«Μακρύ χέρι» της εργοδοσίας η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή

Από τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και τα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013.

(Κείμενο: Π.Καζ., Ριζοσπάστης Σαββατοκύριακου, 4-5/8/2018)

Στη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στις τελευταίες συνεδριάσεις, προσκομίστηκε από τους συνηγόρους των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πλήθος υλικών για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, το Σεπτέμβρη του 2013. Εγγραφα και βίντεο αναδεικνύουν το «γιατί» αυτής της επίθεσης. Την ταύτιση δηλώσεων εργοδοτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Αναδεικνύουν ότι οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής είναι το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, αφού αυτοί είναι που χρόνια είχαν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό σωματείο στο Πέραμα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, θέλησαν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΖ) σε εργασιακό «Νταχάου».

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τη ΝΖ Περάματος, οι δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της Χρυσής Αυγής και αποκαλούμενων «συνδικαλιστών» του δουλεμπορικού με τον μανδύα του σωματείου, με αναφορές στο «εργατικό κόστος που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα», τις Συλλογικές Συμβάσεις, την εργασιακή ειρήνη, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Τα έγγραφα αναδεικνύουν ότι για πολύ καιρό διαμορφωνόταν ένα κλίμα ενάντια στο ταξικό Σωματείο στη Ζώνη.

Ενδεικτικές οι …εκλεκτικές συγγένειες εργοδοτών – στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης:

  • Οι βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, Ηλ. Παναγιώταρος δήλωναν από τη Ζώνη, μαζί με τον Χρ. Κυριτσόπουλο, ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε», ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες».
  • Απειλούσαν ευθέως, όπως ο Λαγός, λέγοντας: «(…) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (…) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα».
  • Ο Μίχος: «Το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΠΑΜΕ».
  • Ο Παναγιώταρος: «Το απόστημα που υπάρχει εδώ (…) το ΠΑΜΕ (…) πολύ σύντομα θα τελειώσει» (8/8/2013).
  • Ο Χρ. Κυριτσόπουλος, γνωστός εργοδηγός των εργολάβων, δήλωνε στις 17 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (…) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».

Ενδεικτικές και αποκαλυπτικές για το μίσος τους απέναντι στο ταξικό Συνδικάτο των εργαζομένων και το ΠΑΜΕ είναι και δηλώσεις τους, όπως «για την κατάντια αυτή φταίνε …οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι εδώ και 10-15 χρόνια διέλυσαν τα πάντα (…) κάναν τρομερές απεργίες για τρομακτικά ασήμαντα ζητήματα και κατάφεραν να διαλύσουν όλες τις υποδομές που υπήρχαν» (δηλώσεις Λαγού). «Η ζώνη του Περάματος θα λειτουργήσει ξανά υπό την αιγίδα της Χρυσής Αυγής (…) και θα απομονώσουμε τους επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ που λειτουργούν για ξένα συμφέροντα» (δηλώσεις Κασιδιάρη).

Οι επιδιώξεις και οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών

Ο Δ. Μεταξάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Ενώσεων Επιχειρήσεων Ναυπήγησης και Επισκευής Πλοίων Πειραιά, δήλωνε από το 2010 ότι «το εργατικό κόστος διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα». Μάλιστα, όταν οι εργάτες έστησαν μνημείο στη Ζώνη αφιερωμένο «Στους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους», η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών με αγωγή της αξίωνε «αποκαθήλωση του μνημείου».

Ο πρόεδρος της Ενωσης των εργοδοτών, Θ. Πυρινής, χαρακτήριζε τη Συλλογική Σύμβαση «σύμβαση – τέρας» και ζητούσε «να παρέμβει το έννομο κράτος και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο χώρο του Περάματος». «Απομακρυνθείτε από το χώρο αυτό, για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας», αξίωνε η Ομοσπονδία των εργοδοτών. Ο Αντ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών, δήλωνε ότι το Συνδικάτο «εφάρμοζε κάθε χρόνο διμερείς συμβάσεις και εκβιάζει τις επιχειρήσεις να υπογράφουν απαράδεκτες αυξήσεις, μειώσεις ωραρίων, για το ωράριο εργασίας πέραν των 10 ωρών, για υπερωρία, ζητάει μάλιστα έγγραφη συγκατάθεση του Συνδικάτου» κ.τ.λ.

Επιπρόσθετα, κατατέθηκε στο δικαστήριο σωρεία Επερωτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τη ΝΖ Περάματος και τη ναυτιλία, με τις οποίες επιτίθενται στο Σωματείο και ζητούν φοροελαφρύνσεις και άλλα «κίνητρα» για τους εφοπλιστές. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε σχετική Επερώτηση του Ι. Λαγού, που κάνει λόγο για «αντιαναπτυξιακές εξωπραγματικές διεκδικήσεις εργατοπατέρων που είχαν στόχο την απαξίωση του λιμανιού του Πειραιώς» (10/10/16). Επίσης, κατατέθηκαν και δημοσιεύματα για «βρώμικες μπίζνες» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, π.χ. αναφορά σε δουλεμπορική εταιρεία του χρυσαυγίτη Μουλιανάκη.

Για την προσπάθεια να καμφθεί το Σωματείο μέσω μιας κυριολεκτικά βιομηχανίας μηνύσεων κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών από τους εργοδότες χαρακτηριστικός είναι ο φάκελος που προσκομίστηκε στο δικαστήριο. Σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, μέχρι και «εγκληματική οργάνωση» πήγαν να βαφτίσουν το Σωματείο (!).

