Το οπλοστάσιο που βρέθηκε στα σπίτια των Χρυσαυγιτών (Jo Di Graphics)

Το γραφικό του Jo Di.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναγνώστηκαν την 13/9/2018 οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για τα όπλα που βρέθηκαν στις οικίες των Χρυσαυγιτών μετά τις συλλήψεις της 28/9/2013. Αναδημοσιεύουμε παραπάνω το γραφικό του Jo Di, για τα συγκεκριμένα όπλα.

Παραθέτουμε επίσης το άρθρο του Αλέξανδρου Κόντη στη Real News για τα εν λόγω όπλα:

Τα όπλα της Χρυσής Αυγής (Η Real News παρουσιάζει τα έγγραφα για τα όπλα Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Λαγού, Παναγιώταρου, Μπούκουρα). Κείμενο: Αλέξανδρος Κόντης, Real News, 16/9/2018.

Έγγραφα που αποδεικνύουν την κατοχή ενός παράνομου, μικρού οπλοστασίου από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής προστέθηκαν στη λίστα των αναγνωστέων εγγράφων στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης και αναγνώστηκαν στο δικαστήριο την περασμένη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες δείχνουν ότι ο Μιχαλολιάκος, πέντε βουλευτές της Χ.Α., καθώς και άλλα μέλη της οργάνωσης διέθεταν παρανόμως τουλάχιστον 16 πλήρως λειτουργικά όπλα, χωρίς καμία σχετική νόμιμη άδεια. Παράλληλα, στις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφονται πάνω από 850 σφαίρες και φυσίγγια (όχι κυνηγετικά), όπως επίσης και σιδηρογροθιές, πτυσσόμενες ράβδοι, κροτίδες, μαχαίρια, στιλέτα και ξιφίδια, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και χαρακτηρίζονται ως «όπλα». Τα όσα αποκαλύπτονται από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η Realnews αναιρούν πλήρως την προπαγάνδα και τους ισχυρισμούς των στελεχών της Χρυσής Αυγής περί «μη εντοπισμού όπλων» στους ελέγχους που έγιναν από την Αστυνομία στις οικίες τους.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2013, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το στέλεχος της τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργο Ρουπακιά, η Αστυνομία συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης και πραγματοποιεί εφόδους στα σπίτια τους. Με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου του 2013, η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης αναφέρει ότι στο σπίτι του «αρχηγού» Νίκου Μιχαλολιάκου εντοπίστηκαν τρία παράνομα όπλα. Πρόκειται για ένα ημιαυτόματο πιστόλι, τσεχοσλοβακικής κατασκευής και μοντέλου VZOR70 με γεμιστήρα, ένα 38άρι περίστροφο Amadeo Rossi και ένα αμερικανικό λειόκαννο Maverick. Για το τελευταίο, η Αστυνομία σημειώνει ότι νομικά χαρακτηρίζεται ως «όπλο» και όχι ως «κυνηγετικό», καθότι φέρεται να έχει μετασκευαστεί. Παράλληλα, σε άλλη έκθεση, με ημερομηνία 18/10/2013, αναφέρεται ότι στην οικία του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν συνολικά  248 φυσίγγια! Από αυτά, τα 114 είναι κυνηγετικά, τα 134 όμως χαρακτηρίζονται «πυρομαχικά», καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, «χρησιμοποιούνται ως εφόδια βολής κυρίως πιστολιών και υποπολυβόλων».

Ημιαυτόματα

Μεγαλύτερος και από του «αρχηγού» ήταν ο οπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή του αποχωρήσαντα πλέον από τη Χρυσή Αυγή βουλευτή Νίκου Μίχου. Σε σωματικό έλεγχο που έγινε στον Ν. Μίχο, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα πιστόλι Springfield, διαμετρήματος 45ACP. Στην οικία του βουλευτή Ευβοίας, τα ευρήματα ήταν ακόμη περισσότερα. Τα όπλα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του Μίχου ήταν ένα ημιαυτόματο πιστόλι CZ99 Ζastava των 9 χιλιοστών, αλλά και ένα  ακόμη λειόκαννο Maverick που είχε επίσης υποστεί τέτοιες διαφοροποιήσεις, ώστε να μη χαρακτηρίζεται ως  κυνηγετικό, αλλά ως «όπλο». Ακόμη, οι εκθέσεις της Αστυνομίας καταγράφουν 263 φυσίγγια, εκ των οποίων μόλις τα 2 ήταν κυνηγετικά, καθώς και 3 γεμιστήρες για 45άρια.

