Θ. Καμπαγιάννης: “Ο Λαγός είναι ο κρίκος ανάμεσα στον Μιχαλολιάκο και τα τάγματα εφόδου” (ηχητικό)

(Κείμενο: Στο Κόκκινο, 22/5/2019)

Έφτασε η ώρα των απολογιών για τους χρυσαυγίτες, από τις 19 Ιουνίου και σε καθημερινές δικασίμους με τον Μιχαλολιάκο – αν εμφανιστεί – να καλείται να απαντήσει σε πολύ δύσκολα ερωτήματα. Υπάρχει μια σχέση ομερτά μεταξύ του αρχηγού και του Λαγού, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Μιχαλολιάκου και των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Για την πιο κρίσιμη φάση της Δίκης της ΧΑ μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της πολιτικής αγωγής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για την τελική ευθεία στη δίκη της Χ.Α., γιατί η φάση των μαρτύρων υπεράσπισης δεν διήρκεσε πολύ. Είχαν ανακοινωθεί 265 ονόματα από την υπεράσπιση, αλλά τελικά κατέθεσαν μόνο 70, τους οποίους μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: στους μάρτυρες υπεράσπισης μελών των οικογενειών των φυσικών αυτουργών, οι οποίοι ήρθαν σαν συγγενικά, φιλικά πρόσωπα και δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Χ.Α. και στους ανθρώπους που δουλεύουν στην Χ.Α., είτε ως υπάλληλοι είτε ως επιστημονικοί συνεργάτες, οι οποίοι ήρθαν για να δηλώσουν άγνοια των εγκληματικών πράξεων. «Δεν ήξεραν, δεν είδαν, δεν άκουσαν».

Κατά συνέπεια στο δικαστήριο υπάρχει μόνο η αφήγηση των μαρτύρων κατηγορίας και τα στοιχεία που έχουν έρθει από την όλη διαδικασία σε γνώση του. Αυτό όμως που μπορούμε να συνάγουμε και από κάποιες μαρτυρίες υπεράσπισης, είναι ότι ετοιμάζεται ένα «άδειασμα» στελεχών και οργανώσεων της Χ.Α..

Είχαμε όμως και νέα σημαντικά στοιχεία, όπως αυτά που προέκυψαν από την κατάθεση του – κατά δήλωσή του – δημοσιογράφου Άρη Σπίνου, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του παλιού καταστατικού της Χ.Α., από το 1987, το οποίο είχε αποκαλύψει και φέρει στο Δικαστήριο ο Δημήτρης Ψαρράς, και το οποίο αποδεικνύει το προσωποπαγές της οργάνωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν άφησαν πολλούς να καταθέσουν οπότε η συγκεκριμένη διαδικασία κράτησε δύο μήνες και ολοκληρώνεται στην επόμενη δικάσιμο στις 18 Ιουνίου.

Από τις 19 και μετά οι δικάσιμοι είναι καθημερινές και περιλαμβάνουν τις απολογίες. Υπάρχει μια προαναγγελία από την υπεράσπιση ότι ο Μιχαλολιάκος θα έρθει και θα καταθέσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή γιατί αν εμφανιστεί θα κληθεί να απαντήσει σε πολύ δύσκολα ερωτήματα, μεταξύ άλλων και για τον ρόλο των βασικών πρωτοπαλλίκαρών του, όπως ο Λαγός. Όλη η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στο αν θα έρθουν στο δικαστήριο.

Πάντως η εκκίνηση των απολογιών έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρώτος στη λίστα είναι ο Άγκος Ιωάννης, αυτός που ήταν στην καφετέρια «Κοράλλι» και όταν είδε εκεί τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του ειδοποίησε την Χ.Α. και ήρθε το τάγμα εφόδου.

Ειδικά ο Λαγός, χωρίς να προδικάζουμε κάτι, από την έως τώρα διαδικασία είναι απόλυτα ποινικά εκτεθειμένος σε όλες τις εγκληματικές πράξεις. Είναι ο κρίκος ανάμεσα στον αρχηγό και στα τάγματα εφόδου. Εξ ου και η προσπάθεια του αρχηγού να τον διασώσει, τοποθετώντας τον πρώτο στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Χ.Α. και αποκλείοντας τους άλλους δύο σημερινούς ευρωβουλευτές της. Υπάρχει ένας δεσμός εμπιστοσύνης και σιωπής, μια ομερτά, ανάμεσα στον Μιχαλολιάκο και τον Λαγό.

Συνολικά, πάντως, έχει αποδειχθεί ότι η Χ.Α. είναι ένα απόλυτα προσωποπαγές κόμμα, όχι μόνο καταστατικά αλλά και στην πράξη. Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Πατέλης που οργάνωσε την επιχείρηση, βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. μαζί με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασσιδιάρη σχεδιάζοντας την επιχείρηση συγκάλυψης.

Η εξέλιξη της δίκης έχει προκαλέσει κατακερματισμό της Ακροδεξιάς. Ειδικά στην Χ.Α. ασκείται διπλή πίεση, διότι αφενός πρέπει να εμφανίζεται πλέον ως πιο νομιμόφρων, αφετέρου θέλει να στείλει στο σκληρό πυρήνα της το μήνυμα ότι εξακολουθεί να έχει το αρχικό πολιτικό της σχέδιο.

Το τι θα γίνει στη δίκη θα είναι κομβικό για τη συνέχεια, η νομιμοποίηση ή απονομιμοποίηση της Χ.Α. έχει τεράστια σημασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.