(Κείμενο: Έλλη Ζώτου, Αυγή, 17/1/2019)
Έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια από τη στιγμή που ο 27χρονος Σαχζάντ Λουκμάν έπεφτε νεκρός από τα χέρια του 29χρονου πυροσβέστη Χρήστου Στεργιόπουλου και του 25χρονου Διονύση Λιακόπουλου για να μάθουμε ότι οι δολοφόνοι του είχαν από την πρώτη στιγμή ομολογήσει το ρατσιστικό κίνητρο σε αστυνομικό στο Α.Τ. Πετραλώνων, ο οποίος τους είχε συλλάβει. Σε λιγότερο από δύο ώρες από την ώρα που του είχαν καταφέρει επτά μαχαιριές παραδέχονταν ουσιαστικά στον αστυνομικό ότι τον σκότωσαν γιατί δεν ήταν Έλληνας με μια φυσικότητα που προσομοιάζει στην άνεση με την οποία εννέα μήνες μετά ο Ρουπακιάς θα έλεγε στον αστυνομικό που τον συνέλαβε για την δολοφονία του Π. Φύσσα ότι «είναι δικός τους».
«Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός, έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό» είπαν, όπως κατέθεσε για πρώτη φορά μόλις πριν από τρεις ημέρες ο εν λόγω αστυνομικός κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία του Σαχζάντ Λουκμάν που ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο. Πρέπει να τονιστεί ότι στην πρώτη δίκη ο αστυνομικός δεν το είχε καταθέσει.
Και κάπως έτσι ακούστηκε απλά, στεγνά και για πρώτη φορά ότι το κίνητρο ήταν καθαρά ρατσιστικό σε μια υπόθεση που εξ αρχής κανείς δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι επρόκειτο για ρατσιστικό έγκλημα, όσο και αν έμοιαζε το modus operandi με τις επιθέσεις που περιέγραφαν θύματα ρατσιστικής βίας τον καιρό εκείνο και παρότι στο σπίτι του ενός είχαν βρεθεί προεκλογικά φυλλάδια της Χ.Α., αυτοκόλλητα, αφισάκια. Το γεγονός αυτό μάλιστα το είχε παραδεχθεί, ίσως από τις πρώτες φορές, ακόμα και η αστυνομία στο επίσημο δελτίο της, χωρίς όμως να αναφέρεται ότι επρόκειτο για τη Χρυσή Αυγή, αλλά για «γνωστό κόμμα».
Πέντε χρόνια πριν, η δολοφονία εισαγόταν από το βούλευμα σαν μια δολοφονία διαπληκτισμού δι’ ασήμαντον αφορμήν, ενώ ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας μιλούσε για «μεμονωμένο περιστατικό». Το 2014 όμως η απόφαση του δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό ανέφερε πως πρόκειται για μια ρατσιστική επίθεση. Μάλιστα είναι η πρώτη καταδίκη με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου σε βαθμό Κακουργιοδικείου.
«Για την οικογένεια του Σαχζάντ Λουκμάν το διακύβευμα του Εφετείου δεν είναι μόνο η υπεράσπιση της πρωτόδικης απόφασης όσον αφορά την ποινή, ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από δόλο κατά συναυτουργία, αλλά είναι η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο πατέρας του Σαχζάντ Λουκμάν ξαναταξίδεψε στην Ελλάδα από το Πακιστάν και ήλθε και κατέθεσε στο δικαστήριο και αυτό θεωρούμε ότι θα ικανοποιήσει και το αίτημα της οικογένειας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας για απόδοση δικαιοσύνης» δήλωσε σχετικά στην «Α» ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Σ. Λουκμάν.
Θυμίζουμε ότι οι δύο δράστες της δολοφονίας του 27χρονου τότε Πακιστανού εργάτη έχουν επίσης κατηγορηθεί και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και η σχέση τους με τη Χ.Α. διερευνάται στο πλαίσιο της μεγάλης δίκης της Χ.Α. που είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Οι άνθρωποι που δεν έκλεισαν το παράθυρό τους
Ο Σαχζάντ Λουκμάν, ένας 27χρονος εργάτης από το Πακιστάν, τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013 ξεκινούσε με το ποδήλατό του για να κουβαλήσει πορτοκάλια στη λαχαναγορά του Ρέντη από το Περιστέρι, όπου έμενε μαζί με συμπατριώτες του.
Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα στα Πετράλωνα οι δύο δράστες – δίδυμο που αργότερα μάθαμε ότι είχε κατηγορηθεί και για μικροκλοπές- πάνω στο μηχανάκι του ενός εντοπίζουν τον 27χρονο και μετά από επτά μαχαιριές, μία εκ των οποίων στην καρδιά, τον αφήνουν νεκρό στην οδό Τριών Ιεραρχών απέναντι από τον αριθμό 65-67.
Οι φωνές του ξύπνησαν ένα ζευγάρι το οποίο ήταν οι αυτήκοοι μάρτυρες που κάλεσαν την αστυνομία και έδωσαν την περιγραφή των δραστών στην αστυνομία και έτσι είχαμε τη σύλληψή τους. «Δύο ανθρωποι ήταν αυτοί που άνοιξαν το παράθυρό τους και δεν το έκλεισαν. Δηλαδή το γεγονός ότι δεν έκλεισαν το παντζούρι τους και δεν γύρισαν για ύπνο, αλλά κατέβηκαν κάτω, δώσανε τα στοιχεία τους ως μάρτυρες, τα χαρακτηριστικά των δραστών. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για την κοινωνία. Καθημερινοί άνθρωποι, ούτε ήρωες, απλά κοιμόντουσαν σπίτι τους και ξύπνησαν από τις φωνές και έκαναν το καθήκον τους σαν πολίτες» επισημαίνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης.
Για την ιστορία, εκτός από τα χρυσαυγίτικα φυλλάδια, από τα σπίτια τους η αστυνομία είχε κατασχέσει: «τρία στιλέτα τύπου ‘πεταλούδα’, έναν σουγιά, μία μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μια σιδηρογροθιά, πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και μια σφεντόνα». Η δικαιολογία για τη δολοφονία που προέβαλαν ήταν ότι το ποδήλατο του Λουκμάν τους έκλεισε… τον δρόμο. Στο δικαστήριο δε είχαν προσπαθήσει να εμφανίσουν το μαχαιρωμένο θύμα ως επιτιθέμενο!
Εκδηλώσεις μνήμης και διαδηλώσεις
Σε εκδηλώσεις μνήμης και αντιφασιστικές διαδηλώσεις στο σημείο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, στην οδό Τριών Ιεραρχών 60 στα Πετράλωνα, καλούν για σήμερα το απόγευμα πολλές αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες.
Για τις 5 το απόγευμα έχουν κάλεσμα σε αντιφασιστική κινητοποίηση η ΚΕΕΡΦΑ, η πακιστανική κοινότητα και ο συνδυασμός «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Παρών θα είναι και ο πατέρας του Λουκμάν Χαντέμ Χουσεΐν. Νωρίτερα έχει προγραμματιστεί από τις ίδιες οργανώσεις εκδήλωση μνήμης στο σημείο της δολοφονίας, στις 1.30 μ.μ., και μετά την ολοκλήρωσή της πρόκειται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Λίγο αργότερα, στις 7 το απόγευμα, γίνεται κάλεσμα για συγκέντρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, την αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti, το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια και τον Αντιφασιστικό Συντονισμό στην Πατησίων.