[6η μέρα Εφετείου Λουκμάν] Κατέρριψαν οι ίδιοι τον βασικό ισχυρισμό τους

Παρών και χθες στο Εφετείο ο πατέρας του θύματος, Καντίμ Χουσεΐν, δήλωσε: «Εμείς ελπίζουμε στη Δικαιοσύνη, να καταδικαστούν οι δολοφόνοι ξανά σε ισόβια και να τους αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο» | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 13/2/2019)

«Είχατε βγει βόλτα με στιλέτα για να στρώσετε ξημερώματα μες στον χειμώνα μηχανή; Πώς μπορεί να σταθεί στην κοινή λογική ο ισχυρισμός ότι ένα ποδήλατο εμπόδιζε την πορεία μιας μηχανής; Δηλαδή ο οδηγός του ποδηλάτου ήθελε να αυτοκτονήσει και έκλεινε τον δρόμο σε ένα μηχανάκι 300 κυβικών;».

Οι επίμονες ερωτήσεις της έδρας έφεραν αποτέλεσμα και για πρώτη φορά από το 2013 ο Χρήστος Στεργιόπουλος παραδέχτηκε ότι «μπορούσαμε άνετα να περάσουμε το ποδήλατο του Σαχζάτ Λουκμάν», με αποτέλεσμα να καταρριφθεί ο βασικός ισχυρισμός της υπερασπιστικής γραμμής του ίδιου και του συγκατηγορουμένου του, Διονύση Λιακόπουλου, ότι δολοφόνησαν με επτά μαχαιριές τον 27χρονο Πακιστανό επειδή δεν τους άφηνε να προσπεράσουν το ποδήλατό του.

Η ομολογία του Στεργιόπουλου έγινε κατά τη χθεσινή απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που δικάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Και οι δύο κατηγορούμενοι απέδωσαν τη δολοφονία σε έναν «χαζό τσαμπουκά» που τον ξεκίνησε το θύμα και εκείνοι τον χειρίστηκαν με λάθος τρόπο, επέμειναν στους ισχυρισμούς που προέβαλαν και στο πρώτο δικαστήριο, το οποίο τους καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, κρίνοντας ότι το κίνητρο της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη ήταν ρατσιστικό, και ήρθαν σε αντίθεση όχι μόνο με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και αστυνομικών αλλά και με εκείνες που έδωσαν οι ίδιοι προανακριτικά, προκαλώντας τις εύλογες επισημάνσεις της έδρας. Ειδικότερα:

Κατηγορούμενοι: Το μηχανάκι σταμάτησε πίσω από το ποδήλατο, το θύμα κινήθηκε εναντίον μας.
Εδρα: Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι το μηχανάκι ήταν μπροστά από το ποδήλατο. Αφού ισχυρίζεστε ότι ήρθε προς το μέρος σας, θα καταλάβατε ότι ήταν αλλοδαπός. Γιατί να επιτεθεί ένας και άοπλος εναντίον δύο;

Στεργιόπουλος: Δεν γνώριζα ότι ο Λιακόπουλος είχε μαχαίρι πάνω του, ούτε ότι είχε μαχαιρώσει το θύμα πριν από μένα.
Εδρα: Στις 17 Γενάρη, που είναι ακόμα φρέσκα τα γεγονότα, καταθέσατε ότι «είδα τον Διονύση να μαχαιρώνει μία φορά στο στήθος τον άλλο άνδρα που είχε πέσει κάτω».

Λιακόπουλος: Τον μαχαίρωσα γιατί μου έκανε κεφαλοκλείδωμα και ήθελα να ξεφύγω. Τον είχα στα δεξιά μου.
Στεργιόπουλος: Τον μαχαίρωσα για να απελευθερώσω τον συγκατηγορούμενό μου.
Εδρα: Αυτό το εφεύρημα του κεφαλοκλειδώματος είναι μεταγενέστερο. Κανένας από τους δυο σας δεν το ανέφερε στην προανάκριση, ούτε βρέθηκαν πάνω σας σημάδια συμπλοκής. Πώς τον μαχαιρώσατε από τα δεξιά ενώ τον είχατε στα δεξιά και σας είχε κάνει κεφαλοκλείδωμα; (…) Τον μαχαιρώσατε έξι φορές, αυτό σημαίνει ότι είχατε έντονη διάθεση να κάνετε κάτι σε βάρος του.

Λιακόπουλος: Δεν είπα ποτέ στον αστυνομικό Γαλανόπουλο «καλά δεν του κάναμε αφού ήταν αλλοδαπός;».
Εδρα: Το εφηύρε ο αστυνομικός; Και κατά τη σύλληψή σας απαντήσατε καταφατικά στο ερώτημα αν είχατε εμπλοκή σε επεισόδιο με αλλοδαπό.

Κατηγορούμενοι: Οταν φύγαμε ήταν όρθιος, νομίζαμε ότι ήταν καλά.
Εδρα: Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Λιακόπουλος ήταν καθιστός στο πεζούλι την ώρα που ο Λουκμάν ήταν αιμόφυρτος στη ρόδα του φορτηγού. Ο ιατροδικαστής κατέθεσε ότι και στην εντατική θα είχε πεθάνει σε τρία λεπτά.

Οσο για τα 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Λιακόπουλου (και οι δύο είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής), εκείνος ισχυρίστηκε ότι ήταν προεκλογικό υλικό που μοίραζε η οργάνωση στη Νέα Σμύρνη το 2012 και τα είχε ακόμα στην κατοχή του, έναν χρόνο μετά, «για να σημειώνω τα αποτελέσματα στο Στοίχημα».

«Κρατούσατε σημειώσεις σε φυλλάδια που ήταν γραμμένα και από τις δύο πλευρές;» ήταν η ερώτηση της έδρας, που δεν φάνηκε να καλύπτεται ούτε από την απάντησή του στην ερώτηση: «Αφού τα χόμπι σας είναι το ψάρεμα και ο αθλητισμός, γιατί είχατε στην κατοχή σας στιλέτα, μαχαίρια, αεροβόλα, φυσίγγια, ρόπαλα και σιδερογροθιές;».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Μαρτίου με την αγόρευση του εισαγγελέα.

One thought on “[6η μέρα Εφετείου Λουκμάν] Κατέρριψαν οι ίδιοι τον βασικό ισχυρισμό τους

  1. Pingback: Εφετείο Λουκμάν: Η ώρα της απόφασης (Δευτέρα 6 Μαϊου, 10πμ, Εφετείο Αθηνών) – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.