Τελική ευθεία (Άρθρο του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη στα Νέα)

(Κείμενο: Κώστας Παπαδάκης, Τα Νέα, 15/9/2018)

Οι απροκάλυπτες προκλήσεις των βουλευτών της ΧΑ Μπαρμπαρούση (κυκλοφορεί ελεύθερος) στον στρατό να ανατρέψει πραξικοπηματικά την κυβέρνηση και Παππά (δεν διώχθηκε) ότι θα ξανανοίξει την Μακρόνησο, αποτελούν αποκορύφωμα επικίνδυνης κλιμάκωσης τραμπουκισμών της ΧΑ, μεταξύ άλλων και με επικίνδυνες επιθέσεις ενάντια σε συνηγόρους πολιτικής αγωγής. Η ΧΑ και άλλες φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αντιπροσφυγική πολιτική που επικρατεί στην ΕΕ σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια από την οικονομική κρίση και την προσπάθεια αναβίωσης του εθνικισμού στην Ελλάδα και προκαλούν με επίδειξη βίας να αποκτήσουν ισχύ στο πολιτικό στερέωμα.

Υπό τις συνθήκες αυτές και με τη φασιστική απειλή κάθε άλλο παρά να έχει εκλείψει, η δίκη της ΧΑ μπαίνει επιτέλους στην τελική ευθεία, ύστερα από 275 συνεδριάσεις (πραγματοποιηθείσες 253) από τις 20/4/2015. Ολοκληρώνονται ανάγνωση εγγράφων και προβολή ψηφιακών πειστηρίων και ακολουθούν εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης, απολογίες, αγορεύσεις. Ο δρόμος για την απόφαση ανοίγει. Αν και δικάζονται για πολύ λιγότερα από όσα έκαναν, το αποδεικτικό υλικό βοά και δείχνει ενόχους. Καθοριστικά συνέβαλε η συνεξέταση δεκάδων εγκληματικών ενεργειών προκειμένου να μην περιοριστεί η αναζήτηση ευθυνών στα εκτελεστικά όργανα, αλλά να συναχθούν αναγκαία συμπεράσματα για τον τρόπο δράσης, τα κίνητρα, την εκπαίδευση, τον τρόπο λειτουργίας, την ιεραρχία, τη δομή κ.λπ.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής συμμεριζόμαστε και υπηρετούμε την αξίωση των θυμάτων και ολόκληρης της κοινωνίας για την ταχεία διεξαγωγή και ολοκλήρωση της διαδικασίας. Κάτι που έλειψε ώς τώρα, ιδίως στην αρχή, καθώς η δίκη διεξάγεται, με κυρίαρχη ευθύνη κυβέρνησης, διοίκησης Εφετείου και ΜΜΕ στην απαράδεκτη για την ιστορική της βαρύτητα υποβάθμιση και την περιθωριοποίηση του Κορυδαλλού, την έλλειψη δημοσιότητας και τη στέρηση σύγχρονων μέσων διεξαγωγής της.

Η αναβίωση της αίσθησης του ακαταδίωκτου στη ΧΑ που παράγει ξανά τα εγκληματικά της αποτελέσματα πρέπει να ανακοπεί. Ταυτόχρονα ενώνουμε τις φωνές μας με τους χιλιάδες αντιφασίστες Ελληνες και μετανάστες που διαδηλώνουν αυτές τις μέρες

Ο Κώστας Παπαδάκης είναι συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.