Μάρτυρας υπεράσπισης «καίει» τον Μιχαλολιάκο (12/3/2019)

EUROKINISSI / TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 13/3/2019)

Μάρτυρας που υπέδειξε η συνήγορος του πρώην βουλευτή της Χ.Α. Χρ. Αλεξόπουλου ξεσήκωσε την υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου καθώς περιέγραψε τόσο τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης όσο και τον ρόλο του αρχηγού.

Στη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών πέρασε η δίκη της Χρυσής Αυγής σχεδόν έναν μήνα πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την έναρξή της, κατά τη διάρκεια των οποίων ήρθαν στο φως αδιάσειστα στοιχεία που πιστοποιούν την εγκληματική δράση της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου.

Οι αποκαλύψεις αυτές δεν θα μπορούσαν να μη λειτουργήσουν αποτρεπτικά για ανθρώπους που όταν άρχιζε η δίκη δηλώνονταν ως μάρτυρες υπεράσπισης συμπληρώνοντας μια λίστα με 226 ονόματα, τα μισά από τα οποία -όπως όλα δείχνουν- δεν θα βρουν τον δρόμο για το δικαστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πρώτους επτά μάρτυρες οι πέντε ήταν γονείς των κατηγορούμενων, ένας ήταν οικογενειακός φίλος και ο έβδομος προκάλεσε ένταση μεταξύ των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής για όσα κατέθεσε χθες εναντίον του Μιχαλολιάκου (!)

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας προσήλθε προς υπεράσπιση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, με τον οποίο, όπως είπε, έκαναν συχνά πολιτικές συζητήσεις παρότι έχουν αντίθετη ιδεολογία. «Τον ρωτούσα τι δουλειά έχει με τους ναζιστές και τον προειδοποιούσα ότι θα μπλέξει. Μου απαντούσε ότι στη Λάρισα, όπου είχε εκλεγεί, υπάρχουν πολλοί ακραίοι που είναι της αρεσκείας της ηγεσίας αλλά τους συγκρατούσε να μην κάνουν βίαια πράγματα».

«Τι μας τον έφερες αυτόν;»

Εκεί όμως που ξεσηκώθηκαν οι συνήγοροι του Μιχαλολιάκου και κατηγορούσαν τη συνάδελφό τους λέγοντας «τι μας τον έφερες αυτόν εδώ;» ήταν όταν ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος και κυρίως για όσα είπε για τον Αρχηγό: «Είδα μια μέρα τον Αλεξόπουλο με άλλους χρυσαυγίτες που του έλεγαν “θα κάνουμε ντου στο Κοινοβούλιο” και εκείνος απαντούσε: “Ασε τι λέει ο Αρχηγός, αυτά δεν γίνονται” (…) Ημουν παρών και σε δύο ομιλίες του Μιχαλολιάκου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που έλεγε “εμείς θα μπούμε στη Βουλή και θα ρίχνουμε σφαλιάρες” και οι άλλοι από κάτω χειροκροτούσαν ένθερμα».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Αλεξόπουλος αρχικά απέδωσε τη δολοφονία Φύσσα σε προβοκάτσια, στη συνέχεια όμως άρχισε να προβληματίζεται με τα συνταρακτικά στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και εν τέλει αποχώρησε από την οργάνωση, αν και, όπως του είχε πει ο ίδιος, «δεν είναι τόσο εύκολο να φύγεις από τη Χρυσή Αυγή».

Από τους υπόλοιπους μάρτυρες η μητέρα του κατηγορούμενου Διον. Αγιοβλασίτη επέμενε ότι ο γιος της δεν έχει καμία σχέση με τη Χ.Α., απλώς είχε «επαγγελματικές σχέσεις» με τον χρυσαυγίτη Καζαντζόγλου. Ομως το όνομα του Αγιοβλασίτη ήταν στη λίστα με τους υποστηρικτές της οργάνωσης που βρέθηκε στον υπολογιστή του Πατέλη, ενώ ο ίδιος είναι σε πολλές φωτογραφίες με συναγωνιστές του στη Σκάλα Λακωνίας, στον Μελιγαλά, στη Σαλαμίνα και αλλού.

