Υπεράσπιση Κασιδιάρη: Δηλώσεις για Blitzkrieg! (281η-284η μέρα)

Ώρα να ξαναμπούν οι χειροπέδες.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 24/10/2018)

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα και από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, πήρε τη σκυτάλη στον μαραθώνιο ανάγνωσης άσχετων εγγράφων που συνεχίστηκε κατά τις συνεδριάσεις της 17/10, 18/10, 19/10 και 22/10 (281η – 284η). Ο Κασιδιάρης ξεκίνησε επιδεικνύοντας μόρφωση και καλή διαγωγή, όπως και κάποιοι άλλοι χρυσαυγίτες συνεχίζοντας με ογκώδη άχρηστα έγγραφα, δηλαδή δεκάδες ομιλίες του στη Βουλή και εκατοντάδες ερωτήσεις με τα πρακτικά της συζήτησης.

Δεν έλειψαν τα μαργαριτάρια βέβαια. Σε ομιλία του στις 8/5/18 ο Κασιδιάρης περιγράφει: «Σήμερα, εάν μετασταθμεύσουν επαρκείς ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο, τότε μπορούμε να χτυπήσουμε πέρα από την Άγκυρα, μπορούμε να χτυπήσουμε τις βάσεις της τουρκικής Αεροπορίας, που είναι στα βάθη της Μικράς Ασίας. […] Από εκεί και πέρα, στο μέτωπο του Έβρου υπάρχουν τα Apache, τα επιθετικά ελικόπτερα και τα Leopard 2 HELL. […] Μπορούμε δηλαδή από τα νησιά μας να βομβαρδίσουμε τη Σμύρνη. Μπορούμε να προελάσουμε με τα Leopard στην Ανατολική Θράκη και να βομβαρδίσουμε την Κωνσταντινούπολη. Μπορούμε με αποβατικές δυνάμεις να αποβιβαστούμε στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Με αυτό το δόγμα, το δόγμα της ισχύος, η Ελλάδα μπορεί να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα, όπως και με το δόγμα του κεραυνοβόλου πολέμου και του πρώτου μαζικού πλήγματος». Η χρήση της λέξης «κεραυνοβόλος» δεν είναι τυχαία. Είναι η ελληνοποιημένη εκδοχή της λέξης blitzkrieg, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις πολεμικές τακτικές των ναζί στον ΒΠΠ και που οι σημερινοί ναζί την φοράνε σαν παράσημο.

Επίσης φαίνεται η υπεράσπιση Κασιδιάρη δεν θυμάται, ή αδιαφορεί για το γεγονός ότι η υπεράσπιση Λαγού σκίζει τα ιμάτιά της ότι η ΧΑ δεν μπορεί να είναι ναζιστική, αφού …δέχεται ΛΟΑΤ μέλη, κι έτσι έφερε το σιχαμερό λογύδριο του τραμπούκου βουλευτή με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Κάτι άλλο που ξεχνάει είναι ότι ο Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό (21/5/18) για διέγερση σε βία σε βάρος των Ρομά (σε δημόσια ομιλία του τρεις μόλις ημέρες μετά το πογκρόμ του Μάη του 2011) και φέρνει ερωτήσεις για την υποβάθμιση των δυτικών περιοχών εξ αιτίας των καταυλισμών Ρομά.

Ο Κασιδιάρης ανήκει στην κάστα των «εκλεκτών» του αρχηγού Μιχαλολιάκου. Σύμφωνα με μια σειρά μαρτυρίες, φωτογραφίες, βίντεο και εσωτερικά κείμενα της οργάνωσης, είναι εκπαιδευτής ταγμάτων εφόδου και έχει υπάρξει υπεύθυνος ιδεολογικής κατήχησης. Αναδεικνύεται μέσα από δηλώσεις του αρχηγού ήδη πριν εκλέξουν βουλευτές: «Αμα μπούμε στη Βουλή θα τους χαστουκίζουμε… κι αυτό δεν θα μπορέσουν να το κρύψουν τα κανάλια». Αυτή τη δήλωση έκανε πράξη ο Κασιδιάρης χτυπώντας τη Λιάνα Κανέλλη σε ζωντανή μετάδοση ανάμεσα στις εκλογές Μαϊου και τις εκλογές Ιουνίου του 2012. Μετά ο Μιχαλολιάκος σε ομιλία του επικροτεί και πανηγυρίζει: «Οι μυστικές δημοσκοπήσεις μας δίνουν δυο μονάδες πάνω».

