Αναίρεση της αθώωσης Μιχαλολιάκου ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 28/2/2019)

Να αναιρεθεί η απαλλακτική απόφαση του Η’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορά τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Πρόκειται για την κατηγορία της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, για την οποία διώχθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και αθωώθηκε σε δεύτερο.

Η κατηγορία αφορά ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου τον Σεπτέμβριο του 2011, που είχε πραγματοποιήσει στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης των Αθηνών, την οποία είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» σε έρευνα του «Ιού».

Οι φράσεις «θα τους σπάγαμε τα κεφάλια» και «αν χρειαστεί, θα λερώσουμε τα χέρια μας» είχαν θεωρηθεί αξιόποινες, ενώ ο Μιχαλολιάκος εμφανίζεται να δηλώνει πως η φωλιά της οργάνωσης θα μείνει «καθαρή». «Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν. Ναι! Με φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες, ό,τι θέλουν».

Ο αρχηγός της Χ.Α. είχε παραπεμφθεί σε δίκη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ύστερα από έφεση που άσκησε ο κατηγορούμενος κατά της καταδικαστικής πρωτόδικης απόφασης.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Δημήτρης Ψαρράς, εκ των συντακτών του δημοσιεύματος, και ο Π. Δημητράς που είχε υποβάλει τη μηνυτήρια αναφορά εκ μέρους του Παρατηρητηρίου.

Τον τελικό λόγο πλέον έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο θα εκδικαστεί η ασκηθείσα αναίρεση του αντεισαγγελέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.