Αθώωση για τα… λερωμένα χέρια

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 21/1/2019)

Παρουσία έξι δικηγόρων του αρχηγού και μιας συντεταγμένης ομάδας χρυσαυγιτών που καταλάμβανε σχεδόν όλες τις θέσεις του ακροατηρίου στην αίθουσα του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή η δίκη του Ν. Μιχαλολιάκου για την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» σε ομιλία του στις 3 Σεπτεμβρίου 2011, την οποία είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» σε έρευνα του «Ιού» (11-12.10.2014).

Η υπόθεση, που έφτασε στο εδώλιο έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό, ύστερα από έφεση που άσκησε ο κατηγορούμενος κατά της καταδικαστικής πρωτόδικης απόφασης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Μιχαλολιάκου ακολούθησαν την ίδια τακτική με το πρώτο δικαστήριο: προσπάθησαν να παραγραφεί η υπόθεση, επιμένοντας ότι η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί το 2010 και όχι το 2011, ότι η ομιλία δεν ήταν δημόσια αλλά απευθυνόταν μόνο στα μέλη της οργάνωσης και έκαναν και πάλι λόγο για αποσπάσματα από τον λόγο του Ν. Μιχαλολιάκου που δεν αποδίδουν το πλήρες νόημα.

Οι μάρτυρες

Μάρτυρες κατηγορητηρίου ήταν ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Δημήτρης Ψαρράς, εκ των συντακτών του δημοσιεύματος, και ο Π. Δημητράς που είχε υποβάλει τη μηνυτήρια αναφορά εκ μέρους του Παρατηρητηρίου.

Ο Δ. Ψαρράς απέδειξε ότι ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος ήταν το 2011, όπως προκύπτει και από ντοκουμέντο στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή», και ήταν κατηγορηματικός στις ερωτήσεις έδρας και υπεράσπισης για το νόημα των λόγων του Μιχαλολιάκου: «Ο αρχηγός ζητάει να ασκηθεί βία εναντίον όσων η οργάνωση θεωρεί αντιπάλους της και το κοινό χειροκροτεί, καθώς το εκλαμβάνει θετικά με βάση το δικό του αξιακό σύστημα».

Αλλωστε, όπως υποστήριξε ο δημοσιογράφος, το τι εννοούσε ο αρχηγός αποδεικνύεται και από την κλιμάκωση της βίας της οργάνωσης το επόμενο διάστημα.

«Το ύφος της ομιλίας ήταν σίγουρα επιθετικό», κατέθεσε ο Π. Δημητράς και αναφέρθηκε «στη ρητορική μίσους της Χ.Α. που οδηγεί στη βία».

Από τους μάρτυρες υπεράσπισης ο πυρηνάρχης Ανατολικής Αττικής Κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι όταν ο Μιχαλολιάκος έλεγε «ο λύκος την καθαρίζει τη φωλιά του. Κι αυτή η φωλιά θα μείνει καθαρή. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν. Ναι! Με φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες, ό,τι θέλουν» έκανε ανάλυση του πολιτικού προγράμματος (!), ενώ το μέλος της Χ.Α. Κ. Αλεξανδράκης εξέλαβε τη φράση «αλλιώς θα τους σπάγαμε τα κεφάλια» ως οδηγία «να μην κάνουμε κάτι τέτοιο ακόμα και αν μας έρθει στο μυαλό»….

Η έδρα

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως έχει ξεκαθαριστεί ότι ο ακριβής χρόνος της ομιλίας είναι τον Νοέμβριο του 2011 και επιχειρηματολόγησε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της.

Εισηγήθηκε, ωστόσο, την αθώωση του Ν. Μιχαλολιάκου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν θεωρώ ότι οι φράσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν διέγερση σε διάπραξη βίας, τα συγκεκριμένα μέλη έχουν ακούσει πολύ πιο έντονες εκφράσεις».

Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο είτε γιατί θεώρησε ότι επρόκειτο για κλειστή ομιλία είτε γιατί έκρινε ότι φράσεις όπως «αν χρειαστεί θα λερώσουμε τα χέρια μας» δεν συνιστούν διέγερση σε βιαιοπραγίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.