[5η μέρα Εφετείου Λουκμάν] Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το ρατσιστικό έγκλημα

Το ένα στιλέτο-πεταλούδα με το οποίο μαχαιρώθηκε ο Σαχζάτ Λουκμάν.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 6/2/2019)

Με άφθονα στοιχεία για τον ρατσιστικό χαρακτήρα της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν συνεχίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δολοφόνων του για 5η ημέρα στις 5/2. Το δικαστήριο διάβασε τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, στις οποίες τα ευρήματα στα σπίτια των δολοφόνων είναι χαρακτηριστικά: σουγιάδες, στιλέτο, ρόπαλο και 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και αυτοκόλλητα στο σπίτι του Λιακόπουλου, σιδηρογροθιά, μαχαίρι με λεπίδα 6 εκατοστών και ρόπαλο στο σπίτι του Στεργιόπουλου.

Ακολούθησαν έγγραφα που αποδείκνυαν το κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η δολοφονία: ραγδαία αύξηση του ρατσιστικού εγκλήματος, οργανωμένες επιθέσεις, ανοχή από την αστυνομία, είναι τα φαινόμενα που επικρατούσαν από το 2012 σύμφωνα με εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, καθώς και του Νιλς Μούζνιεκς, επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι στοιχεία που, παρά τις γκρίνιες της υπεράσπισης ότι «δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό», δένουν με τις καταθέσεις των αστυνομικών που κατέθεσαν κατά την 3η δικάσιμο: «καλά δεν του κάναμε;» λένε οι δολοφόνοι μέσα στο τμήμα όπως κατέθεσε ένας από τους αστυνομικούς, ενώ ένας άλλος τόνισε ότι υπήρχε έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων την εποχή εκείνη και ότι άκουγε από τα ΜΜΕ ότι «τις επιθέσεις αυτές τις έκανε η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

Στη συνέχεια διαβάστηκαν οι πρωτόδικες καταθέσεις των μαρτύρων που δεν έχουν καταθέσει. Έτσι το Εφετείο έχει γνώση του πολύτιμου περιεχομένου των καταθέσεων των μαρτύρων πολιτικής αγωγής παρά το ότι αποφάσισε να μην τους καλέσει ξανά. Ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, είχε τονίσει ότι τα περιστατικά επιθέσεων από δράστες σε μηχανάκια σε βάρος αλλοδαπών δεν ήταν λίγα και ότι οι επιτιθέμενοι δρούσαν σαν ομάδα. Ότι τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων που έχει καταγράψει η ΚΕΕΡΦΑ το 2012 ήταν τουλάχιστον 50, καθώς και ότι η αστυνομία ήταν που είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει τη δολοφονία σαν «διαπληκτισμό».

Ο Δ. Χριστόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είχε τονίσει ότι το ρατσιστικό έγκλημα είναι «ένα έγκλημα που θέλει να φωνάξει την ιδεολογία του δράστη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δράστης δεν θέλει να κρυφτεί». Ότι όλα τα στοιχεία της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν ταιριάζουν απόλυτα στην τυπολογία ενός ρατσιστικού εγκλήματος, στην οποία έχει καταλήξει μέσα από τη μελέτη και τη δράση του.

Σαν του Φύσσα

Η Β. Κατριβάνου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπογραμμίσει την ομοιότητα των χειρισμών της ΕΛΑΣ στις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα: όπως η δολοφονία του Σ. Λουκμάν, έτσι και του Π. Φύσσα επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα διαπληκτισμού. Είχε τονίσει επίσης ότι το έγκλημα έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά και ότι η συμπεριφορά των δραστών αμέσως μετά (ότι κυκλοφορούσαν με τα μαχαίρια) μαρτυρά την ασυδοσία τους και την κάλυψη από την αστυνομία.