Ο Η. Ντονάς (αντιδήμαρχος Οιχαλίας, κατέθεσε κατά την 172η δικάσιμο, 11/7/17) περιέγραψε τον Κασιδιάρη μαζί με τον Παναγιώταρο να παίρνουν με τη βία τη διεύθυνση της εκδήλωσης για τον Μελιγαλά και να δίνουν παραγγέλματα «όπως στον στρατό». Η Σ. Παντζαρτζή, (φωτορεπόρτερ που κατέθεσε στην 173η δικάσιμο, 13/7/17) τόνισε ότι στην επίθεση σε βάρος φωτορεπόρτερ κατά τη μεταγωγή Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού το 2014, τα παραγγέλματα τα έδιναν ο Παναγιώταρος, ο Μίχος και ο Κασιδιάρης. Ο Κων. Παπαδόπουλος (δημ. σύμβουλος Νίκαιας που κατέθεσε στην 174η δικάσιμο, 17/7/17), κατέθεσε ότι στις επιδείξεις ισχύος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας έχει δει επικεφαλής τον Κασιδιάρη. Ο αστυνομικός Χ. Φραγκομιχελάκης (κατέθεσε στην 145η δικάσιμο, 11/4/17) μίλησε για το γνωστό βίντεο στο οποίο ο Κασιδιάρης απειλεί λέγοντας «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς», στην Κρήτη.

Ο Κασιδιάρης είναι αυτός που δίνει το παράγγελμα στο τάγμα εφόδου που επιτέθηκε σε διαδηλωτές στον Πειραιά (8/4/16). Με φρέσκια τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας, η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να αδράξει την ευκαιρία να επιτεθεί σε πρόσφυγες. Την ίδια περίοδο που δεκάδες μάρτυρες των τριών μεγάλων υποθέσεων είχαν μόλις καταθέσει ότι τα τάγματα ξεκινούσαν τις επιθέσεις τους με παραγγέλματα από ηγετικά στελέχη, έρχεται ο Κασιδιάρης να το επιβεβαιώσει στην πράξη.

Εκπαιδευτής

Οι πρώην χρυσαυγίτες που έχουν καταθέσει στη δίκη έχουν δώσει μια εικόνα των αρμοδιοτήτων του Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή και υπεύθυνου κατήχησης. Η προστατευόμενη μάρτυρας Ε, μέλος της ΧΑ από το 2004 σε νεαρή ηλικία, κατέθεσε ότι έχει λάβει ιδεολογικά μαθήματα από τον Κασιδιάρη, μεταξύ άλλων. Τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν μιλάει με τον Μιχαλολιάκο» κι έτσι αυτός που μετέφερε τη γενική εντολή του αρχηγού στα χαμηλόβαθμα στελέχη ήταν ο Κασιδιάρης. Τέλος η μάρτυρας μίλησε στο δικαστήριο για μια περίπτωση επιδρομής στη Βίλα Αμαλία, στην οποία εξαναγκάστηκε από τον Κασιδιάρη να συμμετέχει, μαζί με νέα μέλη.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ μπήκε στη Χρυσή Αυγή το 2006, ανήλικος. Έχει καταθέσει ότι παρακολούθησε στα κεντρικά της ΧΑ συζητήσεις για τον ναζισμό με ομιλητές τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Δεβελέκο. «Ήταν ένα πρόγραμμα με ομιλίες, χειραγώγηση… η γνωστή ως ‘ζύμωση’. Ιδεολογικά μαθήματα, κατήχηση. Ο Κασιδιάρης είχε αναλάβει τα ιδεολογικά. Μιλάγαμε για τον Χίτλερ, για την περίφημη σπορά των ηττημένων». Για τον ρόλο του ως εκπαιδευτή κατέθεσε τη δική του ιστορία εκπαίδευσης: «Ένα βράδυ εγώ, ο Πλαπούτας, ο Κασιδιάρης, ο Ζέρβας, ο Κίμωνας [Παπαδόπουλος], κινηθήκαμε στην περιοχή Μεταξουργείο. Σε ένα στενό βρήκαμε αλλοδαπό, του έριξα με σιδηρογροθιά στο πρόσωπο. Ήταν η πρώτη μου φορά, στη συνέχεια γελάγανε ‘μπράβο ρε πιτσιρίκο, τώρα ψήνεσαι’». Συμπλήρωσε επίσης ότι γίνονταν εκπαιδεύσεις σε ανοιχτούς χώρους όπως στον Υμηττό και το Χαϊδάρι, όπου μάθαιναν πάλη και χτυπήματα με μαχαίρι. Σε αυτά τα προγράμματα εκπαιδευτές ήταν ο Πατέλης, ο Τσακανίκας, ο Δεβελέκος, ο Ζέρβας και ο Κασιδιάρης. Παρόμοια εικόνα έφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας Α: ο Ρουπακιάς και ο Κασιδιάρης εκπαιδευτές σε στρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις χρυσαυγιτών. Για τον Κασιδιάρη συγκεκριμένα, ο μάρτυρας τόνισε ότι ειδικεύεται στις πολεμικές τέχνες.

