Μάρτυρες υπεράσπισης: “Αστικά” μαχαιρώματα και αλληλοκαρφώματα (356η-358η μέρα)

Η Θέμις Σκορδέλη.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 15/5/2019)

Μια μορφωμένη κυρία που ξέρει γαλλικά και είναι διευθύντρια τράπεζας δεν μπορεί να δίνει εντολές για μαχαιρώματα. Άλλωστε οι αστοί του Άγιου Παντελεήμονα, όπως και η ίδια, περνούσαν δύσκολα με τους μετανάστες. Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η υπερασπιστική γραμμή της τελεσίδικα καταδικασμένης μαχαιροβγάλτισσας Θ. Σκορδέλη, που κατέθεσαν οι τρεις μάρτυρες υπεράσπισής της κατά την 356η δικάσιμο, Ι. Κουτσοκελάκη, Α.Μ. Νικολοπούλου, και Δ. Τσίχλη. Ρηχή και ρατσιστική, η γραμμή των μαρτύρων όχι μόνο δεν έπεισε ότι η επικεφαλής των χρυσαυγιτών του Αγίου Παντελεήμονα δεν θα μπορούσε να έχει επιτεθεί σε μετανάστες, αλλά αποκάλυψε και τον ρόλο της Χρυσής Αυγής στην περιοχή πριν και μετά το πογκρόμ του 2011.

«Μετά τη δολοφονία του Καντάρη είχαν έρθει και κάνανε πορεία. Κι εγώ πήγα», είπε η Κουτσοκελάκη επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Κασιδιάρη σε βίντεο που το δικαστήριο έχει δει ότι «μπορεί να συμμετείχαν κάτοικοι αλλά η ΧΑ τους οργάνωσε». Επιβεβαίωσε επίσης και με το παραπάνω ότι η Σκορδέλη φακέλωνε μετανάστες στην περιοχή όταν ρωτήθηκε «πληροφορίες συγκέντρωνε; Είχε λίστες;» και απάντησε «αυτά τα κάναμε όλοι», εννοώντας όσοι συμμετείχαν στην «Επιτροπή Κατοίκων», δηλαδή την προβιά που χρησιμοποιούσε η ΧΑ στην περιοχή.

Προσπαθώντας να κάνει επίκληση στο καλό προφίλ της Σκορδέλη η επόμενη μάρτυρας Νικολοπούλου τόνισε ξανά ότι «είμαστε αστοί, δεν θα μπορούσαμε», εννοώντας να κάνουν βίαιες πράξεις. Δεν ήξερε ότι η Σκορδέλη έχει καταδικαστεί για ηθική αυτουργία στο μαχαίρωμα ενός Αφγανού μετανάστη, επειδή έδωσε την εντολή στο τάγμα εφόδου του οποίου ήταν αρχηγός και προκάλεσε γέλιο στο κοινό προσπαθώντας να φανταστεί μια ευπρεπή κυρία με τακούνια να μαχαιρώνει. Κατέθεσε τέλος την παρουσία του Παναγιώταρου στην περιοχή κατά την επίμαχη περίοδο. «Οι αστοί δεν είμαστε μαθημένοι να οργανωνόμαστε», είπε.

Νωρίτερα την ίδια μέρα κατέθεσε ο Γ. Χάλαρης, μάρτυρας υπεράσπισης του Λ. Τσαλίκη, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι ο Τσαλίκης καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Άγγο στο καφενείο που οι χρυσαυγίτες εντόπισαν τον Παύλο Φύσσα. Συγκεκριμένα ήταν ο Άγγος που ενημέρωσε τον Καζαντζόγλου για την παρουσία του Παύλου Φύσσα και των φίλων του, με τον τελευταίο να ενημερώνει τον πυρηνάρχη Πατέλη και να πυροδοτεί την αλυσίδα των επικοινωνιών που οδήγησαν στη συγκρότηση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας και τη δολοφονία. Επίσης ο μάρτυρας επιβεβαίωσε αυτό που έχει προκύψει από πλήθος στοιχείων, ότι οι αστυνομικοί που είχαν φτάσει στο σημείο έκαναν το γύρο του τετραγώνου αντί να παρέμβουν αμέσως. «Αστυνομικούς είδα. Περάσανε και μετά ξαναπεράσανε. Από το Κοράλλι [σ.σ: το καφενείο] ανεβήκανε και μετά ξαναπεράσανε από την άλλη».

Μάρτυρες Μίχου

Τρεις μάρτυρες υπεράσπισης του Μίχου ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους στην 358η συνεδρίαση (14/5). Έφεραν ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση στην ναζιστική οργάνωση, καθώς κατέρριψαν μια σειρά υπερασπιστικές γραμμές, αλλά ταυτόχρονα δεν έσωσαν τον Μίχο.

Το δικαστήριο δεν φάνηκε για παράδειγμα να πείθεται από την επιστημονική του συνεργάτιδα, Α. Κουτσοπάνου, ότι ο Μίχος σοκαρίστηκε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και «κάποια άλλα περιστατικά που τον προβλημάτισαν όπως αυτό με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες» και γι’ αυτό έφυγε, αφού μέλη της έδρας επισήμαναν πολλές φορές ότι από το 2013 μέχρι το 2017 που ο Μίχος αποχώρησε από τη ΧΑ είναι πολλά τα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως μια περιγραφή σαν αυτή που έδωσε η μάρτυρας συνδέει τη ΧΑ με αυτές τις επιθέσεις.

Επίσης η μάρτυρας θρυμμάτισε το παραμυθάκι περί μη ύπαρξης μελών. Είπε ότι στην ίδια μάλιστα ζητήθηκε να γίνει μέλος το 2016 και ότι ο Μίχος έχει πει πως «υπάρχουν μέλη όπως σε όλα τα κόμματα. Υπάρχουν δυο όργανα, η κεντρική επιτροπή και το πολιτικό συμβούλιο […] που είναι ο στενός πυρήνας του Μιχαλολιάκου».

Ούτε η επιστημονική συνεργάτης του, ούτε ο άλλος μάρτυρας υπεράσπισης του Μίχου, Δ. Σταματούκος είχαν πειστικές απαντήσεις για να ξελασπώσουν τον κατηγορούμενο από επιθέσεις όπως ο ξυλοδαρμός αντιφασιστών στην Πάρο, το Συνεργείο και οι επιδρομές σε μικροπωλητές στην Ιστιαία Εύβοιας. Εξόργισαν όμως τόσο πολύ την υπεράσπιση της υπόλοιπης ηγεσίας, που μέσα στο δικαστήριο εξελίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους συνηγόρους να τσακώνονται μεταξύ τους και τον Μίχο να φωνάζει στον Γ. Μιχαλόλια και τον πρώην συνήγορό του Γ. Ζωγράφο. Ο Μιχαλόλιας, σε μια προφανή προσπάθεια να παρασύρει και τον Μίχο στον πάτο μαζί με όλη τη Χρυσή Αυγή, ανέδειξε από τους μάρτυρες πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν ήταν τόσο αποστασιοποιημένος και περιθωριοποιημένος όσο λέει (ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις πολύ μετά τη δολοφονία Φύσσα).

Επόμενες δικάσιμοι

  • Μάης: 15/5 στο Εφετείο. 16/5 και 21/5 στον Κορυδαλλό. Η ανακοινωμένη δικάσιμος της 22/5 ακυρώνεται.
  • Ιούνης: 19/6, 20/6, 24/6, 25/6, 26/6, 27/6 και 28/6 στο Εφετείο. 18/6 και 21/6 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.