Οταν επιδείχθηκαν στη μάρτυρα αυτές οι φωτογραφίες, δεν αναγνώρισε τον γιο της (!), ούτε ήξερε να πει γιατί συμμετείχε στη μοτοπορεία του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στο «Συνεργείο» μαζί με τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση αυτή Χρ. Γαλανάκη.

Ο Δ. Αγιοβλασίτης (δεξιά) σε νυχτερινή εκπαίδευση της Τοπικής Νίκαιας στη Σαλαμίνα. Η μητέρα του δεν τον αναγνώρισε στη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Η μόνη φωτογραφία στην οποία η μητέρα του Αγιοβλασίτη κατάφερε να… αναγνωρίσει τον γιο της, δίπλα στον υπόδικο βουλευτή της Χ.Α. Γ. Γερμενή.

Την ίδια άγνοια εξέφρασε και η μητέρα του Χρ. Γαλανάκη, που υποστήριξε ότι ο γιος της πήρε μέρος στη μοτοπορεία επειδή έτυχε να έχει μηχανή. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως όταν ο γιος της προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», ήταν εκεί ο Ι. Λαγός. Η μάρτυρας δεν εξήγησε τι δουλειά είχε στο τμήμα ο βουλευτής της Χ.Α., αλλά στο δικαστήριο είναι γνωστά τα μηνύματα του Λαγού που ενημερώνει ότι «τους συλληφθέντες τούς πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή».

«Περνούσε και πήγε στο τμήμα»

Η μητέρα του Δ. Αγριογιάννη απέδωσε την εμπλοκή του γιου της στη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών στο ότι «έτυχε να περνάει από το σημείο, είδε κόσμο μαζεμένο και αστυνομικούς να λένε “ακολουθήστε μας στο τμήμα” και πήγε κι εκείνος από περιέργεια». Η κατάθεσή της προκάλεσε την απορία της προέδρου του δικαστηρίου: «Μας λέτε ότι πήγε στο τμήμα από περιέργεια;».

Η Μάγδα Φύσσα παρούσα και χθες στο Εφετείο / EUROKINISSI-TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ.

Ο πατέρας του κατηγορούμενου για τη δολοφονία Φύσσα Αναστ. Αναδιώτη διέψευσε τον μάρτυρα που αναγνώρισε τον γιο του στο σημείο την ώρα της συμπλοκής, αλλά επιβεβαίωσε τα τηλεφωνήματά του με τον Αγγο το βράδυ της δολοφονίας και εισέφερε ένα νέο στοιχείο στο δικαστήριο: ότι ο γιος του πήγε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας επειδή «έμαθε ότι πέθανε η γιαγιά ενός φίλου του». Οπως σχολίασε η πολιτική αγωγή, «προφανώς πήγε να δει αν ήταν νεκρός ο Παύλος που είχε μεταφερθεί στο ίδιο νοσοκομείο λίγο νωρίτερα».

Εύλογη ήταν η ερώτηση της έδρας στα όσα περιέγραψε ο μάρτυρας σχετικά με το τι έκανε ο γιος του τη νύχτα της δολοφονίας: «Δεν θα σας φαινόταν περίεργο αν κάποιος σας έλεγε ότι ένα παιδί βγαίνει μετά τις 12 το βράδυ για να πάει επίσκεψη στον κύριο Κώστα, να κάνει αόριστα κάποια βόλτα και να πάει σε ένα νοσοκομείο όπου είχε πεθάνει μια γιαγιά;».

One thought on “Μάρτυρας υπεράσπισης «καίει» τον Μιχαλολιάκο (12/3/2019)

  1. “…Αθαν: Του είπα ότι θα μπλέξετε και θά ‘ρθουμε εμείς να σας σώσουμε (η Αριστερά)…”
    Τι διάολο να εννοούσε ο ποιητής? Για ποιά “αριστερά” μιλούσε? Και ποιά η σχέση αυτού του μάρτυρα με την “αριστερά” που επικαλείται?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.