Μητέρα Μάνου Καπελώνη: “Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται πολιτικά τον θάνατο του γιου μου”

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της οργάνωσης, η οικογένεια του Μ. Καπελώνη συνεχίζει τον αγώνα της εναντίον της Χρυσής Αυγής και αποκαλύπτει όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας.

(Κείμενο: Αλέξανδρος Κόντης, Real News, 28/10/2018)

«Ξέρω ότι εκείνη την ημέρα τον πίεσαν πολύ για να δώσει το ‘‘παρών’’ στα γραφεία τους…». Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Μάνου Καπελώνη, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Βιώνοντας έναν διαρκή, ασύγκριτο πόνο, οι γονείς του δέχθηκαν ένα νέο πλήγμα τον περασμένο Μάιο, όταν έμαθαν πως η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει εναντίον της Χρυσής Αυγής, ώστε η οργάνωση να σταματήσει να χρησιμοποιεί την εικόνα και το όνομα του γιου τους. Μιλώντας στη Realnews, η μητέρα του δολοφονημένου Μάνου και νομικός Ουρανία-Σμαράγδα Καπελώνη δηλώνει ότι θα καταθέσει άμεσα έφεση, ζητά τη στήριξη του πολιτικού κόσμου στον αγώνα που δίνει και αποκαλύπτει τις πιέσεις που είχε δεχθεί ο Μάνος για να δώσει το «παρών» στα γραφεία του Νέου Ηρακλείου, το μοιραίο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου του 2013.

«Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απέρριψε την αγωγή μας, μας γέμισε θλίψη και απογοήτευση, πρόκειται όμως άμεσα να καταθέσουμε έφεση και εμπιστεύομαι την τελική κρίση της Δικαιοσύνης. Ως μάνα αλλά και ως νομικός, κρίνω ότι πρόκειται για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου, για λανθασμένη εκτίμηση των περιστατικών, για μια έκθεση ιδεών, που δεν μπορεί να σταθεί, καθώς έχει πολλά νομικά και λογικά σφάλματα. Ομως χειρότερη εντύπωση μου κάνει ότι ελάχιστοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έχουν σταθεί στο πλευρό μας στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε τη Χ.Α. από το να εκμεταλλεύεται πολιτικά τον άδικο και τραγικό θάνατο ενός 22χρονου νέου. Για εμάς το νομικό πλαίσιο που αφορά τα θύματα της τρομοκρατίας χρειάζεται αλλαγή και πρέπει να προβλεφθεί προστασία και για τη μνήμη των θυμάτων και για την ηθική δικαίωση των οικογενειών τους», λέει η μητέρα του δολοφονημένου 22χρονου.

Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα

Η κυρία Καπελώνη παραχώρησε στην «R» μια φωτογραφία του Μάνου, διαφορετική από αυτές που χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή για να καπηλευτεί τον χαμό του. Και μιλά για το μεγάλο λάθος που έκανε όταν έμαθε για την επαφή του γιου της με την οργάνωση. «Ο Μάνος δεν ήταν καν μέλος της Χρυσής Αυγής. Εκείνο το καλοκαίρι είχε αρχίσει να παρακολουθεί τις ομιλίες που έκαναν στα γραφεία τους στο Νέο Ηράκλειο και είχε συμμετάσχει σε μια-δυο εκδηλώσεις. Διαφωνούσαμε για την επιλογή του, αλλά συζητώντας μαζί του και με βάση τα επιχειρήματά του εκτιμήσαμε ότι η επαφή του με τη Χρυσή Αυγή ήταν περιστασιακή και θα τελείωνε σύντομα. Το λάθος μας ήταν ότι υποτιμήσαμε τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης».