Σε άλλη έρευνα που έγινε την 29η Σεπτεμβρίου 2013 στο σπίτι του Γιάννη Λαγού στο Πέραμα εντοπίστηκε ένα ρωσικό  ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Baikal και μοντέλου ΙΖΗ-79-8. Στην έκθεση της Αστυνομίας σημειώνεται ότι πρόκειται  για όπλο κρότου-αερίων. «Ομως, από το πιστόλι έχει αφαιρεθεί η εργοστασιακή κάννη και στη θέση της έχει  τοποθετηθεί κάννη μέσης εσωτερικής διαμέτρου 7,65 mm, με αποτέλεσμα το πιστόλι να έχει μετατραπεί σε κανονικό ραβδωτό όπλο», καταγράφεται στην εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη της ΕΛ.ΑΣ.

Οι μετασκευές όπλων, κυρίως κυνηγετικών λειόκαννων, φέρεται να αποτελούσαν συνήθη πρακτική για τα μέλη της οργάνωσης. Δύο τέτοια όπλα βρέθηκαν και στο σπίτι του Ηλία Κασιδιάρη. Πρόκειται για ένα λειόκαννο Winchester και μία επαναληπτική καραμπίνα Maverick, που, όπως σημει ώνει η Αστυνομία, «παρότι δέχεται και πυροδοτεί φυσίγγια  κυνηγετικών όπλων, δεν χαρακτηρίζεται κυνηγετικό όπλο (μπορεί να δεχθεί περισσότερα από 3 φυσίγγια, φέρει  πτυσσόμενο αντί σταθερού κοντακίου, έχει συνολικό μήκος μικρότερο του 1 μέτρου), αλλά χαρακτηρίζεται ΟΠΛΟ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 περίπτωση α του Ν. 2168/1993 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 3944/2011». Ο Κασιδιάρης, όμως, φέρεται να διέθετε και τρίτο όπλο, με νόμιμη άδεια, ένα αυστριακό  ημιαυτόματο 45άρι Glock 21 Gen4, που βρέθηκε στην οικία του χωρίς γεμιστήρα.

Πυροβόλησαν στον… Ντερτιλή!

Στις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Αστυνομίας καταγράφεται και ένα ακόμη όπλο, το οποίο βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ηλία Παναγιώταρου. Με διαμέτρημα 9 χιλιοστά, το ημιαυτόματο πιστόλι του Παναγιώταρου ήταν μάρκας Springfield, κατασκευασμένο στην Κροατία, χωρητικότητας 19 φυσιγγίων. Αυτό που έχει επιπλέον ενδιαφέρον είναι ότι η Αστυνομία έχει διαπιστώσει πως το πιστόλι του Παναγιώταρου πυροβόλησε τουλάχιστον 10 φορές στην κηδεία του Ντερτιλή!

Στις 31 Ιανουαρίου του 2013, η νεκρώσιμη ακολουθία του δολοφόνου αξιωματικού της χούντας Νικόλαου Ντερτιλή είχε συγκεντρώσει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών πλήθος εχθρών της Δημοκρατίας. Για να αποδώσουν τιμές, οι υμνητές της δικτατορίας δεν δίστασαν να πυροβολήσουν πάνω από 20 φορές στον αέρα. Η Αστυνομία τότε είχε συλλάβει έναν 22χρονο, που είχε στην κατοχή του 21 κάλυκες, τους οποίους φέρεται να είχε περιμαζέψει από το Α’ Νεκροταφείο. Μετά τον εντοπισμό του όπλου του Παναγιώταρου, στην έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ταύτιση ιχνών με τους κάλυκες που βρέθηκαν μετά την κηδεία του Ντερτιλή. «Αυτό σημαίνει πως το ανωτέρω εξετασθέν πιστόλι, παρούσας υπόθεσης, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια νομότυπης έρευνας στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας Παναγιώταρου Ηλία, είναι το όπλο με το οποίο έχουν πυροδοτηθεί και οι δέκα πειστήριοι κάλυκες της ανωτέρω συσχετισθείσας υπόθεσης», σημειώνει η έκθεση της Αστυνομίας. Ακόμη, στην κατοχή του Παναγιώταρου βρέθηκαν και 12 «ορφανά» φυσίγγια, με ενδείξεις GFL9mm Luger και ένα που φέρει διαστελλόμενο βλήμα με ακίδα…

