Οι θαυμαστές του Χίτλερ και του Γκέμπελς μέσα από τις… σέλφι τους

(Κείμενο: Έλλη Ζώτου, Κυριακάτικη Αυγή, 8/7/2018)

Φωτογραφίες και βίντεο με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά να μαθαίνει στον ανήλικο γιο του να χαιρετά ναζιστικά ενώ είναι ντυμένος τσολιάς και στο μπρατσάκι του έχει κόκκινο περιβραχιόνιο με τη σβάστικα. Παιδικό γράμμα σε χριστουγεννιάτικο επιστολόχαρτο με Αϊ – Βασίλη, που κλείνει με ζωγραφιά σβάστικα, «Χρυσή Αυγή» και «χάιλ Χίτλερ». Τα ανατριχιαστικά αυτά ντοκουμέντα είναι μόλις δύο από τα δεκάδες που περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα έγγραφα και στο ψηφιακό υλικό που έχουν προβληθεί τους τελευταίους τρεις μήνες στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Προέρχονται από τον σκληρό δίσκο του Χρήστου Παππά, στοιχεία από τον οποίο προβλήθηκαν προ δέκα ημερών στη δικαστική αίθουσα.

Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων με την απόφαση του δικαστηρίου αν θα αναγνωστεί το καταστατικό της οργάνωσης που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς έπειτα από την ένσταση της υπεράσπισης περί γνησιότητάς του. Η πρόταση της εισαγγελέα ωστόσο είναι απορριπτική ως προς την ένσταση.

Ο “διπλός λόγος” της οργάνωσης

Με την ανάγνωση λοιπόν και του καταστατικού θα έχει κλείσει ο κύκλος των αναγνωστέων. Πρόκειται για 438 έγγραφα που έχει επιλέξει ο εισαγγελέας και πολλά από αυτά περιλαμβάνουν και ψηφιακούς δίσκους και αρχεία με βίντεο και ηχητικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται απομαγνητοφωνήσεις συνδιαλέξεων μεταξύ στελεχών της Χ.Α., μηνύματα SMS, φωτογραφίες από σκληρούς δίσκους και κινητά, βίντεο από τα κινητά των κατηγορούμενων στελεχών της Χ.Α. και βουλευτών, βίντεο από σκληρούς δίσκους βουλευτών μεταξύ των οποίων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτά του «αρχηγού» Ν. Μιχαλολιάκου, καθώς πρόκειται για βίντεο από κλειστές προς το ευρύ κοινό ομιλίες του, όπου ξεδιπλώνεται ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης, τον οποίο δεν ήθελε να αποκαλύπτει πλήρως, καθώς στις πιο δημόσιες εκδηλώσεις προτιμούσαν να προβάλλουν τον εθνικιστικό τους χαρακτήρα.

Θυμίζουμε τις προσπάθειες του πολιτευτή της Χ.Α. Αλέξανδρου Πλωμαρίτη κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012 και μια επίσκεψή του στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, να προσπαθεί να πείσει έναν από τους εργαζόμενους ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι «αρχαιοελληνικός» (!), επινοώντας θεωρίες περί διαφορών μεταξύ των δύο χαιρετισμών βάσει των μοιρών που ανοίγει το χέρι. Το στιγμιότυπο το χρωστάμε στο ντοκιμαντέρ «Τhe Cleaners» του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούσση.

Μάλιστα, ανάμεσα στα έγγραφα της δικογραφίας είναι και έγγραφο που είχε αποκαλύψει η «Αυγή» τον Οκτώβριο του 2014 από την Τοπική Οργάνωση Πάτρας για τους «Σύντομους πυρήνες υποδοχής νέων μελών», όπου στις οδηγίες στο πρώτο μέρος του crash – course που σχετιζόταν με «το πιστεύω, το ήθος και την τιμή του χρυσαυγίτη» έγραφε επί λέξει: «Ανάλυση λαϊκού εθνικισμού. Αποφεύγεται συστηματικά ο όρος ‘εθνικοσοσιαλισμός’ για ευνόητους λόγους».

Στις δε κλειστές ομιλίες του Ν. Μιχαλολιάκου, τα βίντεο των οποίων προβλήθηκαν στη δικαστική αίθουσα, επαναλαμβάνει τακτικά παραδείγματα με τον Χίτλερ, τον Γκέμπελς, δηλώνει ότι αν ζούσε τότε, θα ήταν εθνικοσοσιαλιστής, μιλά για τον στρατηγικό σκοπό της οργάνωσης, που είναι «να πάρουμε την εξουσία, που σημαίνει να καταργήσουμε τη δημοκρατία», αλλά δεν λείπουν και αναφορές για το Ολοκαύτωμα όπου περιγράφει ειρωνικά «ταξίδια με τρενάκια» στο Άουσβιτς. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ομιλίες αυτές είναι πρόσφατες, δηλαδή του 2011 του 2010. Δεν πρόκειται δηλαδή για την «τρελή νιότη» του Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά για το σήμερα της οργάνωσης, μια και το πρόσωπο του αρχηγού ταυτίζεται στην περίπτωση της Χ.Α. με την ίδια την οργάνωση.