Μάλιστα, για την απόπειρα να πληγεί το Σωματείο και για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με εργολάβους υπήρχε σχετική καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αττικής και Νήσων, την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών Εγκαταστατών Πλοίων Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών από τον Ιούνη του 2012. Τα σωματεία εργαζομένων στη Ζώνη σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «ομάδα εργοδοτών είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευταία 2-3 χρόνια, να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι. Αφού εξάντλησαν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, το τελευταίο διάστημα έχουν συνάψει σχέσεις με τη γνωστή σε όλους μας για τη δράση της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, Χρυσή Αυγή, αλλά και με ανθρώπους του υποκόσμου, για να αναλάβουν εργολαβία τη με κάθε τρόπο, μια για πάντα, εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς. Για κακή τους τύχη όμως κι επειδή ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Η δράση των κομμουνιστών και του ταξικού σωματείου καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και της ΧΑ

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ανέδειξαν επίσης με μια σειρά εγγράφων την προσφορά του Συνδικάτου Μετάλλου. Η αξία και η σημασία του Σωματείου αναδεικνύονται όχι μόνο από τα έγγραφα για τη δράση του Συνδικάτου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, τη λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας (εκπαίδευση, ειδίκευση, πρόληψη), τη συνδικαλιστική δράση π.χ. για το εποχικό επίδομα, τη σφράγιση δελτίων ασθενείας, τις εκδηλώσεις για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, την οικονομική ενίσχυση απλήρωτων εργαζομένων κ.ά. Αλλά και για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και για τις δράσεις αλληλεγγύης του Συνδικάτου, όπως συγκέντρωση ειδών σίτισης για όλους τους άνεργους και εργαζόμενους που έχουν ανάγκη και όχι μόνο για Ελληνες, προστασία ανέργων από τις διακοπές ρεύματος, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κ.λπ.

Προσκομίστηκαν επίσης σχετικά έγγραφα για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση, που αφορούν το αποδεικτικό υλικό, όπως συνομιλίες, sms πριν, μετά και κατά τη διάρκειά της (απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών Λαγού – Δεβελέκου, Λαγού – Πατέλη, κινητό Καζαντζόγλου, μηνύματα προς τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, προαναγγελία εγκλήματος κ.τ.λ.). Να υπενθυμίσουμε τη γνωστή ομολογία του στελέχους της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγού, που αναφέρει ότι «τους μακελέψαμε». Φωτογραφίες με τα χτυπήματα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, φωτογραφίες με τις πέτρες, τα ξύλα και τις τρύπες στα αυτοκίνητα. Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που είχαν οι χρυσαυγίτες ήταν ρόπαλα με μεγάλα καρφιά πάνω, λοστούς, πτυσσόμενα γκλομπ.

Τέλος, κατατέθηκε και υλικό για την προσπάθεια συγκάλυψης μετά τη δολοφονική επίθεση, από την κεντρική διοίκηση της Χρυσής Αυγής: Αρχικά διαψεύδει με ανακοίνωσή της και καταγγέλλει τους …συκοφάντες επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ: «Οι μπολσεβίκοι της συμφοράς, οι νεκροθάφτες της Ζώνης του Περάματος να μην τολμήσουν να ξαναπιάσουν στο στόμα τους τη ΧΑ».

Την επιχείρηση συγκάλυψης έχει αναλάβει μεταξύ άλλων ο Ηλ. Κασιδιάρης, με τον οποίο ο Ι. Λαγός έχει τηλεφωνική συνομιλία την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης. Ο Κασιδιάρης διαψεύδει και καταγγέλλει ότι «στο Πέραμα δραστηριοποιείται εθνικό σωματείο μέσα στη ΝΠΖ, γι’ αυτόν το λόγο έστησε όλο αυτό το θέατρο σήμερα το ΚΚΕ». «Οσοι από το ΚΚΕ κάνουν καταγγελίες, είναι ψεύτες και συκοφάντες».

Ο Κασιδιάρης δηλώνει ότι «ένας από αυτούς τους αλήτες (σ.σ. αναφέρεται στον πρόεδρο του Σωματείου, Σ. Πουλικόγιαννη, που υπέστη κι αυτός τη δολοφονική επίθεση), που μιλούσε στα κανάλια είπε ότι χτύπησαν δήθεν οι χρυσαυγίτες, χτύπησαν δήθεν λέει κάποιους εργάτες. Αυτοί ξέρετε δεν είναι εργάτες. Δεν έχουν δουλέψει μισή ώρα στη ζωή τους, είναι κοπρόσκυλα που αρπάζουν την κρατική χρηματοδότηση του ΚΚΕ…».

Στη συνέχεια, βέβαια, να σημειωθεί ότι η υπερασπιστική γραμμή αναγκαστικά άλλαξε, μετά από τα συντριπτικά στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα. Μετά τη δημοσιοποίηση, το 2014, της συνομιλίας Λαγού – Δεβελέκου, ο Ι. Λαγός παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες, απλώς ισχυρίστηκε ότι τα πράγματα έγιναν ανάποδα, δηλαδή ότι «οι κομμουνιστές (…) επιτέθηκαν σε κάποιους χρυσαυγίτες και στη συμπλοκή που ακολούθησε χτύπησαν κάποιοι εκατέρωθεν»…

(Θα ακολουθήσει σε επόμενο φύλλο ρεπορτάζ για τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στη δίκη από την Πολιτική Αγωγή της οικογένειας Φύσσα και των Αιγυπτίων αλιεργατών).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.