Απολογίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Τιτανικός με κλειδωμένο τιμόνι προς τον Κορυδαλλό

 Η Ομάδα “Ασφάλειας” της Νίκαιας. Στην πανω σειρά διακρίνονται μεταξύ άλλων οι κατηγορούμενοι Ρουπακιάς, Καζαντζόγλου, Αγιοβλασίτης, Πατέλης, Τσακανίκας, Χρυσαφίτης, Κομιανός, Αθ. Τσορβάς. Στην κάτω σειρά διακρίνονται μεταξύ άλλων οι Σταμπέλος, Ν. Τσορβάς, Μιχάλαρος.

Οι απολογίες των 6 πρώτων κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής σηματοδοτούν την αποτυχία της υπεράσπισης να χτίσει μια πειστική εναλλακτική αφήγηση για το τι συνέβη τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Τα βασικά δεδομένα της υπόθεσης είναι γνωστά από σκληρό αποδεικτικό υλικό: οι κλήσεις Άγγου σε Καζαντζόγλου, Καζαντζόγλου σε Πατέλη, Πατέλη σε Λαγό, το sms του Πατέλη με τη διαταγή προς τα μέλη της Ασφάλειας να προσέλθουν άμεσα στην τοπική της Νίκαιας, η οργανωμένη προσέλευση πομπής μηχανών και αυτοκινήτων από τη Νίκαια στο Κερατσίνι, επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τις κεραίες που ενεργοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, τις κάμερες των καταστημάτων, τα σήματα της ομάδας ΔΙΑΣ. Αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο σωφρονιστικός υπάλληλος έξω από το Κοράλι, οι δύο φοιτήτριες, ο κάτοικος της παρακείμενης πολυκατοικίας από το μπαλκόνι του, έχουν ήδη καταθέσει για την πολυπρόσωπη επίθεση που δέχθηκε ο Φύσσας και οι φίλοι του και έχουν λήξει όλα τα ζητήματα πέραν πάσης αμφιβολίας.

Απέναντι σε αυτά, οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε γνώση και εμπλοκή με τρόπο που υπονομεύει την αξιοπιστία τους:

α) ο Άγγος, λέει, ήταν στο Κοράλι, ενημέρωσε τον Καζαντζόγλου για τις “ενοχλήσεις” που δεχόταν από την παρέα του Φύσσα, αλλά τελικά έφυγε από το μαγαζί – χωρίς να συμβεί το παραμικρό – και επέστρεψε στο σπίτι του. Με τις πυτζάμες βγήκε έξω από την πολυκατοικία του (στην Παύλου Μελά, ένα στενό κάτω από το σημείο της δολοφονίας) στις 00:05 και πληροφορήθηκε από αστυνομικό το μαχαίρωμα με δράστη τον Ρουπακιά.

β) ο Αναδιώτης κλήθηκε τηλεφωνικά από τον Άγγο λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αλλά δεν κατάλαβε ποτέ τι τον ήθελε (αν και στην προανακριτική του λέει ρητά οτι ο Άγγος του ζήτησε να πάει να τον βοηθήσει γιατί είχε πρόβλημα, ο Αναδιώτης όμως αρνήθηκε). Τελικά ο Αναδιώτης βρέθηκε περαστικός “από σύμπτωση” στις 00:09 στην Π. Τσαλδάρη με Σαλαμίνος (λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας) και ενημερώθηκε για το μαχαίρωμα.

γ) ο Καζαντζόγλου, υπεύθυνος πολιτικής δράσης, πήγε στα γραφεία της Νίκαιας στις 23:45 για να πάρει τρικάκια, τα οποία έφερε ο Ρουπακιάς. Συνάντησε επίσης τον Σταμπέλο. Ωστόσο δεν πήγε ποτέ στο Κοράλι.

δ) ο Καλαρίτης μίλησε, κατά “σατανική” όπως τη χαρακτήρισε σύμπτωση, με πολλούς συγκατηγορούμενους του πριν και μετά τη δολοφονία για άσχετα θέματα, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στο μήνυμα της τοπικής και δεν πήγε στο Κοράλι.

ε) ο Δήμου πήγε μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Σκάλκο στην τοπική της Νίκαιας, ανταποκρινόμενος στο μήνυμα που έλαβε αλλά και κατόπιν τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ρουπακιά και Πατέλη. Βρήκε εκεί μια πομπή 7 μηχανών με κρανοφόρους και τον Κομιανό να του λέει “πάμε για μάχη”. Ωστόσο, δεν πήγε ποτέ στο Κοράλι, αν και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Ρουπακιά (ήδη συλληφθέντα) και τον Πατέλη για να μάθει τι συνέβη.

