(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 20/2/2019)
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δικασίμων ολοκληρώθηκε η ανάγνωση εγγράφων της υπεράσπισης. Στις 19/2 ξεκίνησαν οι σχολιασμοί των συνηγόρων πολιτικής αγωγής για τα έγγραφα που έχουν αναγνωστεί από τις 18 Ιούλη του 2018! Ακολουθούν αποσπάσματα των σχολιασμών.
Ελευθερία Τομπατζόγλου
Με τα έγγραφα υπεράσπισης γίνονται συμψηφισμοί, διαστρεβλώσεις, συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων. Δεν ακούστηκε τίποτα για τα μηνύματα Λαγού, για τα τηλέφωνα το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τίποτα για τα επεισόδια στο Μελιγαλά, τίποτα για δηλώσεις περί Εβραίων, τίποτα για τις ομολογίες στις τηλεφωνικές συνομιλίες όπως του Αποστόλου που μιλάει για στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα, τίποτα για τα πογκρόμ.
Οι περισσότερες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των χρυσαυγιτών έχουν γίνει μετά τη δίωξη. Παρά τους τόσους συμψηφισμούς που επιχείρησε η υπεράσπιση, ποιο άλλο κόμμα έχει τάγματα εφόδου; Ποιου άλλου κόμματος τόσα μέλη έχουν καταδικαστεί; Ποιο άλλο κόμμα μαζεύεται στα γραφεία του και περιμένει εντολή για να σφάξουν ό,τι κινείται; Το αντικείμενο της δίκης είναι οι 100 και πλέον επιθέσεις για τις οποίες έχουμε στοιχεία και καμία ερώτηση στη Βουλή για τα εισαγόμενα αγαθά δεν το αλλάζει αυτό. Δεν έχουν σημασία τα ένσημα του Μιχάλαρου. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο Χρυσαφίτης έχει παιδιά από τα 22 του ή αν ο Μπαρέκας παντρεύτηκε.
Τις βραδινές επικοινωνίες της ηγεσίας όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας τις αποδίδουν σε συζήτηση για το καταστατικό [σ.σ: του Αγίου Νικολάου, δουλεμπορικό σωματείο της ΧΑ]. Γιατί αυτή η συζήτηση σταματά το 15λεπτο που γίνεται η επίθεση; Προφανώς μόνο εκείνη ακριβώς την ώρα δεν υπήρχε ενδιαφέρον! Το μόνο που μένει να μας πουν, είναι ότι στην Τσαλδάρη μαζεύτηκαν για να υπογράψουν το καταστατικό. Προσκομίζουν μια συνέντευξη για το τι έγινε εκείνο το βράδυ, που αποδίδεται στον Μελαχροινόπουλο. Αλλά πολλές φορές είχαν πει ότι δεν ήταν καν παρών και είχαν ζητήσει να κρατηθεί για ψευδορκία.
Χρύσα Παπαδοπούλου
Οι ίδιοι οι βουλευτές έχουν συμμετάσχει σε πλήθος επιθέσεων όπως είδαμε από τα έγγραφα. Είδαμε επίσης να λένε «όσο παραμένουμε εκτός κυνοβουλίου θα παραμένουμε στο πεζοδρόμιο, θα κάνουμε την Αθήνα άνω κάτω. Μόλις μπούμε θα ανατραπούν όλα, θα γίνει η βουλή Άγιος Παντελεήμονας». Ο Κασιδιάρης είδαμε σε βίντεο να λέει «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», «θα έχεις νεκρούς» κλπ. Όταν έρχονται λοιπόν και λένε ότι καταδικάζουν τη βία και κάνουν «νόμιμο πολιτικό αγώνα» δεν έχει μεγάλη σημασία. Ούτε η δήλωση ίδρυσης το 1983 κόμματος που «σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους» έχει. Έχουμε δει βίντεο με τον Μιχαλολιάκο να λέει τα αντίθετα.
