Αναγνωστέα έγγραφα: Τα τραγούδια του Παύλου στη δικαστική αίθουσα (267η+268η μέρα)

Αντιφασιστική διαδήλωση στο Πέραμα μετά την επίθεση της Χ.Α. στους Αιγύπτιους ψαράδες, 16/6/12.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 25/7/2018)

Με τα αναγνωστέα έγγραφα που έχει προτείνει στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή συνεχίστηκε η δίκη της Χ.Α.

Η 268η συνεδρίαση (18/7), παρουσία αντιφασιστών που το τελευταίο διάστημα δίνουν ξανά το «παρών» στην δικαστική αίθουσα, ξεκίνησε με ηχητικά από τα τραγούδια του Παύλου Φύσσα. Η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα πρότεινε τα κομμάτια «Σιγά μην κλάψω», «Γάμα τους»,  «Ζόρια» και «Εκτός ελέγχου», σε μια σημαντική και συγκινητική στιγμή στην ιστορία αυτής της δίκης. Ο Παύλος Φύσσας, με τη δύναμη που έδειξε το βράδυ της δολοφονίας του, οδήγησε τον Ρουπακιά σε σύλληψη και τη ναζιστική συμμορία σε δίκη. Μέσα από την τέχνη του πήρε το λόγο, δείχνοντας με τρομερή διαύγεια τι σημαίνει φασισμός: «Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα», λέει προφητικά στο τραγούδι του «Ζόρια». Ήταν ένας καλλιτέχνης που δρούσε σε περιοχή μαρτύρων της αντίστασης στη ναζιστική κατοχή και ήξερε ότι οι αντιφασίστες κινδυνεύουν από χτυπήματα ναζιστών. Η υπεράσπιση ένα προηγούμενο διάστημα είχε προσπαθήσει να αρνηθεί το κατά πόσον ο Παύλος Φύσσας ήταν αντιφασίστας υπονοώντας ότι τα κομμάτια του δεν έχουν τέτοιο περιεχόμενο. Οι στίχοι που ακούστηκαν στο δικαστήριο το διέψευσαν αυτό.

Από τα υπόλοιπα βίντεο που πρότεινε η πολιτική αγωγή της οικ. Φύσσα, πολλά αφορούν τη στάση της ηγεσίας της Χ.Α τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία. Τα ηγετικά στελέχη αρνούνταν κάθε σχέση με τον Ρουπακιά (Μιχαλολιάκος στην τηλεόραση, Κασιδιάρης σε συνέντευξη τύπου) ή έστω ότι αυτός ήταν μέλος της ΧΑ (Λαγός: «τον έχω δει όπως και εκατοντάδες άλλους στα γραφεία»). Άλλα στελέχη υποστήριζαν την εκδοχή του «τσακωμού για το ποδόσφαιρο» (Αρβανίτης μιλώντας στη Βουλή), ισχυρίζονταν ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς συνέβη (Μιχαλολιάκος στην τηλεόραση). Πλέον βέβαια το δικαστήριο και ο κόσμος που παρακολουθεί τη δίκη έχουν πολύ καθαρό ότι η εγκληματική οργάνωση είχε πλήρη γνώση και έλεγχο της δολοφονικής επίθεσης (όπως και κάθε άλλης επίθεσης) και φυσικά ότι ο Ρουπακιάς ήταν στέλεχος της οργάνωσης, πολύ καλά γνωστό στα ηγετικά μέλη όπως ο Λαγός. Ακόμα μια αντίφαση που αναδείχθηκε μέσα από αυτά τα βίντεο είναι αυτή της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Το 2013, ο Μιχαλολιάκος ρωτάται στην τηλεόραση «πολιτική ευθύνη της δολοφονίας αισθάνεστε ότι έχετε;» και απαντά «όχι βέβαια!», ενώ το 2015 έκανε στροφή 180 μοιρών λέγοντας «την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνουμε, αλλά ποινική δεν υπάρχει».

