαυγίτης πεθαίνεις».
Οι απολογίες
Τρεις μήνες αργότερα, μαχαίρωσε θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Ο ίδιος σε μία από τις απολογίες του κατά την προδικασία παραδέχθηκε ότι στη Σπάρτη είχε παρουσιαστεί από τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη ως ταμίας της τοπικής οργάνωσης. Υποστήριξε, όμως, ότι εκτελούσε χρέη βοηθού ταμία αντικαθιστώντας άλλο στέλεχος της τοπικής που είχε αυτό τον ρόλο και αρνήθηκε ότι ήταν ο ίδιος μέλος του πενταμελούς της συμβουλίου.
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξή της, έπειτα από 368 συνεδριάσεις, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στο τελικό στάδιο. Ο γύρος των απολογιών έχει ήδη ξεκινήσει από την υπόθεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα, και μετά τη διακοπή των βουλευτικών εκλογών θα έρθει η ώρα να δεχθεί τις ερωτήσεις της έδρας ο βασικός κατηγορούμενος Γιώργος Ρουπακιάς. Από τις 18 Μαρτίου 2016 μέχρι και σήμερα παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό 24ωρη φύλαξη. Του έχει δοθεί μόνον η δυνατότητα μετάβασης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη δίκη.
Από την πρώτη στιγμή, η ηγεσία της οργάνωσης προσπάθησε να υποβαθμίσει τον ρόλο του. Επιχείρησε μέχρι και να αποτινάξει οποιαδήποτε σύνδεση μαζί του. Μέσα από βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, απολογίες του ιδίου κατά την προδικασία και άλλων συγκατηγορούμενών του, η «Κ» ανασυνθέτει την πορεία του Ρουπακιά στο νεοναζιστικό μόρφωμα.
«Στο γραφείο της Χρυσής Αυγής είμαι μόνο τρεις μήνες. Πριν δεν ανήκα πουθενά», είχε πει απολογούμενος στην ανακρίτρια Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2013. Ενα μήνα αργότερα, ανασκεύασε ενώπιον των ανακριτών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Είπε ότι η πρώτη του επαφή με τη Χρυσή Αυγή έγινε στις αρχές Οκτωβρίου 2012. Και αυτή η ημερομηνία πάντως επρόκειτο να αλλάξει. Τον Απρίλιο του 2014 είπε στις ειδικές ανακρίτριες του Εφετείου Αθηνών ότι υπήρξε υποστηρικτής της οργάνωσης από τον Αύγουστο του 2012. Η σύζυγός του στη δική της απολογία ανέφερε ότι προσέγγισαν τη Χρυσή Αυγή νωρίτερα το ίδιο έτος, μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ο Ρουπακιάς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.
«Ουδέποτε άκουσα οτιδήποτε περί ναζισμού και εθνικοσοσιαλισμού. Ούτε έχω ακούσει για την αρχή του αρχηγού (…) ουδέποτε χρησιμοποίησα εθνικοσοσιαλιστικά συνθήματα όπως το “Ζήτω η νίκη”», υποστήριξε ο Ρουπακιάς το 2013 στους ανακριτές του Πρωτοδικείου Αθηνών. «Ουδέποτε χαιρέτησα με ναζιστικό τρόπο οποιονδήποτε και αγνοώ την ιστορική προέλευση του συνθήματος “Αίμα Τιμή”», προσέθεσε. Ωστόσο, φωτογραφίες και βίντεο από την κατασκήνωση του πυρήνα Νίκαιας στη Νέδα το 2013 δίνουν διαφορετική εικόνα. Σε μια φωτογραφία ο Ρουπακιάς φαίνεται να χαιρετάει ναζιστικά. Σε βίντεο από την κατασκήνωση, νεαρό μέλος της οργάνωσης λέει: «Εχουμε την τιμή να πιστεύουμε στο όραμα του εθνικοκοινωνισμού (…) δεν μας ενδιαφέρει αν θα πεθάνουμε ή όχι».
Σε υπολογιστή κατηγορουμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρέθηκε ένα κείμενο με το πλάνο της κατασκήνωσης στη Νέδα τον Αύγουστο του 2013. Σε αυτό προβλέπονταν στρατιωτικού τύπου γυμνάσια. Θα είχαν σκοπούς οι οποίοι θα σήμαιναν βραδινό συναγερμό για να ακολουθήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα «πεζοπορία, έρπινγκ και κάλυψη από τον εχθρό με τα όπλα». «Ολα, οι συναγωνιστές και τα όπλα, θα ντυθούν από φύλλα και θα φτιάξουν από τη φύση φούμο», αναφέρει το πλάνο. Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι όσα όπλα εικονίζονται σε φωτογραφίες τους από εκείνες τις ημέρες είναι αεροβόλα.
Οπως φαίνεται, πάντως, τόσο από το πλάνο της κατασκήνωσης όσο και από το οπτικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, βασικό κομμάτι της εξόρμησης ήταν η ιδεολογική κατήχηση των συμμετεχόντων. Θα έφτιαχναν με καλαμιές ειδικό χώρο τον οποίο θα αποκαλούσαν «έδρα ιδεολογικού τμήματος». Τα μαθήματα θα γίνονταν το μεσημέρι, μετά το φαγητό, και το βράδυ.
