Οι μάρτυρες υπεράσπισης αποκαλύπτουν: Ένα “ιστορικό στέλεχος της ΝΔ” υπερασπίζεται ανεπιτυχώς τη Χρυσή Αυγή

Ο Κάιν του Ανρί Βιντάλ.

Αποκαλυπτικές οι νεότερες καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Την 347η συνεδρίαση, 04/04/2019, και την 349η συνεδρίαση, 08/04/2019, κατέθεσε η Αναστασία Μανούκα, μητέρα της κατηγορούμενης Νικολέτας Μπενέκη, πρώην συντρόφου του Λαγού. Για αναλυτική πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της κατάθεσης μπορείτε να πάτε στη σελίδα του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch στο facebook.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης στις 4/4, η μητέρα της Μπενέκη απέδωσε την εμπλοκή της κόρης της με τη Χρυσή Αυγή στο ότι ήταν ερωτευμένη με τον Λαγό εκείνη την περίοδο και διατηρούσαν σχέση. Κατέθεσε ότι η ίδια είναι “ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας” και της ΔΑΚΕ και ότι διαφωνούσε με το ότι η κόρη της έκανε ομιλίες και συμμετείχε σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Στην προσπάθειά της, μάλιστα, να αποδείξει ότι η Μπενέκη δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή δήλωσε ενόρκως ότι “η κόρη μου θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη”. Στο σημείο αυτό η κατάθεσή της διακόπηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων της αίθουσας (διαρροή νερών πίσω από την έδρα των δικαστών).

Μέσα σε ελάχιστη ώρα από την κατάθεσή της, ο συνδυασμός του Μπακογιάννη δημοσιοποίησε τη διάψευσή του σχετικά με την υποψηφιότητα της Μπενέκη. Έτσι, τη δεύτερη φορά που ήρθε στο δικαστήριο η κα. Μανούκα στις 8/4 για να συνεχιστεί η κατάθεσή της, δέχτηκε τις σφοδρές παρατηρήσεις της Προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, σχετικά με το αν έλεγε αλήθεια ή όχι για την υποψηφιότητα της κόρης της: «εφόσον λέτε ψέματα σε ένα θέμα, τίθεται εν αμφιβόλω ολόκληρη η κατάθεσή σας». Τελικά, η Μανούκα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η κόρη της δεν θα είναι υποψήφια.

Στις υπόλοιπες ερωτήσεις που της τέθηκαν, η μητέρα της Μπενέκη κατέθεσε ότι η κόρη της δούλευε ως υπάλληλος της Χρυσής Αυγής στα κεντρικά γραφεία στη Μεσογείων από το 2012 και συνέχισε έως και το 2016, καθώς κατά την ίδια «η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα… τι ευθύνη έχει η Χρυσή Αυγή που ένας τρελός σκότωσε έναν νέο άνθρωπο;».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν επίσης οι απαντήσεις που έδωσε επί των στοιχείων που αφορούν την Μπενέκη και έχουν προβληθεί στο δικαστήριο:

α) Σε σχέση με τα μηνύματα της κόρης της με τον Λαγό για την επίθεση στο Συνεργείο τον Ιούλιο του 2013 (Μπενέκη: «Τους κοπανήσατε;», Λαγός: «Και βέβαια ναι»), απάντησε ότι ο Λαγός εννοούσε ότι τους έδειρε αλληγορικά

β) Σε σχέση με τις φωτογραφίες της Μπενέκη με όπλα σε υπαίθριο χώρο, απάντησε ότι προέρχονται από ένα Πάσχα στην Καρδίτσα και η κόρη της έριξε με την καραμπίνα κάποιου εκεί, καθώς και με το υπηρεσιακό περίστροφο του γιου της. Η απάντηση αυτή προκάλεσε τη σκωπτική απάντηση της Προέδρου: «Έτσι κάνουν στην Καρδίτσα; Εδώ πέρα πάντως δε φαίνεται ούτε κάποιος άλλος ούτε κανένα αρνί».

γ) Η Μανούκα προσπάθησε, επίσης, να παρουσιάσει ως πλήρως άσχετη την κόρη της κατά τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα λέγοντας ότι “κοιμόταν από τις 12 το βράδυ“. Όταν της επιδείχτηκαν, όμως, οι κλήσεις της Μπενέκη με τον Λαγό εκείνη τη νύχτα μέχρι τις 2.24 τα ξημερώματα, απάντησε τελικά ότι «δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο, δεν ξέρω τι έκανε μέσα».

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος του δικαστηρίου καταχώρησε για δεύτερη φορά στα πρακτικά την πρόωρη λήξη της συνεδρίασης (10.45) καθώς όπως κατεγράφη «δεν έχουν προσέλθει οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, αν και οι συνηγοροι υπεράσπισης ειδοποιήθηκαν προς τούτο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.