«Δεν υπάρχουν ενδείξεις συμπλοκής» (4η μέρα Εφετείου Λουκμάν)

Ο πατέρας του Πακιστανού εργάτη κάτω από πανό με τη φωτογραφία του | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ .

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 23/1/2019)

Δυο-τρία λεπτά ζωής απέμεναν στον μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν μετά τις απανωτές μαχαιριές που δέχτηκε από τους Χρ. Στεργιόπουλο και Δ. Λιακόπουλο, σύμφωνα με όσα κατέθεσε χθες ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που δικάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

«Ακόμα και σε σκαλιά νοσοκομείου να βρισκόταν δεν θα ζούσε. Προλάβαινε μόνο να περπατήσει 10-15 μέτρα πριν πέσει νεκρός», τόνισε ο επί δέκα χρόνια προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και εξήγησε πως «δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το τραύμα στην καρδιά του Λουκμάν ήταν θανατηφόρο».

Το θύμα είχε δεχτεί επτά μαχαιριές το ξημέρωμα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά, και οι δράστες τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο και συνέχισαν τον δρόμο τους, πριν συλληφθούν λίγο αργότερα στην περιοχή του Συντάγματος και ομολογήσουν την πράξη τους. Τώρα εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς σύμφωνα με την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου το έγκλημα είχε ρατσιστικό κίνητρο.

Αναλύοντας τα τραύματα με βάση την ιατροδικαστική έκθεση, ο κ. Κουτσάφτης υποστήριξε ότι «το μαχαίρι είναι νύσσον και τέμνον όργανο, τρυπάει και κόβει παράλληλα», εξήγησε ότι οι έξι μαχαιριές στη θωρακική χώρα ήταν πιο επιφανειακές και δεν θα προκαλούσαν θάνατο και ότι «τα τραύματα ήταν πολύ σύντομα το ένα με το άλλο και έγιναν την ώρα που η καρδιά χτυπούσε ακόμα γιατί όλα αιμορράγησαν».

Κατηγορηματικός ήταν ο ιατροδικαστής για το ενδεχόμενο συμπλοκής μεταξύ του θύματος και των δραστών, όπως ισχυρίζονται οι τελευταίοι. «Δεν προκύπτει οποιαδήποτε ένδειξη συμπλοκής από την ιατροδικαστική έκθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «αν θες να σκοτώσεις κάποιον, χτυπάς ή κεφάλι ή θώρακα ή καρδιά».

«Ηταν αλλοδαπός»

Ιδιαίτερα σημαντική ως προς το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος ήταν η κατάθεση αστυνομικού του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής που μίλησε με τους κατηγορούμενους πέντε ώρες μετά το έγκλημα.

«Τους ρώτησα “τι έγινε, ρε παιδιά;”. Ο Στεργιόπουλος μου απάντησε αυθόρμητα ότι μαχαίρωσαν έναν αλλοδαπό που τους έκλεισε τον δρόμο με το ποδήλατο. Δεν είχαν ίχνη πάλης, ήταν σαν χαμένοι και οι δυο», είπε ο αστυνομικός, μόλις οκτώ μέρες μετά την κατάθεση άλλου αστυνομικού που υποστήριξε ακριβώς το ίδιο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, ότι δεν γνώριζαν την εθνικότητα του θύματος και ότι υπήρξε συμπλοκή.

Μάρτυρες χαρακτήρα

Ακολούθησαν οι καταθέσεις του αδελφού τού Δ. Λιακόπουλου και ενός φίλου του Χρ. Στεργιόπουλου.

Ο πρώτος υποστήριξε ότι τα 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν στο σπίτι τους «τα μοίραζαν χρυσαυγίτες στην πλατεία Νέας Σμύρνης και τα κράτησε ο αδερφός μου για να τα χρησιμοποιεί ως πρόχειρο». Για τα υπόλοιπα ευρήματα που κατασχέθηκαν από το δωμάτιο του αδερφού του (στιλέτα πεταλούδα, κινητά, μπαστούνι του μπέιζμπολ, αεροβόλο) δεν γνώριζε τίποτα. Εντύπωση προκάλεσε το ότι ο μάρτυρας δεν είχε ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα από τον αδερφό του ότι το θύμα χειροδίκησε.

Ο φίλος του Χρ. Στεργιόπουλου υποστήριξε ότι έκαναν παρέα μέχρι τα 18 τους χρόνια (η δολοφονία έγινε ύστερα από 13 χρόνια) και είπε ότι έπεσε από τα σύννεφα όταν έμαθε τι είχε συμβεί. «Οταν ένας άνθρωπος βγαίνει εκτός ορίων γίνεται αγρίμι. Αν βρισκόμουν σ’ αυτή τη θέση, θέλω να πιστεύω ότι θα καλούσα ασθενοφόρο», πρόσθεσε.

● Το δικαστήριο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εξέταση των έξι μαρτύρων που πρότεινε η πολιτική αγωγή και είχαν καταθέσει πρωτόδικα λόγω μη έγκαιρης κλήτευσής τους. Ετσι οι καταθέσεις τους θα αναγνωστούν όπως έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της πρωτόδικης απόφασης. H δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.