Μάθημα μποξ μέσα στην ημέρα, κατήχηση στον εθνικοσοσιαλισμό τη νύχτα.
Σε μία από τις νυχτερινές κατηχήσεις που έχει καταγραφεί σε βίντεο, νεαρό μέλος της οργάνωσης λέει: «Αδέρφια, τα εθνικιστικά ιδεώδη του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχουν σβήσει. Μια φωτιά σιγοκαίει μέσα μας και από στιγμή σε στιγμή θα απελευθερωθεί και θα ανατρέψει την ψεύτικη εποχή. Μια φάλαγγα θα φέρει τον σεισμό της κάθαρσης. Μαχητές αυτής της φάλαγγας είμαστε όλοι εμείς, ο ένας δίπλα στον άλλο. Είμαστε η Χρυσή Αυγή. Η συνέχεια του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος ανά τους αιώνες επέζησε και εμείς είμαστε οι σεβάσμιοι διάδοχοι αυτής της ιερής κληρονομιάς». Μέσα στο σκοτάδι οι συμμετέχοντες τον παρακολουθούν προσεκτικά, φορώντας όλοι τα παντελόνια παραλλαγής. Ενας από αυτούς είναι και ο Ρουπακιάς. «Πρέπει να προχωρήσουμε με πρωτοπόρο τον αρχηγό μας, τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, σε μια σύρραξη ζωής και θανάτου», καταλήγει ο νεαρός.
Στην τελετή ορκωμοσίας με την οποία σφραγίζονται οι δραστηριότητες της χρυσαυγίτικης κατασκήνωσης ακούγεται το σύνθημα «Ζήτω ο Αρχηγός, ζήτω η Χρυσή Αυγή, ζήτω ο θάνατος». Ο Ρουπακιάς, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, χαιρετούν αλλήλους ναζιστικά. Υιοθετώντας αργότερα τη συνήθη επιχειρηματολογία των χρυσαυγιτών, ο Ρουπακιάς αποκάλεσε κατά την προδικασία τον συγκεκριμένο χαιρετισμό «αρχαιοελληνικό».
Ο Γιώργος Πατέλης δίνει στον Ρουπακιά δίπλωμα συμμετοχής στην κατασκήνωση της Νέδας.
Οι διανομές και το σύνθημα
Ο Ρουπακιάς εργαζόταν ως εποχικός υπάλληλος σε εταιρείες διανομής πετρελαίου και απολυμάνσεων. Κατά καιρούς, όπως έχει δηλώσει, φέρεται να έκανε και μεροκάματα στην ιχθυόσκαλα. Εχει ισχυριστεί ότι στη Χρυσή Αυγή τον οδήγησαν οι αντιμνημονιακές του θέσεις. Κατά την υπερασπιστική του γραμμή είχε βοηθητικό ρόλο στην τοπική της Νίκαιας και δεν ήταν ανάμεσα στα «πρωτοπαλίκαρά» της. Σε βίντεο από διανομή τροφίμων στην οποία συμμετείχε, έξω από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, εμφανίζεται να του δίνει οδηγίες ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. «Ρούπι, Ρούπι», του φωνάζει. «Βάλε δύο άτομα εδώ να μην περνάει κανένας». «Στη Μεσογείων στα κεντρικά, πήγαινα και έπαιρνα κάποιες μπλούζες και βιβλία τα οποία είχαμε στη βιτρίνα και πουλάγαμε στον κόσμο», έχει πει σε απολογία του ο Ρουπακιάς σχετικά με την παρουσία του στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α.
Ο Γιώργος Δήμου, συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα, είχε δηλώσει παλιότερα σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι ο Ρουπακιάς ήταν στο πενταμελές συμβούλιο της Νίκαιας. Το ίδιο επανέλαβε πρόσφατα απολογούμενος στη δίκη. Ακόμη, σε κινητά τηλέφωνα άλλων κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση, ο Ρουπακιάς φαίνεται σα να έχει κάποιο ρόλο στην τοπική. «14.00 το μεσημέρι, άντρες, γυναίκες, νεολαία, στα γραφεία, σημαντικό. Παρακαλώ ενημερώστε τον Ρουπακιά», γράφει το πρώτο μήνυμα. «Με πήρε ο Ρουπακιάς εκ μέρους του Πατέλη και σε έχουν υπολογίσει και εσένα σαν ασφάλεια, να ’μαστε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Πειραιά στις εφτά παρά τέταρτο», αναφέρει δεύτερο μήνυμα.
Η ομιλία του τον Ιούνιο του 2013 στην τοπική της Σπάρτης δεν κράτησε πάνω από ένα λεπτό. Οπως μαρτυρά και σχετικό βίντεο, τα τελευταία του λόγια προτού καταχειροκροτηθεί ήταν: «Ζήτω η νίκη». Λίγους μήνες αργότερα, σε μία από τις απολογίες του, αρνήθηκε ότι έχει πει το συγκεκριμένο σύνθημα. Ενα χρόνο μετά, απολογούμενος στις ειδικές ανακρίτριες ανέφερε ότι δεν θυμόταν αν το είχε πει ποτέ.
Pingback: Έφτασε η ώρα της απολογίας Ρουπακιά: Ο ρόλος του στη Χρυσή Αυγή » Candia Doc