«Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή»

Νίκος Μιχαλολιάκος, AP Photo.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 20/4/2019)

Ηταν 20 Απριλίου 2015 όταν ξεκινούσε στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης με 68 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής που προέκυψε από τις εκλογές του 2012 και η οποία κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια, το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεδρίασε 353 φορές αλλά ο Αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης δεν πάτησε ούτε μία φορά το πόδι του στο δικαστήριο.

Τη γραμμή του Αρχηγού ακολούθησαν και οι υπόλοιποι (τον τελευταίο καιρό στο δικαστήριο έχουν εμφανιστεί τρεις φορές ο Ν. Μίχος και δύο ο Στ. Μπούκουρας – και οι δύο είναι πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές) και ουσιαστικά οι πρώτοι χρυσαυγίτες που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ενώπιον της έδρας είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία προχωράει πολύ γρήγορα (ήδη η υπεράσπιση έχει παραιτηθεί από 83 μάρτυρες που έχει δηλώσει!), θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων και μένει να δούμε αν ο Αρχηγός θα εμφανιστεί στο δικαστήριο. Βέβαια, ο δικηγόρος και αδελφός του, Τάκης Μιχαλόλιας, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Εφετείου έχει αναφέρει πολλάκις τη φράση «θα έρθει εδώ ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος να σας τα πει…».

Μέχρι τότε βέβαια τα είπαν άλλοι… Κατέθεσαν 130 μάρτυρες κατηγορητηρίου, «μίλησαν» τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές των κατηγορουμένων, αναγνώστηκαν ή προβλήθηκαν χιλιάδες πειστήρια ενοχής και στο δικαστήριο καταδείχθηκαν οι εγκληματικές ενέργειες της ναζιστικής οργάνωσης που λειτουργεί κατ’ εντολή της ηγεσίας της.

Αλλά αυτό που ίσως δεν περίμενε κανείς ήταν όσα καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που συχνά με τη στάση τους προκαλούν το ερώτημα: Είναι υπέρ ή κατά της Χρυσής Αυγής;

Τηλεφώνημα Λαγού πριν από τη δολοφονία Φύσσα

Ο Χρήστος Κυριτσόπουλος είναι πρόεδρος του χρυσαυγίτικου σωματείου «Αγιος Νικόλαος» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και υποψήφιος δήμαρχος Περάματος της Χρυσής Αυγής στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

«Με πρότεινε για υποψήφιο δήμαρχο ο Λαγός», κατέθεσε ο μάρτυρας, που δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων για την επίθεση χρυσαυγιτών στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις 12/9/2013 στο Πέραμα και για την προαναγγελία της επίθεσης από τον Ι. Λαγό, που στις 8/8/2013 είχε επισκεφθεί τη Ζώνη μαζί με τους Ν. Μίχο και Ηλ. Παναγιώταρο και, παρουσία του Χρ. Κυριτσόπουλου, είχε πει ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από το Πέραμα».

  • Πρόεδρος: Εχετε γνώση κάποιων μηνυμάτων του κ. Λαγού για την επίθεση στο ΠΑΜΕ;
  • Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω, αυτά που έχω ακούσει είναι για τη φασαρία στην οδό Τσαλδάρη, αυτή που έχει μετονομαστεί σε οδό Παύλου Φύσσα, έμαθα μετά στη Ζώνη ότι εκείνο το βράδυ ειδοποιήθηκε ο Λαγός για τη φασαρία και εκείνος τους είπε «απεμπλακείτε».

Ετσι, χωρίς καν να ερωτηθεί για τη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυρας προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον Ι. Λαγό ομολόγησε ότι ο περιφερειάρχης Πειραιά ήταν ενήμερος για το τι συνέβαινε στο Κερατσίνι το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Φύσσας, επιβεβαιώνοντας έτσι το περιεχόμενο της καταγεγραμμένης κλήσης του με τον πυρηνάρχη Πατέλη, ο οποίος ενεργοποίησε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας αφού πήρε την εντολή επίθεσης από τον Λαγό. Μάλιστα ο Κυριτσόπουλος επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι ο Λαγός έδωσε εντολή, παρ’ όλο που ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν δήθεν «απεμπλακείτε».

