Μάρτυρες υπεράσπισης: Έκαψαν – ξανά – τον Λαγό (347η-349η μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 10/4/2019)

Ο Χ. Κυριτσόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης του Λαγού που κατέθεσε κατά την 348η συνεδρίαση (5/4) κατέληξε να τον κάψει, αφού κατέθεσε ότι ο υπόδικος βουλευτής όχι μόνο επικοινώνησε με τους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στον Παύλο Φύσσα το βράδυ της δολοφονίας, αλλά και ότι ήταν σε επαφή μαζί τους ζωντανά! Πρόεδρος του «Αγίου Νικολάου», του κίτρινου δουλεμπορικού σωματείου της Χρυσής Αυγής στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, ο Κυριτσόπουλος κατέθεσε επίσης για την ίδρυση του σωματείου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής και τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας: το σωματείο στήθηκε για να σταματήσουν οι απεργίες στη Ζώνη.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για την συγκέντρωση που έγινε στη Ζώνη παρουσία βουλευτών τον Αύγουστο του 2013. Το δικαστήριο έχει δει βίντεο από την συγκέντρωση, με βουλευτές τις ΧΑ να κάνουν δηλώσεις-προαναγγελία του χτυπήματος στο ΠΑΜΕ. Επιβεβαίωσε ότι στην συγκέντρωση αυτή παρόντες ήταν, εκτός από τους βουλευτές Λαγό, Μίχο και Παναγιώταρο, και οι κατηγορούμενοι Μιχάλαρος και Καλαρίτης (ο Μιχάλαρος, σύμφωνα με μάρτυρες κατηγορίας που έχουν καταθέσει, έχει δουλέψει για μια περίοδο με τον Παύλο Φύσσα στη Ζώνη). Ο Κυριτσόπουλος εξηγεί, για την συγκέντρωση στη Ζώνη και την ίδρυση του κίτρινου σωματείου: «Κάποιος είπε να φωνάξουμε και 2 βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή […] είπαμε ότι σκεφτόμαστε να φτιάξουμε ένα σωματείο για να εγγυηθούμε στους πλοιοκτήτες ότι ‘φέρτε πλοίο και οι απεργίες δεν έχουν πια νόημα’».

Εργοδοτικό

Αν και είχε έρθει να καταθέσει με εμφανή πρόθεση να εξισώσει τους συνδικαλιστές με τα τάγματα εφόδου, λέγοντας ξανά και ξανά ότι «τραμπούκιζαν» για να γίνουν οι απεργίες, κατέληξε να επιβεβαιώνει ότι ο «Άγιος Νικόλαος» ήταν ένα σωματείο που σκοπό είχε να τις σταματήσει και να προσελκύσει πλοιοκτήτες, ότι ιδρύθηκε με τη συνδρομή βουλευτών της ΧΑ, ότι συνεδρίαζε στα γραφεία της τοπικής Περάματος, ότι εργοδότες έπαιρναν τηλέφωνο στο σωματείο για να στείλει εργαζόμενους, ότι έγιναν οι προσλήψεις χρυσαυγιτών την επόμενη της δολοφονίας Φύσσα.

Όσον αφορά στο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την οποία ο μάρτυρας προκλητικά χαρακτήρισε «φασαρία», είπε: «για εκείνο το βράδυ, κάποιος μου είπε ότι είχαν ειδοποιήσει τον Γιάννη το Λαγό και του είχαν πει ότι έχουν μαζευτεί κάποιοι αναρχικοί και πιθανόν να γίνει φασαρία. Και τους είπε ξεκάθαρα ο Λαγός ‘απεμπλακείτε φύγετε μην τσακωθείτε’». Σκοπός του αναμφίβολα ήταν να δείξει ότι ο Λαγός φρόντιζε τα μέλη του να μην μπλέκουν σε βίαιες πράξεις. Αλλά άθελά του ανέδειξε ότι οι πράξεις του τάγματος εφόδου εκείνο το βράδυ κάθε άλλο παρά ανεξέλεγκτες πράξεις «θερμόαιμων» οπαδών ήταν, αφού ειδοποιούσαν τον Λαγό αμέσως πριν τη δολοφονία κι αυτός έδινε οδηγίες, ενώ καταρρίπτουν και την υπεράσπιση Λαγού που ισχυρίζεται ότι ο Λαγός δεν ήξερε τίποτα για τη δολοφονία κι ότι τα τηλέφωνα εκείνο το βράδυ αφορούσαν άλλα ζητήματα (πχ την ίδρυση του σωματείου, όπως έχουν ισχυριστεί). Έδειξε επίσης ότι αυτό συζητιόταν στην περιοχή και ανάμεσα στα μέλη της ΧΑ το επόμενο διάστημα, άσχετα που τώρα όλοι οι μάρτυρες προσπαθούν να πείσουν ότι από την πολλή σιγουριά περί «αθωότητας» της ΧΑ είχε πέσει σιγή ιχθύος.

