Βίντεο: Το «ντεμοντάζ» του Φίρερ

Τo 2012 δήλωνε φασίστας, το 2015 το διέψευδε, τώρα…

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 4/4/2019)

Με τον φόβο μιας βαριάς καμπάνας στη δίκη που οσονούπω τελειώνει, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να τη γλιτώσει λέγοντας παντού ότι η φράση του «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945» δεν αναφερόταν στους ναζί, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν υπάρχει το βίντεο.

Τα ψέματα τελειώνουν για τον Αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης. Μετά το φιάσκο με τους μάρτυρες υπεράσπισης (βλ. Γιώτα Τέσση, «Με μερική αμνησία οι 8 μάρτυρες υπεράσπισης», «Εφ.Συν.», 2.4.2019), έρχεται η ώρα των απολογιών. Τώρα ο Μιχαλολιάκος και οι συνεργάτες (ή συνεργοί) του καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα πεπραγμένα των Ταγμάτων Εφόδου, καθώς και για τις κατά καιρούς αποκαλυπτικές τους δηλώσεις.

Ενα χαρακτηριστικό δείγμα για τον τρόπο που θα επιχειρήσει να θολώσει τα νερά ο «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής με την απολογία του πήραμε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στο «High TV». Αναφέρθηκε στη γνωστή του ρήση «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945», λέγοντας ότι τα λόγια του «διαστρεβλώθηκαν» και ότι δεν ομολογούσε μ’ αυτό τον τρόπο τις ναζιστικές του καταβολές, αλλά αναφερόταν στο γεγονός ότι οι σύμμαχοι δεν βοήθησαν μετά τον πόλεμο την Ελλάδα να πάρει γερμανικές βιομηχανίες, με τη μέθοδο του «ντεμοντάζ»!

Στο σχετικό απόσπασμα, ο Μιχαλολιάκος λέει τα εξής: «Μέσα στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων ήταν να δοθούν μεγάλες βιομηχανίες της ηττημένης Γερμανίας στα κράτη τα οποία κατεστράφησαν και είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες από τον πόλεμο. Τότε λοιπόν ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να έρθουν κάποιες μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα, με τη μέθοδο του λεγόμενου “ντεμοντάζ”. Δηλαδή διαλύουν τις βιομηχανίες [και τις μεταφέρουν]. Και εκρίθη τότε από τους μεγάλους μας συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία. Και κράτος το οποίο δεν έχει ισχυρή βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανεπτυγμένο. Γι’ αυτό κι εγώ -και το παρεξήγησαν κάποιοι, το διαστρέβλωσαν- είχα κάνει τη δήλωση που αποσπασματικά τη δείχνουν, ότι εμείς είμαστε απ’ τους ηττημένους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και πράγματι ήμασταν απ’ τους ηττημένους» (21.3.2019).

Αστειότητα με τα όλα της

Πρόκειται βέβαια για αστειότητα. Πριν από λίγα χρόνια ο Μιχαλολιάκος είχε αποπειραθεί να διαψεύσει ακόμα και το ότι είπε αυτή τη φράση. Τον είχε ρωτήσει σχετικά ο Νίκος Χατζηνικολάου στη γνωστή συνέντευξη, όπου είχε αναλάβει και την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

Χατζηνικολάου: «Τώρα εδώ μου στέλνουνε φίλοι ακροατές αυτό το βίντεο από το Youtube, όπου ακούγεται η φωνή σας να λέτε “είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945”».

Μιχαλολιάκος: «Δεν υπάρχει αυτό το βίντεο και παρακαλώ να το βάλετε. Εάν υπάρχει τέτοιο βίντεο που λέω αυτό το πράγμα, να το βάλετε και στο διαδίκτυο. Δεν έχω καμία αντίρρηση» («Real FM», 17.9.2015).

Για κακή του τύχη, το βίντεο όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει ήδη επισκοπηθεί και από το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για ομιλία του ίδιου του Μιχαλολιάκου στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στις 3.3.2012. Το ακριβές απόσπασμα είναι το εξής: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες. Ξέρουν πως δεν έχουν να κάνουν με κάποια καραγκιοζάκια που θα τους δώσουν θέσεις, υπουργεία, αυτοκίνητα. Εμείς είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας απ’ τον Εβραίο που έχει καθίσει στο σβέρκο ολόκληρου του κόσμου».

Είναι τόσο σαφές το περιεχόμενο, αλλά και το ύφος του Μιχαλολιάκου σ’ αυτή την ομιλία, ώστε καθίσταται απολύτως κατανοητή η φούρια του να το διαψεύσει. Μόνο που με την αποτυχημένη αυτή απόπειρα διάψευσης εκτίθεται ακόμα περισσότερο. Και έτσι αποκτούμε μια πρόωρη γεύση από την επικείμενη απολογία του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.