Ψευδεται

Το ότι η ηγεσία της Χ.Α. ψεύδεται ασύστολα από την αρχή της δίωξης μέχρι σήμερα επισφράγισε το βίντεο του κατηγορούμενου για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Δήμου, που επιδείχθηκε αμέσως μετά. Ο Δήμου είχε περιγράψει στην εφημερίδα Καθημερινή καρέ καρέ πώς συγκροτήθηκε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας: κάνει λόγο για το sms «όλοι τώρα στην τοπική» που ήρθε στα κινητά των μελών από τα γραφεία, για τα μηχανάκια που λίγο αργότερα έφταναν κονβόι στο Κερατσίνι και φυσικά για το ρόλο του Ρουπακιά και στη συγκρότηση του τάγματος και στην επίθεση. Το βίντεο αυτό συνάντησε αρκετές αντιστάσεις από την υπεράσπιση, για ευνόητους λόγους.

Από τη μεριά της πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ προτάθηκε πολύ υλικό που αναδεικνύει τον ρόλο που φιλοδοξούσε να παίξει η Χρυσή Αυγή στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ρόλος που περνούσε μέσα από το σταμάτημα του συνδικαλισμού και που τον συνόψισε σε ομιλία του ο Κυριτσόπουλος, πρόεδρος του χρυσαυγίτικου σωματείου «Άγιος Νικόλαος»: «Τα ημερομίσθια που παίρναμε μέχρι πριν 2, 3, 4 χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματα, να εγγυηθούμε στους Έλληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους». Ο Λαγός συμπληρώνει: «Για την κατάντια αυτή [της Ζώνης του Περάματος] φταίνε οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Όταν υπήρχαν πάρα πολλά καράβια στην Ελλάδα και πολλοί εφοπλιστές έφερναν τα πλοία τους για να δουλέψουν εδώ, αυτοί οι άνθρωποι κάναν τρομερές απεργίες για τρομακτικά ασήμαντα ζητήματα». Αντίστοιχα ο Παναγιώταρος προαναγγέλλει: «Το Πέραμα περιμένει, έχουμε έναν περιφερειάρχη πολύ δυνατό που ξέρει την κατάλληλη στιγμή πότε πρέπει να γίνει κίνηση για να τελειώνει και με τους διάφορους φαύλους που είναι στην ΝΕΖ και δεν αφήνουνε αυτή τη Ζώνη να δουλέψει». Και, τέλος, ο Κασιδιάρης: «η Ζώνη του Περάματος θα λειτουργήσει ξανά υπό την αιγίδα της ΧΑ και με τα σωματεία των εργαζόμενων και θα απομονώσουμε τους επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ που λειτουργούν για ξένα συμφέροντα».

Όπως εν χορώ ομολογεί η ηγεσία της, ο ρόλος της Χ.Α στη Ζώνη είναι να τσακίσει την αντίσταση των εργαζόμενων. Οι εργασιακές τους συνθήκες είναι «ασήμαντο ζήτημα» μπροστά στα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, οι μισθοί «παραείναι υψηλοί» μπροστά στην ανάπτυξη. Φυσικά ο ρόλος αυτός στηρίχθηκε και μέσα από τη Βουλή, όπως δείχνουν οι επερωτήσεις (διαβάστηκαν 12 από αυτές στο δικαστήριο) και η ψήφος των χρυσαυγιτών προς το συμφέρον των εφοπλιστών. Τέλος, η πολιτική αγωγή ζήτησε να επιδειχθούν, ανάμεσα σε πολλά άλλα στοιχεία, βίντεο που έδειχναν ξεκάθαρα τις δολοφονικές προθέσεις των χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα σπασμένα και τρυπημένα αυτοκίνητα των συνδικαλιστών σε ρεπορτάζ εκείνες τις μέρες.

Στόχοι

Με ίδιους στόχους και μεθοδολογία έγινε η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες. Από τα αναγνωστέα που έφερε η πολιτική αγωγή των αλιεργατών βγήκαν όλα τα κοινά στοιχεία: προαναγγελία, οικονομικά συμφέροντα, πολιτικό μήνυμα ενάντια στους εχθρούς της Χ.Α, δολοφονική επίθεση με γνώση και συμμετοχή της ηγεσίας και καταστροφή της περιουσίας των θυμάτων. Η αντίσταση της υπεράσπισης στο να προβληθούν τα έγγραφα αυτά ήταν τέτοια που έφτασαν στο σημείο να «ξεχνάνε» και να αμφισβητούν ένορκες καταθέσεις μαρτύρων. Ο Γ. Πίττας, δημοσιογράφος της ΕΑ και μάρτυρας καλεσμένος από την πολιτική αγωγή, κατέθεσε στην 211η συνεδρίαση ότι αμέσως μετά την επίθεση στους ψαράδες τράβηξε φωτογραφίες από το σπίτι τους ο δημοσιογράφος Guy Smallman. Όταν έφτασαν να επιδειχθούν αυτές οι φωτογραφίες κατά την 269η συνεδρίαση (19/7), συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίζονταν ότι δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς δεν είναι γνωστές οι ημερομηνίες των φωτογραφιών!

