[2η μέρα δίκης Συνεργείου] «Ολοι έλεγαν ότι ήταν παρόντες Λαγός και Μίχος»

Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση στο «Συνεργείο». Αριστερά, στη μηχανή διακρίνεται ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 21/2/2019)

Με την κατάθεση του μάρτυρα Π. Τσαφολόπουλου συνεχίστηκε χθες στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη για την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο».

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, ο οποίος κατηγορείται με τον Ι. Λαγό για ηθική αυτουργία ως επικεφαλής της εγκληματικής ενέργειας.

Ο κ. Τσαφολόπουλος ειδοποιήθηκε για την επίθεση από τον γιο του, ο οποίος το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2013 παρακολουθούσε μάθημα αγγλικών στον συγκεκριμένο χώρο και πρόλαβε να διαφύγει όταν έφτασε στο σημείο το πολυμελές μηχανοκίνητο τάγμα.

«Εφτασα στο “Συνεργείο” περίπου μία ώρα μετά την επίθεση, ο χώρος ήταν βανδαλισμένος, το μέλος της συλλογικότητας Π. Δριμυλής ήταν χτυπημένος στο κεφάλι και στο γόνατο, είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος, κανείς δεν αμφέβαλλε ότι την επίθεση έκαναν χρυσαυγίτες», κατέθεσε ο κ. Τσαφολόπουλος και επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους «μια μεγάλη ομάδα από μηχανάκια λειτούργησε σαν κομβόι, διέσχισε την Ηλιούπολη πετώντας τρικάκια και φωνάζοντας συνθήματα της Χρυσής Αυγής και επιτέθηκε στο “Συνεργείο” με στειλιάρια και κράνη».

«Εμαθα από περίοικους ότι στην επίθεση ήταν παρόντες ο Λαγός και ο Μίχος και αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Λαγός έφτασε στο σημείο με το βουλευτικό του αυτοκίνητο», υποστήριξε, ενώ για τις φωτογραφίες που δείχνουν τον κατηγορούμενο Μίχο πάνω σε μηχανή είπε: «Είναι ακριβώς έξω από το “Συνεργείο”, το χρυσοχοείο που φαίνεται στις φωτογραφίες πιστοποιεί τον τόπο. Τραβήχτηκαν την ώρα της επίθεσης από μπαλκόνι που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το “Συνεργείο”».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η επίθεση των χρυσαυγιτών είχε στόχο να σταματήσει την αντιφασιστική δράση του «Συνεργείου», όπως και έγινε αφού σε δύο μήνες ανεστάλη η λειτουργία του «επειδή ο κόσμος τρομοκρατήθηκε και σταμάτησε να πηγαίνει· κι εγώ φοβήθηκα, ήταν γνωστή η δράση της Χρυσής Αυγής, ακολούθησε η δολοφονία Φύσσα».

Εγγραφο με τις πινακίδες

Αναφέρθηκε, επίσης, στη στάση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που ήταν παρόντες την ώρα της επίθεσης: «Ο κόσμος είχε εξαγριωθεί επειδή κοιτούσαν αμέτοχοι, φαίνονται και στις φωτογραφίες ότι ήταν απλώς θεατές», ενώ επιβεβαίωσε έγγραφο στο οποίο σημειώθηκαν από περιοίκους αριθμοί πινακίδων των μηχανών που συμμετείχαν στην επίθεση, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί ήταν ήδη σε γνώση των αστυνομικών που κλήθηκαν στο «Συνεργείο».

Η υπεράσπιση προέβαλε ενστάσεις ισχυριζόμενη ότι το έγγραφο είναι «πλαστό» (συνήγορος Λαγού) ή «ανυπόστατο» (συνήγορος Μίχου), ωστόσο δεν είχε προβάλει ανάλογες ενστάσεις όταν το ίδιο έγγραφο έγινε δεκτό από την έδρα του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την ηγεσία της Χ.Α. για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας ζήτησε να προσκομιστεί το έγγραφο από το Κακουργιοδικείο, ενώ η δίκη για το «Συνεργείο» θα συνεχιστεί στις 26 Μαρτίου με την κατάθεση των αστυνομικών που κλήθηκαν στο σημείο μετά την επίθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.