Έγγραφα που «καίνε» [6/9/2018]

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 7/9/2018)

Επανέναρξη για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με τη διαδικασία να μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς, μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των εγγράφων που προσκομίζουν η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση, θα εξεταστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης και θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Στις ενστάσεις που είχε προβάλει η υπεράσπιση σχετικά με την ανάγνωση δικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις που είτε έχουν συσχετιστεί με τη μεγάλη δικογραφία της παρούσας δίκης είτε έχουν απόλυτη συνάφεια με αυτήν («Αντίπνοια», «Συνεργείο», δολοφονία Λουκμάν κ.ά.) η πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάνθηκε να διαβαστούν όσες αποφάσεις συνδέονται με καταθέσεις μαρτύρων.

Ετσι έπεσε στο κενό η προσπάθεια της υπεράσπισης να «εξαφανίσει» νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση της οργάνωσης, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών της.

Στο κινητό του Λαγού

Από τα έγγραφα που αναγνώστηκαν χθες στο δικαστήριο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συνέντευξη του Ν. Μιχαλολιάκου («Κυριακάτικη Δημοκρατία», 23.3.2014), στην οποία ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, κατά την πάγια τακτική του, αρνείται τη συμμετοχή του Ι. Λαγού στην επίθεση στο «Συνεργείο», φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «το sms δεν είναι του Λαγού, το έστειλαν σε εκείνον. (…) Με τέτοια τερατουργήματα μας έχει αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης».

Μόνο που αυτά τα «τερατουργήματα» βρέθηκαν στο κινητό του Ι. Λαγού και συγκεκριμένα στα μηνύματα που αντάλλαξε με την κατηγορούμενη Νικόλ Μπενέκη το βράδυ της επίθεσης, στα οποία ο περιφερειάρχης Πειραιά παραδέχεται τη συμμετοχή του στην επίθεση και επιχαίρει γι’ αυτήν (βλ. «Τα μηνύματα που “καίνε” τον Λαγό», «Εφ.Συν.», 1.9.2016).

Ακολουθώντας τη γραμμή του Αρχηγού του ο Ηλ. Κασιδιάρης χαρακτήριζε (sportdog.gr, 10.2.2013) κατασκεύασμα τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από μέλη της Χ.Α., ενώ σε δημοσίευμα με τίτλο «Δίχως τέλος τα ψέματα της “εφημερίδας των φωτομοντάζ”» (xryshaygh.com, 27.9.2013) η οργάνωση έκανε λόγο για εμπαθές δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» και ισχυριζόταν ότι το έγκλημα δεν συνδέεται με τη Χ.Α.

Ομως, για τη δολοφονία του 29χρονου Πακιστανού εργάτη έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη οι χρυσαυγίτες Δ. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους και αυτής της δίκης.

Αδειες οπλοκατοχής

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αναγνώστηκαν, επίσης, οι ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις του Κων/νου Παρασχάκη για χορήγηση άδειας οπλοκατοχής σε στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, για τις οποίες ο χρυσαυγίτης ψυχίατρος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα.

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα έγγραφα που έχει προσκομίσει η πολιτική αγωγή είναι το γνήσιο καταστατικό της ναζιστικής οργάνωσης που έχει καταθέσει στον Αρειο Πάγο ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δ. Ψαρράς.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενοχοποιητικά στοιχεία για την ηγεσία της Χ.Α. τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για τη σφραγίδα που φέρει και αποδεικνύει τη γνησιότητά του (βλ. «Διαβάστηκε το καταστατικό που καίει τον αρχηγό», «Εφ.Συν.», 10.7.2018).

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.