Αναδρομή 2018: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μιχαλολιάκου ακούει στο όνομα Λαγός (video)

(Κείμενο: Λουκάς Σταμέλλος, OmniaTv, 8/1/2018)

Με το βλέμμα στραμμένο προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2019, όπως εκτιμάται, ανατρέξαμε στα σημεία – κλειδιά της εξέλιξης της δίκης κατά τη χρονιά που πέρασε.

Με τη σημείωση ότι το «πρόβλημα Λαγός» είναι πλέον πολύ πιεστικό για τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκο, σχολίασε την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Καλεσμένος στην τελευταία εκπομπή για το 2018 του βιντεοχρονολογίου της δίκης στο omniatv με το @ypopto_mousi, ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες έδωσε απαντήσεις για την πορεία της διαδικασίας και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της τεκμηρίωσης των κατηγοριών με τα αναγνωστέα έγγραφα κατά τη χρονιά που μας πέρασε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Καμπαγιάννης:

Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο Μιχαλολιάκος θα έχουν να κάνουν ακριβώς με αυτά τα συνεκδικαζόμενα εγκλήματα, στα οποία ο Λαγός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση ότι εδώ είχαμε ένα πλαίσιο εντολής, που είχε δώσει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ο οποίος, δεν χρειαζόταν να δίνει εντολή για μία έκαστη των επιθέσεων, χάραζε τον δρόμο του ποιοί είναι οι στόχοι και τα στελέχη εκτελούσαν τον σχεδιασμό.

Η χρονιά έκλεισε με τρεισήμισυ μήνες εξέτασης αναγνωστέων για την υπεράσπιση. Όμως, ακόμα και μεταξυ αυτών υπήρξαν «διαμάντια», όπως το έγγραφο της κατάθεσης της εν διαστάσει συζύγου του Ι. Λαγού, που τεκμηριώνει περαιτέρω τον ρόλο του «περιφερειάρχη» Πειραιά και Σαλαμίνας της Χρυσής Αυγής, ως προμηθευτή των όπλων για τους χρυσαυγίτες.

Όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, είδαμε αδιάσειστα τεκμήρια να προκύπτουν από τη διαδικασία. Τα τεκμήρια αυτά δημοσιεύσαμε στο omniatv, ανελλιπώς κάθε εβδομάδα, καθώς αυτά προβάλλονταν στις δικαστικές αίθουσες.

Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, στη μικρή σύνοψη που ετοιμάσαμε με συνδέσεις σε όλο το υλικό, κυριάρχησε η εξέταση των αναγνωστέων εγγράφων.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο είδε φωτογραφίες και βίντεο, άκουσε ηχητικά αρχεία και διάβασε έγγραφα που τεκμηρίωσαν όλη τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχία και τις διαδικασίες με τις οποίες αυτή λειτουργούσε (και λειτουργεί), τον ρόλο τού «πολιτικού» κόμματος ως μανδύα κάλυψης, την εκπαίδευση των εκτελεστών και το κίνητρο των εγκλημάτων, δηλαδή την καθαρά εθνικοσοσιαλιστική / ναζιστική ιδεολογία.

Όλα αυτά, από στοιχεία προερχόμενα από τα ίδια τα μέλη της Χ.Α.

Ιανουάριος

Κατά τον πρώτο μήνα του 2018, ολοκληρώθηκε η εξέταση μαρτύρων που είχε ζητήσει να κληθούν η πολιτική αγωγή. Μεταξύ αυτών, ο Αντώνης Ρέλλας, μέλος της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή», ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) και ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μαργαρίτης.

Φεβρουάριος

Μετά την ολοκλήρωση εξέτασης των μαρτύρων, ξεκινά η διαδικασία των αναγνωστέων, με τα πρώτα έγγραφα από τον ογκωδέστατο κατάλογο της δικογραφίας. Ακολουθούν τα ηχητικά αρχεία με τις διαβιβάσεις των αστυνομικών τη νύχτα της δολοφονίας.

Επίσης κατά τον Φεβρουάριο του 2018, πραγματοποιήθηκε επίθεση από μέλη της Χ.Α. στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά. Από την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α., Ελευθερία Τομπατζόγλου. Αργότερα ταυτοποιήθηκε ο Σωτήρης Δεβελέκος, τότε στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης, ως ένας από τους συμμετασχόντες στην επίθεση.

Μάρτιος

Η εξέταση αναγνωστέων από τη δικογραφία συνεχίστηκε με τα διαγράμματα των τηλεφωνικών κλήσεων των μελών του τάγματος εφόδου Χ.Α. Νίκαιας, καθώς και τα βίντεο από τις κάμερες γύρω καταστημάτων. Η ανάγνωση εγγράφων προχωρεί και στις συνδεδεμένες υποθέσεις, στα στοιχεία δηλαδή από τις άλλες δικογραφίες που έχουν συσχετιστεί με τις κατηγορίες για την εγκληματική οργάνωση. Από τους ελέγχους στα λογιστικά βιβλία και τους λογαριασμούς της «επιχείρησης ‘Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή’» προέκυψε ότι o Ρουπακιάς και άλλα στελέχη τοπικών ήταν μισθωτοί της Χρυσής Αυγής. Επίσης τεκμηριώθηκε η ιεραρχία εντολών της οργάνωσης από την ηγεσία στα τάγματα εφόδου.

