[4η μέρα Εφετείου Λουκμάν] Κατέρρευσε το σενάριο του “διαπληκτισμού”

Το κίτρινο ποδήλατο του Σαχζάτ Λουκμάν με το οποίο έκλεισε – υποτίθεται – το δρόμο των μαχαιροβγαλτών.

(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 23/1/2019)

Ενισχυτική στην αποδόμηση όλων των ισχυρισμών με τους οποίους οι δύο δολοφόνοι του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν – καταδικασμένοι πρωτόδικα σε ισόβια – επιχειρούν σε δεύτερο βαθμό να πέσουν στα μαλακά, ήταν η τέταρτη ημέρα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου στις 22 Γενάρη. Το γεγονός της ρατσιστικής εν ψυχρώ δολοφονίας του Λουκμάν από δύο χρυσαυγίτες μαχαιροβγάλτες έβγαινε, μετά τις ερωτήσεις της έδρας αλλά και της Πολιτικής Αγωγής, μέσα από κάθε μάρτυρα που κατέθεσε.

Ούτε ο Διονύσης Μελιγκώνης, εν ενεργεία αστυνομικός στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ζωής την περίοδο της δολοφονίας και συνταξιούχος σήμερα, ο οποίος τόσο πρωτόδικα όσο και τώρα στήριξε τον ισχυρισμό των κατηγορούμενων περί τσαμπουκά του δρόμου, δεν κατάφερε να αλλάξει αυτή την εικόνα. Σε όλες τις ερωτήσεις για το πού στηρίζει αυτή την εκτίμησή του, ότι δηλαδή η δολοφονία του Λουκμάν ήταν αποτέλεσμα διαπληκτισμού όταν το θύμα έκλεισε με το ποδήλατό του το δρόμο στη μηχανή των δύο δραστών και ύστερα κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους, δεν είχε να απαντήσει τίποτα. Και αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί ότι πρόκειται για προσωπική του κρίση, μετά από μια σύντομη και “σε φιλικό τόνο” (!), όπως είπε χαρακτηριστικά, κουβέντα με τους κατηγορούμενους στο Τμήμα.

Από την κατάθεση του ιατροδικαστή Φ. Κουτσάφτη, που σχολίασε την ιατροδικαστική έκθεση του θύματος την οποία είχε συντάξει συνάδελφός του, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο όλη η εικόνα του δολοφονικού χτυπήματος. Σύμφωνα με το μάρτυρα, το μαχαίρι-πεταλούδα του Διονύση Λιακόπουλου μπήκε ως και οκτώ εκατοστά μέσα στην καρδιά του Λουκμάν, την οποία και διαπέρασε, προκαλώντας εντός δύο τριών λεπτών το θάνατό του. Αυτό ήταν, όπως είπε, χωρίς καμία συζήτηση, το θανατηφόρο χτύπημα. Ωστόσο, προχωρώντας η κατάθεσή του, αναδείχτηκε ο ρόλος και του δεύτερου κατηγορούμενου Χρήστου Στεργιόπουλου, ο οποίος είχε ρίξει άλλες έξι πισώπλατες μαχαιριές στον Λουκμάν.

Παρότι ο μάρτυρας είχε κληθεί από τους συνήγορους υπεράσπισης του Στεργιόπουλου για να στηρίξει τον ισχυρισμό τους ότι τα χτυπήματα αυτά ήταν επιφανειακά, το γεγονός ότι τα δύο από τα έξι είχαν βάθος, το γεγονός ότι έγιναν πίσω στο ύψος του θώρακα -από τα πιο ευαίσθητα, μαζί με την καρδιά και την κοιλιά, σημεία του ανθρώπινου σώματος και άρα όχι τυχαία σαν επιλογή- το γεγονός ότι αυτά ήταν κάθετα, συνεχή και πολλαπλά, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι όλες μαζί οι μαχαιριές, κι όχι μόνο αυτή στην καρδιά, συνέβαλαν στην τέλεση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας. Σημαντικό ήταν επίσης ότι, σύμφωνα με τον Φ. Κουτσάφτη, δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση ο ισχυρισμός της συμπλοκής.

Η διαδικασία έκλεισε με τις καταθέσεις του αδελφού του Λιακόπουλου και ενός παιδικού φίλου του Στεργιόπουλου, που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, ήταν αδύνατο να καταφέρουν να στηρίξουν τους κατηγορούμενους. Από την πρώτη ειδικά, ξεχώρισε η δικαιολογία ότι τα 117 προεκλογικά φυλλάδια, δύο αφισάκια και αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν στο δωμάτιο του Λιακόπουλου -ανάμεσα σε μαχαίρια, ένα αεροβόλο και ένα μπαστούνι του μπέηζμπολ- είχαν ρόλο… “γραφικής ύλης”(!). Το δικαστήριο θα συνεδριάσει ξανά στις 5 και 12 Φλεβάρη.