Κασιδιάρης και Πατέλης μαζί μετά τη δολοφονία

Ο Ευάγγελος Καρακώστας, βουλευτής Βοιωτίας της Χρυσής Αυγής από το 2015, κατέθεσε ότι την επόμενη μέρα της δολοφονίας Φύσσα βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, όπου «ήρθε η αστυνομία με εισαγγελέα για έρευνα στα γραφεία. Μετά πήγα στη ΓΑΔΑ για την αναγνώριση του Ρουπακιά, μέχρι τότε ούτε τον είχα δει ούτε είχα ακούσει ποτέ γι’ αυτόν».

  • Πολιτική αγωγή: Ποιους είδατε εκείνη τη μέρα στα κεντρικά;
  • Μάρτυρας: Τον Κασιδιάρη, τον Αλεξανδράκη, τον Πατέλη τον έχω δει δύο φορές. Τον Ρουπακιά είπα ήδη ότι δεν τον έχω δει ποτέ.

Με τον τρόπο αυτό ο Ευάγγ. Καρακώστας επιβεβαίωσε την ταυτόχρονη παρουσία στη Μεσογείων του Ηλ. Κασιδιάρη, που αμέσως μετά την αστυνομική έρευνα στα γραφεία δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα του Κερατσινίου, και του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη που, όπως έχει καταθέσει στην απολογία του, ήταν ο ίδιος που τηλεφωνούσε από τα γραφεία της Μεσογείων στο σπίτι του το ίδιο πρωί.

Λίγες ώρες νωρίτερα βέβαια έστελνε το μήνυμα «Ολοι τώρα τοπική. Οσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα», συγκροτώντας το τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον Παύλο («Πώς οργανώθηκε η δολοφονία», «Εφ.Συν.», 18.9.2015).

Μιχαλολιάκος, το μόνο μέλος

Κοινό στοιχείο στις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης είναι ότι ισχυρίζονται πως δεν γνωρίζουν να υπάρχουν μέλη στη Χρυσή Αυγή. Ετσι, έχουμε το παράδοξο άλλοι να δηλώνουν ότι αγνοούν τον συγκεκριμένο όρο παρ’ όλο που τα ονόματά τους έχουν βρεθεί στις λίστες με τα μέλη των τοπικών οργανώσεων και άλλοι να καταθέτουν ως βουλευτές ή μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και την ίδια ώρα να αρνούνται ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής!

Ασφαλώς οι ισχυρισμοί αυτοί γίνονται καθ’ υπόδειξιν της ηγεσίας στην προσπάθειά της να αποσυνδεθεί από τις εγκληματικές ενέργειες των μελών της, όπως του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, που ήταν στο πενταμελές συμβούλιο της Νίκαιας. Ωστόσο, κάποιες φορές η επιμονή των μαρτύρων στη μη ύπαρξη μελών φτάνει στην παραδοχή ότι Χρυσή Αυγή ίσον Μιχαλολιάκος.

  • Πολιτική αγωγή: Μας έχουν πει εδώ οι μάρτυρες ότι τα μόνα μέλη είναι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι 60 αυτοί είναι και μέλη της Χ.Α.;
  • Στ. Τούφας (μέλος της Κ.Ε. από το 2007): Δεν υπάρχουν μέλη.
  • Πολιτική αγωγή: Ο Μιχαλολιάκος είναι μέλος της Χ.Α.;
  • Στ. Τούφας: Είναι γενικός γραμματέας
  • Πολιτική αγωγή: Σας ρωτάω κάτι απλό: Είναι μέλος;
  • Στ. Τούφας: Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή.

Ο Ν. Μίχος αλλάζει υπερασπιστική γραμμή

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την περασμένη Δευτέρα εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος. Ο λόγος της ξαφνικής παρουσίας του ήταν η παραίτηση του μέχρι πρότινος δικηγόρου του, Γ. Ζωγράφου, και ο διορισμός των συνηγόρων Στ. Γρηγορίου και Αικ. Δημητρακοπούλου για την υπεράσπισή του.