Τέλος, από υλικό που έφερε η πολιτική αγωγή και για τις τρεις υποθέσεις προκύπτει ότι τα μέλη που πρωτοστάτησαν σε αυτές, εξακολουθούν να είναι ενεργά στη Χρυσή Αυγή. Παρά τον ορυμαγδό ενοχοποιητικών στοιχείων δεν έχει γίνει καμία διαγραφή, πέρα από αυτή του Μπαρμπαρούση. Και αυτή, μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα, για τα μάτια του κόσμου και για να αποφύγει η οργάνωση τη δίωξή της για το κάλεσμα σε πραξικόπημα. Για παράδειγμα, το δικαστήριο είδε σε φετινό συλλαλητήριο για το μακεδονικό τους κατηγορούμενους Καζαντζόγλου και Κορκοβίλη να χαιρετούν τον Μιχαλολιάκο, ενώ άκουσε τον Λαγό, σε εκδήλωση στα τέλη του 2016 για τα 4 χρόνια της τοπικής του Περάματος να λέει: «Πριν από 4-4,5 χρόνια όταν είχε έρθει εδώ ο συναγωνιστής ο Τάσος [Πανταζής] και έλεγε να φτιάξουμε την τοπική […] καταφέραμε και τη στήσαμε. […] Όταν οι συναγωνιστές μας αυτοί στήσανε αυτές τις φωλιές, εδώ, στη Νίκαια, στον Πειραιά που ήταν το κάστρο μας για πάρα πολλά χρόνια, στη Σαλαμίνα, τους προβληματίσαμε πάρα πολύ. […] Μοιράζαμε τρόφιμα και γι’ αυτό το λόγο μπήκαμε φυλακή. Εάν αυτό είναι το έγκλημά μας, εάν γι’ αυτό είμαστε φασίστες και ρατσιστές, εγώ δέχομαι και σήμερα το βράδυ να ξαναμπώ στη φυλακή». Το έγκλημά τους, όπως έδειξε η μέχρι τώρα διαδικασία, είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά ο Λαγός έχει δίκιο ότι θα ξαναμπεί στη φυλακή, μαζί με όλη τη ναζιστική οργάνωση.

Παρουσία στο ακροατήριο

Οι «Συνεργοί με την Ηλιούπολη» παραβρέθηκαν οργανωμένα στο ακροατήριο της αίθουσας του Εφετείου κατά την 268η δικάσιμο (18/7). Ο Αποστόλης και η Πέννυ, μέλη της ομάδας, δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη: «είναι πολύ σημαντική η διαδικασία της δίκης. Αυτά που ακούγονται εδώ χρειάζεται να μεταφερθούν προς τα έξω. Έχουμε ήδη οργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συνήγορο πολιτικής αγωγής Ε. Τομπατζόγλου και χρειάζεται να συνεχίσουμε. Συμπαραστεκόμαστε στην Μ. Φύσσα, στην πολιτική αγωγή και όσες και όσους αγωνίζονται για να ολοκληρωθεί η δίκη. Ερχόμαστε πρώτη φορά οργανωμένα και θα χρειαστεί να συνεχίσουμε από Σεπτέμβρη. Να οργανώσουμε μαζί και με άλλες ομάδες σταθερά την παρουσία του κινήματος στις δικάσιμες». Οι αντιφασίστρες/στες της Ηλιούπολης κάλεσαν επίσης στη δίκη Λαγού και Μίχου που έχει προσδιοριστεί για τις 29/10/18, για τη επίθεση στον ΕΚΧ Συνεργείο.

Επόμενες δικάσιμοι

Η δίκη της Χ.Α θα διακοπεί τον Αύγουστο. Οι επόμενες δικάσιμες είναι τον Σεπτέμβρη στις:

  • 6/9, 7/9, 19/9 και 26/9 στο Εφετείο.
  • Και 10/9, 11/9, 12/9, 14/9 και 20/9 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.