Ο Κυριτσόπουλος είναι υποψήφιος δήμαρχος Περάματος, αλλά αρνήθηκε κι αυτός την ιδιότητα του μέλους της ΧΑ. Διέψευσε επίσης τον άλλο μάρτυρα υπεράσπισης, Λασκαρίδη, που είχε καταθέσει ότι στο Πέραμα κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο Πανταζής. Βέβαια η πολιτική αγωγή έχει επιδείξει και προεκλογική αφίσα του Πανταζή, αλλά ο Κυριτσόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο πυρηνάρχης Περάματος μάλλον την είχε βγάλει αυτοβούλως. Στην πραγματικότητα προδίδει τον φόβο της ΧΑ για τα όσα έχουν αποδειχθεί για τον Πανταζή, που την αναγκάζουν να αποστασιοποιείται από αυτόν. Γέλιο προκάλεσε επίσης ο ισχυρισμός του μάρτυρα ότι τις μπλούζες που γράφουν «ομάδα κρούσης Πέραμα», τις οποίες αναγκάστηκε να αναγνωρίσει (αλίμονο αν ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί καν να διαβάσει τι λένε!) τις πουλάνε σε… σούπερ μάρκετ και τουριστικά!

Μισοί μάρτυρες…

Όσο προχωράει η διαδικασία της εξέτασης μαρτύρων η ναζιστική οργάνωση εκτίθεται όλο και πιο πολύ. Με τρεις τρόπους: με μάρτυρες που ξερνάνε αυτά που έχουν έρθει να κουκουλώσουν, με μάρτυρες που δεν έχουν καμία συνοχή αποκαλύπτοντας έτσι ότι υπάρχουν κι άλλα που προσπαθούν να κρύψουν και, τέλος, με συνηγόρους υπεράσπισης που παριστάνουν ότι «δεν πρόλαβαν» να ειδοποιήσουν τους μάρτυρές τους, συνεχίζοντας έτσι την κωλυσιεργία της δίκης και εξοργίζοντας το κοινό και την έδρα. Η μόνη δουλειά που είχε να κάνει το δικαστήριο κατά την 348η συνεδρίαση (8/4) ήταν να ολοκληρώσει την εξέταση της Α. Μανούκα, μητέρας της κατηγορούμενης Ν. Μπενέκη, κι έτσι διέκοψε πριν τις 11πμ.

Για δεύτερη φορά (με την πρώτη να είναι στην 344η συνεδρίαση στις 29/3) η πρόεδρος ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά ότι η συνεδρίαση διακόπτεται νωρίς επειδή οι δικηγόροι δεν φέρνουν μάρτυρες, παρότι έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως. Χαρακτηριστική η στιχομυθία με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση. Πρόεδρος: «Υπάρχουν άλλοι μάρτυρες μετά την κ Μανούκα;» Υπεράσπιση: «Όχι». Π: «για μισή μάρτυρα μας φέρατε εδώ;» Ρουσόπουλος (υπεράσπιση Λαγού): «ήταν σαββατοκύριακο, ποιον να ενημερώσω…» Π: «Δεν ενημερώνετε το σαββατοκύριακο, έχουμε ξεκινήσει τους μάρτυρες εδώ και ένα μήνα».

“Αλληγορικά έδειρε…”

Η μητέρα της Νικολέττας Μπενέκη, Α. Μανούκα, κατέθεσε κατά την 347η και 349η συνεδρίαση (4/4 και 8/4), προκειμένου να υποστηρίξει ότι η κόρη της, αν και επαγγελματικό στέλεχος στη Μεσογείων από το 2012 μέχρι το 2016, «δεν ήταν στη ΧΑ», αλλά συμμετείχε σε όλα λόγω της σχέσης της με τον Λαγό. Η Μπενέκη κατηγορείται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και είναι αυτή με την οποία αντάλλαζε μηνύματα ο Λαγός για την επίθεση στον ΕΚΧ Συνεργείο, το καλοκαίρι του 2013.