Την ημέρα της δολοφονίας, ο Μάνος είχε δεχθεί μεγάλη πίεση από «στελέχη» της οργάνωσης. «Δεν ξέρω καν πώς ξεκίνησε η επαφή του, πώς και από πού γνωρίστηκε με τον άλλο αδικοχαμένο νέο, τον Γιώργο Φουντούλη. Ξέρω, όμως, ότι εκείνη την ημέρα τον πίεσαν πολύ για να δώσει το ‘‘παρών’’ στα γραφεία τους. Του είχαν κάνει αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα. Αυτό το έχουν καταθέσει φίλο του. Για εκείνο το βράδυ, ο ίδιος είχε κανονίσει να συναντηθεί με την κοπέλα του και τελευταία στιγμή της είπε ότι θα βρεθούν αργότερα», λέει η κυρία Καπελώνη, ανακαλώντας την τελευταία φορά που αντίκρισε τον γιο της. «Ηταν το Σαββατοκύριακο πριν από τη δολοφονία του. Εκείνη την εβδομάδα είχα κάνει ένα χειρουργείο στο γόνατο και ήμουν κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο. Είχε έρθει να με δει, τον φίλησα, τον χαιρέτησα και αυτό ήταν…».

Από θύτες, θύματα

Σύμφωνα με τη μητέρα του Μάνου, το μόνο αποτέλεσμα που είχε η δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής ήταν να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα. «Οι δολοφόνοι του χτύπησαν τυφλά τους πρώτους τυχόντες έξω από τα γραφεία της Χ.Α. και έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από όσα διακήρυτταν στην αμφίβολης προέλευσης ‘‘περισπούδαστη’’ προκήρυξή τους. Τους θύτες τους έκαναν θύματα, προσέφεραν το αθώο αίμα και τη σύντομη ζωή του Μάνου στη Χ.Α., για να στηρίξει πάνω στο μνήμα του την προπαγάνδα της, εξαπατώντας την κοινωνία για την πραγματική προσωπικότητά του, τον χαρακτήρα του, τα ιδανικά του», αναφέρει, τονίζοντας την απροκάλυπτη ασέβεια που έχει επιδείξει η Χρυσή Αυγή. «Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη, διότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει σεβαστεί ούτε το πρόσωπο του Μάνου, ούτε τον πόνο μας ως χαροκαμένους γονείς. Χρησιμοποιούν την εικόνα του με τρόπο προπαγανδιστικό και διχαστικό, εξάπτουν πάθη, με τρόπο που προσβάλλει τους οικείους του σε δήθεν εκδηλώσεις μνήμης, πορείες, γιγαντοαφίσες κ.λπ. Ο Μάνος δεν ήταν αυτός που προβάλλουν. Είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ και το όνειρό του ήταν να συνεχίσει τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό που είχε ξεκινήσει, στο εξωτερικό. Ηταν ήπιος ως χαρακτήρας, εσωστρεφής και ρομαντικός. Πίστευε στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, αντιπαθούσε τις ακραίες επιλογές, απεχθανόταν τη ρατσιστική-ναζιστική ιδεολογία, δεν ήταν οπαδός της πολιτικής βίας», δηλώνει και εκφράζει την πικρία της για τον μη εντοπισμό των δολοφόνων.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης δικαίωση για εμάς. Παρότι έχουν διαλευκανθεί πολλές υποθέσεις τρομοκρατίας, στη δική μας υπόθεση επικρατεί πλήρες σκότος. Αναρωτιέμαι πότε θα βρεθούν άραγε οι ένοχοι και η Αντιτρομοκρατική θα μπορέσει να δικαιώσει τον ρόλο της σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Κανείς γονιός δεν θέλω να ζήσει αυτό που περνάμε, ούτε ο χειρότερος εγκληματίας δεν αξίζει τέτοια τιμωρία», καταλήγει η κυρία Καπελώνη.

«Η ζωή του Μάνου Καπελώνη θυσιάσθηκε στον βωμό του διχασμού, του μίσους και της βίας, που εισήγαγε στην κοινωνία η Χρυσή Αυγή, ενώ η μνήμη του έγινε αντικείμενο απαράδεκτης προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης. Δυστυχώς η Δικαιοσύνη εμφανίζεται αμήχανη και άτολμη σχετικά με τη δικαίωση των θυμάτων της. Η οικογένεια του Μάνου δεν θα σταματήσει τον αγώνα της για την προστασία της μνήμης του», δηλώνει από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Καπελώνη, Γιάννης Βλάχος.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.