στ) ο Κομιανός αρνήθηκε την παρουσία του στα γραφεία της Νίκαιας, αν και πήρε το μήνυμα όπως και οι υπόλοιποι άνδρες της ασφάλειας. Δήλωσε ότι έμεινε σπίτι του μέχρι την επόμενη μέρα.

Το προβληματικό με τις απολογίες των κατηγορουμένων δεν είναι μόνο τα λογικά χάσματα και η άρνηση γνώσης του ποιός τελικά μετέβη στο Κοράλι, αλλά και οι χιαστί αναγνωρίσεις και ταυτοποιήσεις της παρουσίας στα επίμαχα σημεία:

ο Άγγος αποκάλυψε την παρουσία Τσαλίκη στο Κοράλι (την οποία αυτός αρχικά αρνιόταν) αλλά λέει ότι δεν ήταν στο σημείο της δολοφονίας (αν και τον αναγνωρίζει ο Χατζησταμάτης), αναφέρει όμως ως παρόντες στη δολοφονία τον Δήμου, τους Νίκο και Θανάση Τσορβά και (συμπερασματικά λόγω κινητού) τον Καζαντζόγλου/ ο Αναδιώτης βάζει τον εαυτό του στην Παναγή Τσαλδάρη στις 00:09/ ο Δήμου “δίνει” τον Κομιανό ως παρόντα στα γραφεία της Νίκαιας λίγο πριν τα μεσάνυχτα/ ο Κομιανός το αρνείται και “δίνει” τον Δήμου και τους Τσορβάδες ως παρόντες στην Π. Τσαλδάρη/ ο Σκάλκος αναγνωρίζει και αυτός τον Κομιανό στα γραφεία της Νίκαιας/ ενώ ο Ρουπακιάς “δίνει” τους Καζαντζόγλου, Πατέλη, Σταμπέλο, Τσορβάδες, Δήμου ως παρόντες στην τοπική Νίκαιας μετά την αποστολή του sms.

Το γεγονός ότι αυτή η εικόνα, που προκύπτει από τις πρώτες απολογίες, συνοδεύεται από την πλήρη άρνηση ΟΛΩΝ για την παρουσία τους στο σημείο, πλην βεβαίως του Ρουπακιά, έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα δυσπιστίας (έως και ευθυμίας…) που είναι φανερό σε κάθε παριστάμενο στο δικαστήριο (από τους αστυνομικούς μέχρι το κοινό).

Θυμίζουμε ότι σε προγενέστερη φάση της διαδικασίας, ο συνήγορος των Μιχάλαρου και Γερμενή Χρ. Τσάγκας είχε ισχυριστεί σε σχολιασμό του πως ομάδα Χρυσαυγιτών βρέθηκε όντως στο Κοράλι και συνεπλάκη με τον Φύσσα, χωρίς όμως να του επιφέρει την οποιαδήποτε κάκωση (“ούτε πλημμέλημα δεν τέλεσαν”) και παντελώς άσχετα με το μαχαίρωμα του Ρουπακιά. Ο ισχυρισμός αυτός, που επιχείρησε για πρώτη φορά να δώσει μια “λογική” ερμηνεία στην παρουσία δεκάδων Χρυσαυγιτών στον χώρο, εγκαταλείπεται τώρα άτακτα από τους κατηγορουμένους που γνωρίζουν ότι κάθε συσχέτισή τους με τον χώρο της δολοφονίας μπορεί να σημάνει την ενοχή τους για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία.

Έτσι, αντί να επιλέξουν μια πιο “αληθοφανή” συλλογική αφήγηση (παρουσία στο σημείο, αλλά άρνηση της συνέργειας στην ανθρωποκτονία), οι κατηγορούμενοι επιλέγουν τη γραμμή “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” (άρνηση κάθε συμμετοχής ή παρουσίας), με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την αλήθεια, σαν και αυτή που επιχείρησε ανεπιτυχώς ο ως άνω συνήγορος.

Αν οι απολογίες συνεχίσουν έτσι και ακούσουμε και από τον Πατέλη ότι κάλεσε τα μέλη της Ασφάλειας τα μεσάνυχτα της 17/9/2013 στην τοπική για να μοιράσουν τρικάκια (!) και ότι ο ίδιος έμεινε… σπίτι του (!!!), η σύγκρουση με το “παγόβουνο” της πραγματικότητας θα είναι σφοδρή. Και βέβαια οι συνέπειες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και την ποινική ευθύνη των διευθυντών της – δηλαδή του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, του Λαγού και των λοιπών – θα είναι μεγάλες, όσο και αν η ηγεσία της Χρυσής Αυγής υποδύεται τώρα ότι δεν την αφορούν οι απολογίες των μελών της Νίκαιας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.