Οι εντολές και η επίλεκτη ασφάλεια της Τοπικής Νίκαιας

Πέραν όμως της ναζιστικής ιδεολογίας της οργάνωσης, που αποτελεί και το κίνητρο επιλογής των στόχων της, μέσα από τα αναγνωστέα έγγραφα που έχουν παρουσιαστεί όλο αυτό τον καιρό προκύπτει ο εγκληματικός της χαρακτήρας, με εκπαιδεύσεις μελών της ντυμένων με παραλλαγή και όπλα και εκπαιδευτή τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και η οργάνωσή της και η ιεραρχική δομή της στον χρόνο. Στον δίσκο του Γιώργου Πατέλη, πυρηνάρχη της Τοπικής Νίκαιας, βρίσκουμε το γνωστό βίντεο με το «ό,τι κινείται σφάζεται» αλλά και ένα από τα πιο σαφή σχετικά με το πώς οργανώνονται οι δράσεις της Χ.Α. Το ΟΚ για τη δράση θα το πάρει από «πάνω», από τον Λαγό, όπως λέει, και αφορά την οργάνωση επιθέσεων εναντίον μεταναστών στο πανηγύρι της Παναγίτσας το 2012. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι ζητάει από κάποιους αρχικά να πάνε με «πολιτικά» και στη συνέχεια, μόλις δοθεί το ΟΚ θα έφευγε από τα κεντρικά μια ομάδα 20-30 ατόμων που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «θα είναι τούμπανο ΑΠΟ ΟΛΑ, για να »καθαρίσει« την Παναγίτσα. Η οργάνωση και η ιεραρχία όμως είναι εμφανείς και από τα δεκάδες SMS που έχουν ανταλλαχθεί για την προετοιμασία επιθέσεων, όπως αυτή στο Συνεργείο, αλλά και μετά τη δολοφονία Φύσσα. Ενδιαφέροντα και διδακτικά για την ιεραρχία είναι τα έγγραφα που έχουν βρεθεί και στον σκληρό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, όπου γίνεται λόγος για τον »μεταφυσικό χαρακτήρα” του αρχηγού, κείμενο που επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη γνησιότητα του καταστατικού που κατέθεσε ο Δ. Ψαρράς. Αποκαλυπτικά είναι και όσα προέκυψαν από τους δίσκους και τα κινητά των μελών της Τοπικής Νίκαιας, που συγκροτούσε την ασφάλεια, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν. Μάλιστα, σε έγγραφο λογιστικό που βρήκε ο ΣΔΟΕ εμφανίζεται και ο Γ. Ρουπακιάς ως ταμίας, ενώ Πατέλης και Καζατζόγλου βρίσκονται στη μισθοδοσία των κεντρικών γραφείων της Χ.Α.

Εκρηκτικά α λα ΙSIS και το “καθάρισμα”

Τη δολοφονία Φύσσα ακολουθεί μια ανησυχία στους χρυσαυγίτες, όπως αποτυπώνεται στις απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών τους που παρουσιάστηκαν στη δίκη, με άλλους να νομίζουν ότι το γεγονός αυτό θα τους κοστίσει αν βγουν εκτός νόμου και άλλους να θεωρούν πως τώρα είναι που η Χ.Α. θα «σαρώσει». Σ’ αυτές τις δέκα ημέρες που μεσολάβησαν από τη δολοφονία, η Χ.Α. όμως κατάφερε να «ξεφορτωθεί» αρκετά πειστήρια, από όπλα, μέχρι υλικά για εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μάλιστα αποτυπώνονται σε φωτογραφίες στον δίσκο του Πατέλη και αφορούν υλικά για μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε από τον ISIS στην επίθεση στο Μάντσεστερ πριν δύο χρόνια. Οι φωτογραφίες αυτών των υλικών φαίνεται πως έχουν παρθεί από γραφεία της Χ.Α., ενώ στις συνομιλίες καταγράφονται και οι προειδοποιήσεις να «καθαριστούν» γραφεία και σπίτια. Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα Λαγού με τον πυρηνάρχη του Πειραιά που, ενώ τον είχε προειδοποιήσει ότι η αστυνομία θα έκανε έρευνα, «δεν καθάρισε τα γραφεία αρκετά». Βέβαια, οι προειδοποιήσεις που συχνά βρίσκουμε σε διάφορα μηνύματα, είτε του Λαγού είτε του Κασιδιάρη, παραπέμπουν πολλές φορές σε εσωτερική πληροφόρηση της Χ.Α. από αστυνομικούς!

Η πορεία της δίκης

«Η Χρυσή Αυγή δεν είχε εκδηλώσει ακόμα όλη της την επικινδυνότητα» όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας, τονίζει ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή της δίκης και μας εξηγεί τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα στη δίκη. Μετά τα αναγνωστέα έγγραφα, θα έχουμε τον σχολιασμό τους και στη συνέχεια η πολιτική αγωγή θα καταθέσει έγγραφα για ανάγνωση. Θα ακολουθήσει το ίδιο και από την υπεράσπιση και μέσα στο φθινόπωρο εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Έχουν δηλωθεί πάνω από διακόσιοι μάρτυρες υπεράσπισης, όλοι μάρτυρες χαρακτήρα και κανένας αυτόπτης των περιστατικών. Προς το τέλος του χρόνου πιθανότατα θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων και δεν αποκλείεται μέσα στο 2019 να βγει η απόφαση της δίκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.