Αμετανόητοι και ψυχροί δολοφόνοι: οι απολογίες Λιακόπoυλου και Στεργιόπουλου (6η μέρα Εφετείου Λουκμάν)

Ο Λιακόπουλος (μπροστά) και ο Στεργιόπουλος (πίσω) κατά τη μεταγωγή τους στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Σε μια γεμάτη από αλληλέγγυους αίθουσα πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 12/2/2019, οι απολογίες των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν Διονύσιου Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, κατηγορούμενων και στη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Παρών στο δικαστήριο ήταν ο πατέρας του Σαχζάτ, Καντίμ Χουσεϊν.

Οι δολοφόνοι του Λουκμάν εμφανίστηκαν αμετανόητοι, παρά τις υποκριτικές “δηλώσεις συγγνώμης”. Αντέστρεψαν πλήρως την πραγματικότητα, παρουσίασαν το θύμα ως θύτη, εμφάνισαν τον Σαχζάτ ως επιτιθέμενο, ως το άτομο που ξεκίνησε “συμπλοκή”, με αφορμή το κλείσιμο από μέρους του, με το ποδήλατό του, της πορείας της μηχανής των δραστών. Θυμίζουμε ότι το θύμα βρέθηκε νεκρό με επτά μαχαιριές.

Με τα αναφερθέντα όμως στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υπέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις τόσο με αυτά που είχαν πει προανακριτικά όσο και με αυτά που κατέθεσαν οι αυτόπτες/αυτήκοοι μάρτυρες. Έτσι, ο Λιακόπουλος εφηύρε “κεφαλοκλείδωμα” του Λουκμάν σε βάρος του, που εξελίχθηκε σε “πάλη”, κάτι που δεν είχε αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του. Ο Στεργιόπουλος από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε δει την πρώτη μαχαιριά του Λιακόπουλου στην καρδιά, κάτι όμως το οποίο είχε ρητά αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του.

Οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων αντιφάσκουν σε κάθε περίπτωση με τα όσα κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες που σήκωσαν τα παντζούρια του σπιτιού τους και πρόλαβαν να δουν το τέλος της δολοφονικής επίθεσης: το μηχανάκι ήταν τοποθετημένο δίπλα και μπροστά από το ποδήλατο (οι κατηγορούμενοι λένε ότι ήταν πίσω του), ο Λουκμάν κατέληξε στο έδαφος δέκα μέτρα πιο πέρα (οι κατηγορούμενοι λένε ότι όταν έφυγαν ο Λουκμάν ήταν όρθιος), το μηχανάκι είχε πινακίδα που μετέπειτα αφαιρέθηκε (οι κατηγορούμενοι λένε πως εξαρχής δεν είχε πινακίδα). Σύμφωνα με την κατάθεση της μίας μάρτυρος που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, η ρόδα του αναποδογυρισμένου ποδηλάτου γύρναγε ακόμα, γεγονός που αποδεικνύει την αιφνιδιαστική και αστραπιαία επίθεση που δέχτηκε ο Λουκμάν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί συμπλοκής.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Μάρτη με την πρόταση του κυρίου εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της efsyn.gr:

Γεμάτη ήταν σήμερα η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου όπου συνεχίστηκε σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσης για το φόνο του Σαχζάτ Λουκμάν, ο οποίος στις 17 Ιανουαρίου 2013 είχε δεχτεί επτά μαχαιριές στα Πετράλωνα, την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί με τα αναγνωστέα έγγραφα της δικογραφίας για να ακολουθήσουν οι απολογίες των δύο δραστών Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου.

Όταν η έδρα κάλεσε τον πρώτο αντέδρασαν άτομα από το ακροατήριο, που σηκώθηκαν και φώναξαν συνθήματα, μεταξύ άλλων, το εξής: «Σαχζατ Λουκμάν για πάντα ζωντανός, στον δρόμο του αγώνα νικιέται ο φασισμός».

Για λίγο διακόπηκε η διαδικασία η οποία ούτως ή άλλως θα ολοκληρωθεί στη 1 μ.μ. λόγω λόγω στάσης του γραμματέα. Ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα συλλαμβάνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όποιος διαταράξει τη συνδιάσκεψη του δικαστηρίου.

Στην απολογία του ο Λιακόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την εθνικότητα του θύματος, ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και ότι τα 117 φυλλάδια της που βρέθηκαν σπίτι του ήταν προεκλογικό υλικό, το οποίο του είχαν δώσει στην πλατεία Νέα Σμύρνης και το κράτησε.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας γιατί δεν απέφυγε το μαχαίρωμα, ενώ ήταν δύο άτομα εναντίον ενός άοπλου, ο δράστης επέμεινε στην εκδοχή της συμπλοκής υποστηρίζοντας πως ο Λουκμάν τους έκλεισε τον δρόμο και δεν γινόταν να τον προσπεράσουν με το μηχανάκι.

Δήλωσε δε πως φοβήθηκε ότι θα έβγαζε κάτι από την τσέπη του, αλλά όπως έχει αποδειχθεί μαχαίρια έφεραν πάνω τους μόνο οι δράστες. Πάντως, ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν γίνεται να μην αντιλήφθηκαν την εθνικότητα του Λουκμάν και ότι δεν γίνεται να μην μπόρεσαν να προσπεράσουν με μηχανή 300 κυβικών ποδήλατο.

Στη συνέχεια ο Στεργιόπουλος παραδέχτηκε ότι αντιλήφθηκε ότι ήταν αλλοδαπός και ότι μπορούσαν άνετα να περάσουν και να φύγουν. Και ο ίδιος υποστήριξε το σενάριο της συμπλοκής ενώ έφτασε να πει ότι οι δύο άνδρες έφυγαν με την αίσθηση πως το θύμα ήταν καλά και περπατούσε -ισχυρισμός που έχει επίσης καταρριφθεί από καταθέσεις μαρτύρων-.

Στη σημερινή του κατάθεση ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν διέπραξε εκείνος το έγκλημα, καθώς οδηγούσε γιατί είχε πρόλαβε και είχε κατέβει ο Λιακόπουλος. Αρνήθηκε επίσης την προανακριτική του κατάθεση κατά την οποία είχε δηλώσει ότι είδε πεσμένο στο έδαφος το θύμα, που είχε μαχαιρώσει ο συνεργός του, λέγοντας μάλιστα ότι δεν ήξερε πως ο τελευταίος είχε μαζί του το φονικό όπλο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων κατέρρευσαν από τις καταθέσεις των τεσσάρων αστυνομικών, των δύο που έφτασαν πρώτοι στον τόπο του εγκλήματος και των δύο που τους συνέλαβαν (Περισσότερα ΕΔΩ).

Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Λουκμάν, ενώ από έξω πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση με αίτημα να παραμείνει η πρωτόδικη απόφαση για τους δράστες, που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, με την απόφαση να αναγνωρίζει την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

* Στις 22 Μαρτίου η επόμενη δικάσιμος στην οποία αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.