Η Μ. Κουβέλη, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και δημοτική σύμβουλος Αθήνας, είχε μεταφέρει την εικόνα του φόβου που υπήρχε ακόμα και μέσα στο ΣΕΜ του Δήμου Αθήνας λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων. Το ΣΕΜ είχε κάνει σύσταση στις κοινότητες και στα μέλη τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μετά την δολοφονία, για την οποία η μάρτυρας είχε πει ότι έχει «modus operandi» ρατσιστικής επίθεσης, υπήρξε ψήφισμα το δημοτικού συμβουλίου και ακολούθησε η συνάντηση του Δημάρχου Αθήνας με τους γονείς του Σ. Λουκμάν.

Ο Τζ. Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», είχε μιλήσει για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος Πακιστανών, η οποία ακολουθούσε την ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Είχε κάνει λόγο για εκατοντάδες επιθέσεις μέσα σε 3 χρόνια, από τις οποίες μόνο ένα 15% έφτανε στο στάδιο της μήνυσης.

Τέλος, διαβάστηκε η κατάθεση του Π. Δημητρά, μέλους του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι. Έχοντας επισημάνει ότι η αστυνομία όφειλε να εξετάσει το ρατσιστικό κίνητρο, ο μάρτυρας είχε μιλήσει τόσο για το χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού στην επίθεση και της χρήσης όπλων, όσο και για την άνεση των δραστών μετά τη δολοφονία, ως αποτέλεσμα του ακαταδίωκτου και της ατιμωρησίας.

Επιπλέον διαβάστηκε η κατάθεση της Α.Κ. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, που άκουσε τις φωνές του θύματος και άνοιξε το πατζούρι του σπιτιού της. Η μάρτυρας είχε κάνει σαφές ότι δεν υπήρξε συμπλοκή, ότι η επίθεση ήταν αιφνιδιαστική και ότι οι δράστες έφυγαν γρήγορα. Η μάρτυρας είχε δει τον Σ. Λουκμάν πεσμένο αιμόφυρτο στο δρόμο.

Από τη μεριά της υπεράσπισης, το μόνο που υπήρχε απέναντι σε αυτό το σημαντικό υλικό των αναγνωστέων εγγράφων ήταν έγγραφα καλής διαγωγής (απολυτήρια κλπ) και πρωτόδικες καταθέσεις «μαρτύρων χαρακτήρα» («ήταν καλό παιδί», «δεν νομίζω να ήταν ρατσιστής» και άλλα παρόμοια). Στην επόμενη συνεδρίαση πρόκειται να ολοκληρωθούν τα αναγνωστέα έγγραφα και να ξεκινήσουν οι απολογίες.

  • Επόμενες δικάσιμοι: 12/2 και 25/2.

Δεκάδες συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα έξω από το Εφετείο για την 5η δικάσιμο του Εφετείου του Χ. Στεργιόπουλου και Δ. Λιακόπουλου, που δολοφόνησαν τον Σαχζάτ Λουκμάν τον Γενάρη του 2013. Στη συνέχεια γέμισαν την αίθουσα του Εφετείου και παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, μαζί με τον πατέρα του Σ. Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν. Την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο λάμβανε χώρα και η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής (325η δικάσιμος), στην οποία κατηγορούνται για ένταξη και οι δυο δολοφόνοι.

Έξω από τις δικαστικές αίθουσες ο Π. Κωνσταντίνου δήλωσε: «Δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι στην προοπτική να μην υπάρχει καταδίκη των δολοφόνων με το ρατσιστικό κίνητρο. Η πρωτόδικη απόφαση ήταν καταλυτική, οι δολοφόνοι πρέπει να ξαναπάνε ισόβια με αυτό το κίνητρο. Είναι αδιανόητο στην πιο συγκλονιστική δολοφονία -πριν απ’ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- οι δολοφόνοι να πέσουν στα μαλακά. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν αλλάζουν οι νόμοι και οι διατάξεις, όπως έγινε με το ρατσιστικό κίνητρο, δεν μπορούν να μένουν κενά που να επιτρέπουν σε δολοφόνους να πέφτουν στα μαλακά, να δημιουργούνται νομικές δυνατότητες να ξεφεύγουν. Έχουμε την ελπίδα ότι δικαιοσύνη θα αποδοθεί ξανά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.