«Ο κ. Μίχος έχει ανεξαρτητοποιηθεί στη Βουλή από τη Χ.Α. και αυτό αντανακλάται και στην υπερασπιστική του γραμμή, έχουμε μια σημαντική διαφοροποίηση», εξήγησε ο Στ. Γρηγορίου, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει «νέα κρίσιμα έγγραφα» και αμέσως μετά έδωσε μια πρώτη γεύση της νέας γραμμής που αποφάσισε να ακολουθήσει ο εντολέας του.

Εξετάζοντας τον Γ. Τολιόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη της Χ.Α. από το 2012, ο κ. Γρηγορίου ρώτησε τον μάρτυρα αν υπάρχουν διαφορετικά ιδεολογικά και οργανωτικά επίπεδα μέσα στην οργάνωση και αν υπάρχει μέσα στη Χρυσή Αυγή τάση που να έχει εθνικοσοσιαλιστικά χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του συναδέλφου του Γ. Μιχαλόλια που υπερασπίζεται τον Αρχηγό της Χ.Α.

Αλλά τι είναι εκείνο που οδήγησε τον Ν. Μίχο να αλλάξει τώρα την υπερασπιστική γραμμή του, αν και έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χ.Α. από τον Σεπτέμβριο του 2017; Ασφαλώς τα συντριπτικά στοιχεία κατά της ναζιστικής οργάνωσης που έχουν αποδειχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία αναγκάζουν τον κατηγορούμενο να διαχωρίσει τη θέση του από την ηγεσία.

Η Μπέττυ Μπαζιάνα στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην ίδια αίθουσα που πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε ο δικαστικός Γολγοθάς για τη δικαίωση του γιου της ήταν και χθες -όπως σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου- η Μάγδα Φύσσα. Αυτή τη φορά στο πλευρό της στάθηκε η Μπέττυ Μπαζιάνα, η οποία πολύ διακριτικά και από πολύ νωρίς έφτασε στο δικαστήριο και παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, στο διάλειμμα της οποίας μίλησε με τη μητέρα του Παύλου.

«Μόνο συμπαράσταση μπορώ να δώσω, τίποτα άλλο, βαθιά συμπαράσταση. Ως γυναίκα και ως μάνα συγκινούμαι από την εικόνα της, από το κουράγιο της και τη δύναμή της και θέλω να σταθώ δίπλα της», τόνισε η σύντροφος του πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν.» και πρόσθεσε: «Ηρθα ως πολίτης να παρακολουθήσω από το ακροατήριο αυτή τη δίκη. Νομίζω ότι κάθε δημοκράτης πολίτης έχει το αυτί του τεντωμένο, τη ματιά του τεντωμένη και παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια όσα διαδραματίζονται στη δίκη περιμένοντας την απόφαση ως ένα μήνυμα για όλους μας».

Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου

Ποιο είναι το συμπέρασμα του Χίτλερ που ακολουθεί κατά γράμμα ο Μιχαλολιάκος; Ποια είναι η άποψή του για τη βία που οφείλει να ασκεί η οργάνωσή του; Τι είναι η Χρυσή Αυγή στα μάτια του; Γιατί επέλεξε στη δικαστική αίθουσα να πλανάται το φάντασμά του; Πού οφείλεται το ότι κατόρθωσε να εισαγάγει τον υπόκοσμο στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Απαντήσεις γι’ αυτά και άλλα καίρια ερωτήματα που εξηγούν τον ειδικό ρόλο του ισόβιου Αρχηγού της Χρυσής Αυγής δίνει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» και ερευνητής της ναζιστικής οργάνωσης, Δημήτρης Ψαρράς, στο βιβλίο του «Ο Αρχηγός – Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου την προσεχή Δευτέρα 22 Απριλίου καθώς για τον Αρχηγό θα μιλήσουν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.

Δευτέρα 22 Απριλίου, ώρα 19.00. Αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ «Γεώργιος Καράντζας» (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.