Τίμησαν το Πολυτεχνείο στο μνημείο του Παύλου Φύσσα

(Κείμενο: Χριστίνα Παπασταθοπούλου, ΕφΣυν,16/11/2018)

Με στόχο να τιμήσουν την ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου και των νεκρών του, να αναδείξουν την επικαιρότητα των αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και την ανάγκη ομόθυμης καταδίκης του φασισμού τότε και τώρα, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και οι δήμαρχοι της περιοχής πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής εκδήλωση στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (οδός Παύλου Φύσσα 60) από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

«Σε μια εποχή που οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού σε Ευρώπη και Ελλάδα επιχειρούν να αποκαθάρουν και να νεκραναστήσουν τη φασιστική – ναζιστική ιδεολογία, ο χώρος της αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, αλλά και να πάρει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στοιχεία που θωρακίζουν την κοινωνία και τελικά το μέλλον όλων μας», τόνισαν οι διοργανωτές, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, οι δήμαρχοι Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

«Η εξέγερση του 1973 παραμένει ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αντίστασης στην κοινωνική καταστροφή και τον φασισμό. Παρά τις προσπάθειες αμαύρωσης της επετείου και των αγώνων του τότε, το Πολυτεχνείο παραμένει σύμβολο κοινωνικής ανυπακοής» τόνισε ο Χρήστος Βρεττάκος, που ήταν και ομιλητής της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος ανέφερε ότι «όσοι θεωρούν ότι το ένα γεγονός, της εξέγερσης του λαού μας ενάντια στη δικτατορία και ενός άλλου γεγονότος, της δολοφονίας ενός νέου που επέλεξε να περπατάει όρθιος και όχι σκυφτός απέναντι στους ακροδεξιούς δολοφόνους ενός φασιστικού μορφώματος, του Παύλου Φύσσα, δεν έχουν σχέση γελιούνται».

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για τον σημερινό κίνδυνο που ελλοχεύει από την παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Κλείνοντας, ο Χρ. Βρεττάκος τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτέλους η δίκη της Χρυσής Αυγής και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Φύσσα», καθώς και ότι «είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός μεγάλου και πλατιού αντιφασιστικού κινήματος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.