Στην κηδεία του Ντερτιλή, όμως, φέρεται πως… εκπυρσοκρότησε και το όπλο του Στάθη Μπούκουρα. Ο πρώην βουλευτής ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν από τη Χρυσή Αυγή, το 2014. Τον Ιανουάριο του 2013, όμως, ήταν ακόμα ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στην Κορινθία βρέθηκε ένα τσεχικό ημιαυτόματο πιστόλι CZ 75Β Luger, από το οποίο, όπως έδειξε η έρευνα της Αστυνομίας, πυροδοτήθηκαν δύο κάλυκες κατά την κηδεία του Ντερτιλή. Παράλληλα, στην οικία του Μπούκουρα εντοπίστηκε και ένα ακόμη ιταλικό λειόκαννο Benelli, στο οποίο είχαν προσαρμοστεί μία πλαστική φυσιγγιοθήκη και μία συσκευή σκόπευσης ερυθράς κουκίδας!

Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια άλλων στελεχών και μελών της εγκληματικής οργάνωσης, φυσίγγια έχουν βρεθεί στην κατοχή του βουλευτή Γιώργου Γερμενή και στο σπίτι του επικεφαλής του «τάγματος εφόδου» Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη. Μη λειτουργικά ήταν τα δύο πιστόλια που βρέθηκαν στο σπίτι του «υπαρχηγού» Χρήστου Παππά, ο οποίος όμως κατείχε μια σιδηρογροθιά, που χαρακτηρίζεται ως «όπλο». Επίσης, κροτίδες, «ορφανοί» γεμιστήρες όπλων, μαχαίρια και πτυσσόμενες ράβδοι έχουν βρεθεί σε άτομα που κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Καζαντζόγλου, Τσακανίκας, Αγγος, Μιχάλαρος).

Η ανθυπαστυνόμος

Ιδιαίτερη μνεία, όμως, πρέπει να γίνει στο μικρό οπλοστάσιο που ανακαλύφθηκε στο σπίτι της ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη στον Πειραιά. Η 47χρονη, που κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκε να κατέχει ένα γερμανικό περίστροφο, ένα ημιαυτόματο Glock 30, συνολικά 176 μη κυνηγετικά φυσίγγια, δύο σιδηρογροθιές και 14 μαχαίρια, στιλέτα και «πεταλούδες», αλλά και ένα κινεζικό ξιφίδιο. Επιπλέον, στο σπίτι της ανθυπαστυνόμου βρέθηκε και ένα ημιαυτόματο λειόκαννο τουρκικής κατασκευής με προσαρμοσμένη πιστολοειδή λαβή. Μάλιστα, λεπτά πριν από την έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι της, η Πόπορη φέρεται να είχε προσπαθήσει να κρύψει το τουρκικό λειόκαννο, λύνοντάς το σε πέντε μέρη, τα οποία βρέθηκαν επιμελώς περιτυλιγμένα με φύλλα εφημερίδων, νάιλον σακούλες απορριμμάτων και αυτοκόλλητη ταινία.

Εκτός των άλλων αδικημάτων, αρκετοί από τους 67 κατηγορουμένους στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Για τον Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές τα αδικήματα αυτά έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα, διότι κρίνεται ότι τα εν λόγω όπλα χρησιμεύουν για παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης (διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής) και ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 έτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.