Μάχη

Στην απόρριψη εξέτασης των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής προχώρησε, ύστερα από τις αντιδράσεις σύσσωμης της υπεράσπισης των δύο χρυσαυγιτών, η έδρα του δικαστηρίου. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της Πολιτικής Αγωγής, μας είπε:

“Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να μην εξετάσει στο ακροατήριο τους έξι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής που είχαν καταθέσει πρωτοδίκως για το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας, παρότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν θετική για την εξέταση των μαρτύρων αυτών και στο δεύτερο βαθμό. Η αιτιολογία ήταν ότι οι μάρτυρες αυτοί συνδέονται, όχι με τα πραγματικά περιστατικά, αλλά με την αξιολόγηση του ρατσιστικού κινήτρου, το οποίο όμως ως άρθρο έπαψε να υπάρχει το 2015, αντικαταστάθηκε δε από το άρθρο 81Α για το ρατσιστικό έγκλημα, το οποίο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ως επιβαρυντική περίσταση στο δεύτερο βαθμό για πρώτη φορά.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων πολιτικής αγωγής επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικώς όχι μόνο από την πρωτόδικη απόφαση που αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και τώρα στο Εφετείο από τη μαρτυρία αστυνομικού που συνέλαβε τους δράστες («καλά δεν του κάναμε;» ήταν τα λόγια τους, σύμφωνα με τον αστυνομικό). Οι καταθέσεις αυτές πλέον θα αναγνωστούν (όπως περιέχονται στα πρακτικά της πρωτόδικης απόφασης) και το δικαστήριο διά του Προέδρου δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τους όρους κατά τους οποίους τελέστηκε το αδίκημα, δηλαδή τα κίνητρα των δραστών, τη συμπεριφορά τους κλπ, κατ’ αρθρο 79 παρ 3, όπως κάνουν όλα τα ποινικά δικαστήρια. Η μάχη για την επαναβεβαίωση της δολοφονίας Λουκμάν ως ρατσιστικής είναι λοιπόν μπροστά μας”.

Τα Πετράλωνα δεν ξεχνούν

Παρουσία του Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, έγινε την Παρασκευή 18 Γενάρη το απόγευμα στα Πετράλωνα η αντιφασιστική διαδήλωση που καλούσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ, στην επέτειο των έξι χρόνων από τη χρυσαυγίτικη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη εργάτη.

Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της γειτονιάς των Πετραλώνων και των γύρω περιοχών διαδήλωσαν μέχρι το σημείο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν στην οδό Τριών Ιεραρχών και κράτησαν με υψωμένες τις γροθιές τους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Όλες και όλοι μαζί απαίτησαν να παραμείνουν στη φυλακή όπου βρίσκονται οι δύο χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Λουκμάν καταδικασμένοι πρωτόδικα σε ισόβια, να μην μειωθεί η ποινή τους στο Εφετείο όπου δικάζονται αυτές τις μέρες. Και να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, κομμάτι της οποίας είναι και η δολοφονία Λουκμάν, με την ισόβια καταδίκη ολόκληρης της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας.

Με τα πανό τους διαδήλωσαν η τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ, η ΚΕΕΡΦΑ Παντείου, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ, ενώ αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει η Ε’ ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων «Παρθενώνας», η Ένωση Γονέων του 3ης Δημοτικής Κοινότητας, ο Σύλλογος πολιτιστικής και κοινωνικής παρέμβασης «Θρυαλίδα».

“Διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό”, μας είπε η Λίντα, φοιτήτρια στο Πάντειο, “Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Έμαθα από την ΚΕΕΡΦΑ της σχολής μου για τη διαδήλωση σήμερα και ήθελα να έρθω, γιατί όταν συναντάμε τέτοια φαινόμενα, καλό είναι να δρούμε. Θα συνεχίσουμε με διαδηλώσεις και συζητήσεις”.

“Έχουμε έρθει σήμερα εδώ με απόφαση από το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ”, μας είπε ο Αντώνης Σκαρπέλης, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου, “Είναι η τρίτη ή τέταρτη χρονιά που βρισκόμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι ο αντιφασιστικός αγώνας είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος. Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ένας εργάτης που πήγαινε στη δουλειά του, ήταν ένας από εμάς. Οι φασίστες που τον σκότωσαν υπηρετούν τα σχέδια των αφεντικών που θέλουν να κρατάνε διαιρεμένη την εργατική τάξη, ειδικά σε περιόδους κρίσης, με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Είμαστε αντίθετοι με αυτό, η εργατική τάξη είναι ενιαία, έχει τα ίδια συμφέροντα και πρέπει να είναι ενωμένη. Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε έναν καλύτερο κόσμο πέρα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε”.

Ενωμένοι

«Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής», «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι», «Ούτε στα Πετράλωνα, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Νομιμοποιήστε τους μετανάστες, σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες», ήταν κάποια από τα συνθήματα της πορείας, με τον κόσμο της γειτονιάς να εκφράζει τη συμπαράστασή του από τα μπαλκόνια και τα καταστήματα.

Η συγκέντρωση είχε γίνει νωρίτερα στην πλατεία Μερκούρη με ανακοινώσεις και χαιρετισμούς. Συγκεκριμένα, σε κλιμάκωση των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών αγώνων, κάλεσε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες που στάθηκαν στο πλευρό του και συνεχίζουν να παλεύουν μαζί του για δικαιοσύνη, είπε ο Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρας του Σ. Λουκμάν. Στον κρίσιμο ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος για να καταδικαστεί η ναζιστική οργάνωση, στάθηκε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το κάλεσμα στη διαδήλωση της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, διάβασε η Γιάννα Χριστοπούλου, μέλος της Ένωσης. Για τον αγώνα για νομιμοποίηση, ιθαγένεια και όλα τα δικαιώματα, ενάντια στους ρατσιστές και τους φασίστες, μίλησε η Ιλιρίντα Μουσαράι, εκ μέρους των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Την παρουσία των φοιτητών στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, ανέδειξε η Παναγιώτα Μασούρα, φοιτήτρια Παντείου. Στη Διεθνή Ημέρα Αντιρατσιστικής και Αντιφασιστικής Δράσης στις 16 Μάρτη σαν επόμενο μεγάλο σταθμό του κινήματος για να μπει τέλος στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο που ανοίγουν το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες, κάλεσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.