Στα αναγνωστέα είδαμε να λέει ο Χατζηνικολάου στον Μιχαλολιάκο ότι υπάρχει η δήλωση για τη «σπορά των ηττημένων του ‘45». Απάντηση Μιχαλολιάκου αυτολεξεί: «δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο». Αλλά το έχουμε δει. Ανερυθρίαστα ψεύδεται. Σε δημοσίευμα της ΕφΣυν υπάρχει φωτογραφία στην οποία ο Κασιδιάρης χαιρετά ναζιστικά με τη σημαία του Γ’ Ράιχ στο βουνό. Ο Κασιδιάρης ισχυρίζεται ότι η εφημερίδα έκανε φωτομοντάζ ενώ το έκανε ο ίδιος προσπαθώντας να αποδείξει ότι η φωτογραφία που παρουσίαζε αυτός ήταν η γνήσια με γελοίους ισχυρισμούς. Προαναγγέλλει μηνύσεις που δεν έγιναν ποτέ. Έχουμε τον ορισμό του γκαιμπελισμού. Άθλια και εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Αντιστροφή της πραγματικότητας και θεωρίες συνωμοσίας.
Θόδωρος Θεοδωρόπουλος
Ο Δ. Μεταξάς, ο πρόεδρος Εργοδοτικών Ενώσεων Επιχειρήσεων ναυπήγησης, ο Δελής, ο Τσαλικόπουλος, ο Αθανασόπουλος με άρθρα στα ΜΜΕ και δηλώσεις τους την περίοδο πριν την επίθεση στο ΠΑΜΕ δηλώνουν ότι είναι πρόβλημα οι εργατικές διεκδικήσεις και το συνδικάτο μετάλλου. Χαρακτηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις εκβιασμό. Ότι υπάρχουν υπέρογκες μισθολογικές απαιτήσεις.
Ο Πυρηνής, που έχει αναφερθεί από τον Πουλικόγιαννη στην κατάθεσή του και συνδέεται με τις προσλήψεις των 19 χρυσαυγιτών στη Ζώνη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κάνει κι αυτός λόγο για το ωράριο, ότι είναι πρόβλημα να μην εργάζονται επί του πλοίου πάνω από 10 ώρες, λέει ότι είναι πρόβλημα το κόστος των υπηρεσιών. Ο Ρισσάκης [σ.σ: γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιδιωτικών Ελληνικών Ναυπηγείων Περάματος] το ίδιο. Είναι πρόβλημα η «έλλειψη εργασιακής ειρήνης», δηλαδή οι απεργίες.
Η Χρυσή Αυγή υιοθέτησε αυτές τις θέσεις των εργοδοτών ότι για την ανεργία φταίνε οι διεκδικήσεις, ότι πρέπει να σταματήσουν οι απεργίες. Υιοθέτησε και τις συκοφαντίες τους. Φαίνεται από τις ερωτήσεις τους στο κοινοβούλιο. Εντελώς ενδεικτικά: 25/1/13 Κούζηλος, μιλάει για λελογισμένη ενίσχυση ναυτιλιακών. 25/1/13 ο Λαγός λέει «προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ΝΕΖ η εργασιακή ειρήνη. 7/7/14 Κούζηλος: κίνητρα για τις ναυτιλιακές. 10/10/16 ο Λαγός επαναλαμβάνει τις συκοφαντίες των εργοδοτών για εξωπραγματικές διεκδικήσεις εργατοπατέρων. 26/10/16 Κούζηλος: υποστήριξη ελλήνων κατασκευαστών. 15/2/16 Γερμενής. Εμπόδιο είναι οι φορολογικές εισφορές. 4/5/17 Γερμενής: πρόβλημα μη απαλλαγή από τον ειδικό φόρο. 3/7/16 Λαγός: Τροχοπέδη η επιβάρυνση τουρισμού με φόρους. 14/8/18 Λαγός: για ποιο λόγο δεν προσφέρονται φορολογικά κίνητρα.
Θανάσης Καμπαγιάννης
Η υπεράσπιση προβάλλει τρεις ισχυρισμούς, που ο ένας αναιρεί τον άλλο. Πρώτος, εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα. Δεύτερος, τα κάνουν και άλλοι ή τα κάνουν και σε μας. Τρίτος, αν γίνονται τέτοια, ο αρχηγός δεν τα γνωρίζει. Αυτό όμως το οποίο προέκυψε από τα έγγραφα είναι τόσο η γνώση των κακουργηματικών πράξεων από την ανώτατη ηγεσία της ΧΑ όσο και η ενεργητική συγκάλυψή τους, γεγονός που αποδεικνύει τον κεντρικό σχεδιασμό τους.
Τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ την επομένη της δολοφονίας δηλώνουν ότι «η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στο Κερατσίνι». Οι δηλώσεις αποκτούν καινούργιο νόημα τώρα που το δικαστήριό σας γνωρίζει: τη διαδοχή των τηλεφωνικών κλήσεων το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, το μήνυμα Πατέλη και τη συγκέντρωση στα γραφεία της Νίκαιας, τις επικοινωνίες Ρουπακιά με Πατέλη και Πατέλη με Λαγό μετά τη δολοφονία, την τηλεφωνική κλήση Λαγού με Μιχαλολιάκο στις 00:38 μετά τα μεσάνυχτα, την τηλεφωνική συνομιλία Λαγού με Δεβελέκο στις 18/9/2013 για να μην αναγνωρίσει ο δεύτερος τον Ρουπακιά και την παρέμβαση Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου, την τηλεφωνική συνομιλία Λαγού με Πατέλη στις 19/9/2013 από όπου προκύπτει ότι ο Πατέλης ήταν παρών στην επίθεση. Γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της συγκάλυψης που συνιστούν αυτές οι δηλώσεις για δήθεν «καμία σχέση». Πρόκειται για «ομερτά», το σημαντικότερο δηλαδή χαρακτηριστικό κάθε εγκληματικής οργάνωσης.
Στην υπόθεση του ΠΑΜΕ έχουμε βέβαια τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές συνομιλίες Λαγού που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον κεντρικό σχεδιασμό της επίθεσης. Ωστόσο, έχουμε τα εξής νέα στοιχεία: ο Λαγός επικοινωνούσε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, με ένα κινητό τηλέφωνο που είναι καταχωρημένο στο όνομα Κυπραίου Αικατερίνη. Μετά την προσκόμιση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του κατηγορούμενου Πανταζή, γνωρίζουμε πλέον ότι η Κυπραίου είναι η σύζυγος του Πανταζή της οποίας το τηλέφωνο χρησιμοποιούσε. Επίσης, προέκυψε ότι ο Λαγός μίλησε με τον κατηγορούμενο Χατζηδάκη αμέσως μετά την επίθεση. Ο Λαγός επικοινώνησε πριν και μετά την επίθεση με τους βουλευτές Μίχο και Παναγιώταρο, δηλαδή με τους βουλευτές που είχαν μεταβεί στη Ζώνη την 8/8/2013 και δήλωσαν το σχέδιο «να σπάσει το απόστημα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ». Τις επόμενες μέρες Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, ιστοσελίδα και εφημερίδα της ΧΑ διαψεύδουν οποιαδήποτε σχέση.
Πριν την επίθεση στους Αιγύπτιους, στις 6/6/2012, ο Μιχαλολιάκος δίνει συνέντευξη στην ΝΕΤ και ερωτάται για επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Όχι μόνο αρνείται κατηγορηματικά, αλλά και εξανίσταται με «κάποιες συμμορίες αλητών» που «χτυπούν όντως αλλοδαπούς… τους παίρνουν μέχρι και τα πορτοφόλια» και «μας εκθέτουν πολιτικά». Την επομένη της επίθεσης, στις 13/6/2012, ο Μιχαλολιάκος δίνει συνέντευξη στον Τριανταφυλλόπουλο και στον Κίτρινο Τύπο. Ο δημοσιογράφος προβάλλει βίντεο με την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, με πλάνα από το σπίτι τους και με τον έναν από αυτούς. Στο τέλος του βίντεο, ο δημοσιογράφος καλεί τον Μιχαλολιάκο να τοποθετηθεί και αυτός απαντάει ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με αυτό το περιστατικό με την χαρακτηριστική φράση: «δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι». Σήμερα γνωρίζουμε αν ο συλληφθείς την ίδια νύχτα Πανταζής είναι ή όχι «άνθρωπος της Χρυσής Αυγής». Είναι προφανής η επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονικής επίθεσης από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, που γνωρίζει την ταυτότητα των δραστών, μία μέρα μετά την τέλεσή της.
Επόμενες δικάσιμοι
- Φλεβάρης: 20/2 και 22/2 στον Κορυδαλλό. 28/2 στο Εφετείο.
- Μάρτης: 4/3, 13/3, 20/3 και 22/3 στον Κορυδαλλό. 1/3, 5/3, 6/3, 12/3, 14/3, 19/3, 21/3, 28/3 και 29/3 στο Εφετείο.