Το δικαστήριο άκουσε επίσης τα όσα λέγανε μέλη και στελέχη της ΧΑ τις ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η φήμη του Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή έχει ξεπεράσει τα όρια της συμμορίας. Η Χρυσούλα Ρουπακιά (αδελφή του δολοφόνου), μιλάει στο κινητό με μια άλλη γυναίκα που δεν είναι μέλος της ΧΑ. Κι αυτή ακούγεται να λέει: «Λοιπόν, […] εγώ τον Κασιδιάρη τον έβλεπα που μίλαγε στην τηλεόραση και γύριζε και έλεγε ‘εγώ δεν τον ξέρω [τον Ρουπακιά]’ […] μου ήρθε να, να πάω εκεί να τον πιάσω από το λαιμό και να του πω ‘ρε κερατά ποιος τους εκπαίδευσε γι’ αυτό το θέμα, ποιος τους έκανε να γίνονται δολοφόνοι;’».

Ηγετικός ήταν ο ρόλος του Κασιδιάρη στο πογκρόμ του Μάη του 2011. Με αφορμή τη δολοφονία του Μ. Καντάρη η Χρυσή Αυγή οργάνωσε και εξαπέλυσε ένα τετραήμερο πογκρόμ σε βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας (11-14 Μάη). Ο απολογισμός ήταν 100 μετανάστες στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 20 βαριά τραυματισμένοι, και ένας νεκρός, ο Μπαγκλαντεσιανός Αλίμ Αμπντούλ Μάναν. Στα αναγνωστέα έγγραφα περιλαμβανόταν βίντεο από την πορεία της 12/5/11: η πορεία έχει κεντρικό ομιλητή τον Κασιδιάρη και γίνεται η ραχοκοκκαλιά της κορύφωσης του πογκρόμ. Ο μάρτυρας Γ συμμετείχε στο πογκρόμ και έχει καταθέσει: «[Στα γραφεία] ο Κασιδιάρης είπε, παρουσία Λαγού, Παναγιώταρου και Δεβελέκου: ‘πάμε να τους γαμήσουμε, πάμε να τους σκοτώσουμε’. Χυθήκαμε στους δρόμους και όποιον βρίσκαμε που δεν ήταν Έλληνας τον χτυπούσαμε με σιδηρογροθιές, τέιζερ». Ο ίδιος ο Κασιδιάρης σε ομιλία του στα μέλη έχει φυσικά ομολογήσει το πογκρόμ: «η Χρυσή Αυγή ήταν που τους οργάνωσε».

Κι αυτό δεν ήταν το μόνο πογκρόμ που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή. Η Μ. Κανελλοπούλου (ηθοποιός, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην 214η δικάσιμο, 12/1/18) αναφέρθηκε και στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Κασιδιάρη και Παναγιώταρου σε ακόμη ένα πογκρόμ στην οδό Μιχαήλ Βόδα το 2012.

Ο Γ. Μαργαρίτης (καθηγητής πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ και ιστορικός, κατέθεσε κατά την 215η δικάσιμο, 17/1/18), εισέφερε στο δικαστήριο μεταξύ άλλων και ένα ακόμη περιστατικό οργανωμένης ρατσιστικής βίας με επικεφαλής τον Κασιδιάρη, στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, μια βδομάδα μετά το πογκρόμ του Μάη του 2011: «Στην τελευταία στάση πριν την Πατησίων άνοιξαν οι πόρτες με χτυπήματα και μπήκαν μέσα 5-6 άτομα. Ο ένας ήταν ο Κασιδιάρης και φώναζε, στη μέση του λεωφορείου, ‘ζήτω το έθνος’. Οι άλλοι [χτυπούσαν] χειρουργικά… κοιτούσαν τα φυλετικά χαρακτηριστικά των επιβατών και όποιος ήταν αλλοδαπός τον πετούσαν με κλωτσιές έξω. […] Όταν κατέβηκε ο Κασιδιάρης τελείωσαν όλα».

Ο κατάλογος του Κασιδιάρη δεν έχει φτάσει στο τέλος του. Έγγραφα της υπεράσπισης Κασιδιάρη θα συνεχίσουν να διαβάζονται στις 26/10, στην 285η δικάσιμο.

Επόμενες δικάσιμοι

  • Οκτώβρης: 26/10, 30/10 και 31/10 στον Κορυδαλλό.
  • Νοέμβρης: 1/11, 5/11, 15/11, 20/11, 27/11, 28/11, και 29/11 στον Κορυδαλλό. 2/11, 13/11 και 23/11 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.