Η μάρτυρας δεν αρνήθηκε τα μηνύματα, αλλά ούτε και την επίθεση. Συγκεκριμένα είπε: «αυτό το “ο άντρακλάς μου δέρνει” ήταν για μια υπόθεση, στο Συνεργείο. Αυτή ήταν στο σπίτι, δεν ξέρω τι έγινε εκεί κάτω. Μια φασαρία. Αυτή τον εκθείαζε και τον θαύμαζε ότι είχε δύναμη και τα λοιπά… Ήταν ένα κορίτσι 20 χρονών, όλο βλακείες λένε». Ήταν βλακεία που τον θαύμαζε για μια επίθεση δηλαδή, αλλά η επίθεση υπήρξε. Έτσι είπε στις 4/4, αλλά επειδή χρειάστηκε να συνεχίσει την κατάθεσή της στις 8/4, έχοντας προφανώς στο μεταξύ μιλήσει με την υπεράσπιση, προσπάθησε τελικά να το μαζέψει: «τσακώθηκαν κάποιες ομάδες, έγιναν προσαγωγές» και ο Λαγός πήγε να τους μαζέψει από το τμήμα. «Ποιον έδειρε;» ρωτήθηκε από την έδρα, και η μάρτυρας απάντησε: «αλληγορικά έδειρε, πώς λέω εγώ γυρίζοντας από μια συνέλευση, πω, έπεσε πολύ ξύλο σήμερα, έτσι…»

Η Μανούκα, όταν ρωτήθηκε αν ξέρει τον Πατέλη ή άλλους κατηγορούμενους περιέγραψε αρχικά στο δικαστήριο: «Πήγαμε στις συλλήψεις και είμαστε έξω από το τζαμάκι. Ήταν η μάνα του Πατέλη δίπλα και είπα ‘άμα πάρω ξύλο και σας σπάσω το κεφάλι θα δείτε τι θα πάθετε. Γιατί εσείς μπλέξατε το παιδί μου, δεν έχει κάνει τίποτα και βρέθηκε κατηγορούμενη. Τι με ενδιαφέρει τι κάνατε στη Νίκαια στην τελική;’ Και μου λέει η μάνα του Πατέλη, τι λέτε κυρία μου; Αυτό που ακούτε λέω. Έχω ακούσει και τον Τσακανίκα, μετά τις συλλήψεις ακουγόταν και αυτό το όνομα. Προφανώς θα πήγαινε κι αυτός στη Μεσογείων, όλοι πήγαιναν». Ταυτίζει δηλαδή τη Νίκαια με τις συλλήψεις (άρα τη δολοφονία) και τον Πατέλη με τη Νίκαια. Στην επόμενη δικάσιμο, προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ήταν φορτισμένη στο τμήμα και όποιον και να έβλεπε εκεί τα ίδια θα του έλεγε.

Στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι η Μπενέκη δεν ήταν μέλος της ΧΑ, είπε στις 4/4 ότι η κόρη της κατεβαίνει υποψήφια στο 7ο δημοτικό διαμέρισμα με την παράταξη του Μπακογιάννη. Η δήλωση αυτή κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ την ίδια μέρα και ο Μπακογιάννης τη διέψευσε. Έτσι, στην επόμενη δικάσιμο η πρόεδρος ζήτησε εξηγήσεις: «εδώ έρχεστε να λέτε μόνο αλήθειες. Ούτε υπερβολές, πόσο μάλλον ψέματα. Γιατί είπατε ότι είναι υποψήφια ενώ δεν είναι; Πότε έπαψε να ισχύει; Ποιος σας πήρε τηλέφωνο και τι είπε;» ήταν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις της προέδρου στις οποίες η μάρτυρας ψέλλιζε δικαιολογίες. «Τίθεται εν αμφιβόλω και ό,τι άλλο πείτε αν αρχίζετε με ψέματα», τόνισε η πρόεδρος. Και πραγματικά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Μπενέκη δεν ήταν μέλος, τη στιγμή που είχε υπάρξει ομιλήτρια σε διάφορες τοπικές, ανάμεσά τους και η Νίκαια. «Μερικές φορές πήγαινε και έλεγε τους λόγους όταν αυτός [ο Λαγός] δεν μπορούσε. Τα έλεγε απλώς για να τα πει», εξήγησε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

Τέλος αναγνώρισε την κόρη της σε φωτογραφία στην οποία κρατά όπλο, ισχυριζόμενη… ότι ήταν στην Καρδίτσα για Πάσχα.

Επόμενες δικάσιμοι 

  • 11/4, 16/4, 18/4 στο Εφετείο.
  • 12/4, 15/4, 19/4 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.