Απρίλιος

Τα ηχητικά αρχεία από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνημάτων των χρυσαυγιτών αποτέλεσαν το πρώτο κύμα των ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων που εξετάστηκε στις δικαστικές αίθουσες. Έτσι προέκυψαν: τα «καθαρίσματα» σπιτιών από όπλα που έκρυβαν μέλη των τοπικών οργανώσεων και οι σχέσεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και η εκπαίδευση «επίλεκτων» και η στοχοποίηση του Π. Φύσσα.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τα βίντεο από τους υπολογιστές και τα άλλα ψηφιακά μέσα των κατηγορουμένων, που είχαν κατασχεθεί κατά τις έρευνες μετά τη δολοφονία Φύσσα. Ο Μιχαλολιάκος διατηρούσε στον δικό του υπολογιστή αρχεία βίντεο με δικές του ομιλίες, ιδεολογική καθοδήγηση και ορκωμοσίες με ναζιστικό τυπικό.

Μάιος

Η υπεράσπιση προσκόμισε κάποιες δικές της επιλογές από τα αναγνωστέα, ενώ παρουσίασε και τις πρώτες ενστάσεις για να μην αναγνωστεί το εσωτερικό καταστατικό της Χ.Α. Εξετάστηκε και ως έγγραφο το αίτημα των ανακριτριών προς τη Βουλή για την άρση ασυλίας των βουλευτών. Συνεχίστηκε περαιτέρω η εξέταση βίντεο, φωτογραφιών αλλά και μηνυμάτων από τα κατασχεθέντα και άλλων κατηγορουμένων, όπως του Ι. Λαγού και του Π. Ηλιόπουλου.

Ιούνιος

Η εκπαίδευση και η δράση των οργανωμένων ταγμάτων εφόδου έρχεται στο προσκήνιο του δικαστηρίου, καθώς προβλήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο από τα κατασχεθέντα του πυρηνάρχη Χ.Α. Νίκαιας, Γ. Πατέλη. Μαζί και με τα στοιχεία από τα κατασχεθέντα Η. Κασιδιάρη και Χρ. Παππά αλλά και άλλων μελών της Χ.Α., το πλούσιο αυτό υλικό έδωσε περαιτέρω επιβεβαίωση της εσωτερικής ιεραρχίας της ναζιστικής οργάνωσης.

Ιούλιος

Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης Μιχαλολιάκου κατά της ανάγνωσης του εσωτερικού καταστατικού. Η έδρα απέρριψε την ένσταση και προχώρησε στην ανάγνωσή του. Ολοκληρώνεται έτσι η εξέταση υλικού από τον κατάλογο αναγνωστέων του παραπεμπτικού βουλεύματος και η δίκη περνά στη φάση εξέτασης επιπλέον αναγνωστέων που προσκομίζει η πολιτική αγωγή, μεταξύ αυτών και τις καταδίκες των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση από άλλες δίκες.

Σεπτέμβριος

Μετά τη διακοπή του Αυγούστου, η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση αποσπασμάτων από συναφείς δικογραφίες και άλλα έγγραφα που προσκόμισε η πολιτική αγωγή. Προσκομίστηκαν επίσης οι εκθέσεις κατάσχεσης όπλων και η τεχνική μελέτη του Forensic Architecture για τα γεγονότα της δολοφονίας Φύσσα, με την οποία έκλεισε ο κύκλος των επιπλέον αναγνωστέων εκ μέρους της πολιτικής αγωγής.

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος

Τα αναγνωστέα της υπεράσπισης

Από το τέλος Σεπτεμβρίου η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών ξεκίνησε έναν ατέρμονα κύκλο ανάγνωσης εγγράφων.

Κάνοντας χρήση των υπερασπιστικών της δικαιωμάτων, φέρνει στο δικαστήριο εκατοντάδες – ή και χιλιάδες, όπως στην περίπτωση Λαγού – κοινοβουλευτικές επερωτήσεις και ομιλίες των βουλευτών του ναζιστικού κόμματος, που κατηγορούνται για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κύκλος αυτός αναμένεται να συνεχιστεί, για λίγες δικασίμους ακόμα, κατά τον Ιανουάριο του 2019.

Η εντατικοποίηση της δίκης

Σημαντική εξέλιξη για την πορεία της δίκης υπήρξε η επιτάχυνση της διαδικασίας με περισσότερες δικασίμους ανά μήνα, κατόπιν πρωτοβουλίας των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, από τον Οκτώβριο του 2018 και ύστερα.

Το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών όρισε πυκνότερες ημερομηνίες δικασίμων, απαλλάσσοντας σταδιακά τα μέλη της σύνθεσης από υπηρεσίες σε άλλα δικαστήρια (πράγμα που ίσχυε ως τώρα μόνο για την πρόεδρο, Μ. Λεπενιώτη). Παράλληλα, η διεξαγωγή της δίκης μεταφέρεται κατά κύριο λόγο στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα την πρόσβαση τόσο των παραγόντων της δίκης, όσο και του κοινού που επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Σε αυτό το κοινό μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και περισσότεροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Ίσως έτσι να αποφευχθεί στο μέλλον η αναπαραγωγή θέσεων της ναζιστικής οργάνωσης ως ευκαιριακό «ρεπορτάζ».

Η δίκη συνεχίζεται

Η προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου, δικάσιμος ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας. Έτσι, οι υπολειπόμενες 13 προγραμματισμένες δικάσιμοι για τον μήνα Ιανουάριο έχουν ως εξής:

  • Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών: 9, 10, 14, 16, 17, 22, 23, 24, 30 και 31 Ιανουαρίου
  • Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού: 15, 25 και 26 Ιανουαρίου

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.