Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ: Να μην περάσει η τροποποίηση-δώρο στους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής

Αναδημοσιεύουμε σημερινή (11/3/2019) ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ για την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση) που αναρτήθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα πλαίσια αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 6-3-2019 το Σχέδιο Νόμου Ποινικού Κώδικα που συνέταξε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τις σχετικές διαβουλεύσεις. Η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. επιφυλάσσεται για μία συνολική τοποθέτηση για το περιεχόμενό τους σε συνολικότερο χρόνο ενόψει της μεγάλης κοινωνικής ανάγκης για ρυθμίσεις στα εγκλήματα της ρατσιστικής βίας.

Δεν μπορεί να περάσει όμως απαρατήρητη η επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 187 Π.Κ. περί εγκληματικής οργάνωσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση το αδίκημα της Διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης υποβιβάζεται σε απλή επιβαρυντική περίσταση του αδικήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση η οποία (ένταξη) αντιμετωπίζεται και με την τροποποίηση με το ίδιο πλαίσιο ποινής που ισχύει μέχρι τώρα 5-10 χρόνια, ενώ με την ισχύουσα μορφή του άρθρου 187 Π.Κ. η Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης απειλείται με ποινή κάθειρξης 10-20 ετών. Συνεπώς το ελάχιστο όριο της απειλούμενης ποινής των 10 ετών παύει να υφίσταται και μετατρέπεται από ελάχιστο σε μέγιστο.

Η τροποποίηση αυτή αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της, Αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την Διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως Εγκληματικής Οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους.

Και τούτο διότι εάν η διάταξη αυτή ψηφιστεί όπως προτείνεται μέχρι να τελειώσει η δίκη, θα υπερισχύσει της προηγούμενης λόγω της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και θα οδηγήσει σε πλαίσιο ποινών 5-10 χρόνια αντί για 10-20 που ισχύει τώρα. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ατιμωρησία του αρχηγού και της ηγεσίας και εξίσωσή τους με τα απλά εκτελεστικά όργανα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τροποποίηση του άρθρου 187 Π.Κ. προς όφελος των υπόδικων για την εγκληματική οργάνωση Χ.Α. Τον Αύγουστο 2014 και ενώ η ηγεσία της βρισκόταν έγκλειστη στον Κορυδαλλό και διωκόμενη για τα αδικήματα που οδήγησαν στην σημερινή δίκη, η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τροποποιήσει το άρθρο 187 Π.Κ. έτσι ώστε στοιχείο για το αδίκημα της Εγκληματικής Οργάνωσης να αποτελεί το οικονομικό κίνητρο των κατηγορουμένων. Αν η τροποποίηση αυτή περνούσε θα οδηγούσε σε άμεση αποφυλάκιση και απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση Χρυσή Αυγή στους οποίους δεν είχε αποδοθεί έως τότε οικονομικό κίνητρο. Η αποφασιστική αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος ματαίωσε τα σχέδια αυτά που όμως έδωσαν λαβή για ψευδοερμηνείες του Π.Κ. 187 τις οποίες φυσικά εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι κατηγορούμενοι της Χ.Α. στην επικοινωνιακή τους ρητορική, έστω και χωρίς νομικό αποτέλεσμα.

Η επιχειρούμενη τροποποίηση δεν πρέπει να περάσει. Θα είναι ένα πισώπλατο χτύπημα στα θύματα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας από την δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής και όλων των παραφυάδων της. Η προτεινόμενη τροποποίηση καμία σχέση δεν έχει με δικαιωματικές ευαισθησίες κατά του πλαισίου των τρομονόμων, το οποίο μάλιστα στη διάταξη του άρθρου 187Α ενισχύεται σκανδαλωδώς. Ας μην τολμήσει λοιπόν η κυβέρνηση να μας κατηγορήσει για “ποινικό λαϊκισμό”.

Η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποποίηση και καλεί όλες τις δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος σε αποφασιστική εγρήγορση και κινητοποίηση για να μην περάσει η επιχειρούμενη τροποποίηση του Π.Κ. 187 και κάθε είδους ατιμωρησία της ηγεσίας της Χ.Α.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε μαζική συμμετοχή στον διεθνή αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό ξεσηκωμό με συλλαλητήριο στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 3μμ, στη Θεσσαλονίκη στο Αγ.Βενιζέλου στις 12μεσ και σε άλλες πόλεις.

ΥΓ. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 12/3, 1μμ, στο ΡΟΜΑΝΤΖΟ,Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.
Συμμετέχουν: Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος, Κώστας Μανταίος, πρόεδρος ΣΦΕΑ, Χαντίμ Χουσείν (πατέρας Σαχζάτ Λουκμάν), πρόσφυγες από καμπ, οι μετανάστες από τη Λάρισσα θύματα της ρατσιστικής εργοδοτικής επίθεσης, Τζαβέντ Ασλάμ,Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η Ενότητα, Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ.

3 thoughts on “Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ: Να μην περάσει η τροποποίηση-δώρο στους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής

  1. Pingback: Καταγγελία για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα δώρο στην ΧΑ! – Guernica

  2. Pingback: «Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα - δώρο στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής» καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ | Αγώνας της ΚρήτηςΑγώνας της Κρήτης

  3. Pingback: Το προσχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα: μια πρώτη αναλυτική προσέγγιση από τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη (PDF) – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.