Απορρίφθηκε η ένσταση του Μιχαλολιάκου: Αναγιγνώσκεται κανονικά το Καταστατικό που προσκόμισε ο Δημήτρης Ψαρράς

Εικόνα του Καταστατικού της Χρυσής Αυγής, όπως είχε δημοσιευτεί από τον Δημήτρη Ψαρρά στην ΕφΣυν.

Την απόρριψη της ένστασης Μιχαλολιάκου για τη μη γνησιότητα του Καταστατικού που προσκόμισε ο Δημήτρης Ψαρράς ανακοίνωσε πριν λίγο η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, κατά την 264η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η Πρόεδρος δήλωσε ότι το εν λόγω έγγραφο, που αφορά τον ιδεολογικό χαρακτήρα της οργανωσης ο οποίος δεν ελέγχεται ποινικά, θα συνεκτιμηθεί μαζί με όλα τα αποδεικτικά μέσα στο τέλος της διαδικασίας.

Πρόκειται για απόρριψη ενός από τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, που –  προκειμένου να αρνηθεί το εθνικοσοσιαλιστικό περιεχόμενο του Καταστατικού – αμφισβητούσε τη γνησιότητά του, δηλώνοντας ότι το μόνο και πρώτο Καταστατικό της Χρυσής Αυγής ήταν αυτό που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2012. Ήδη όμως από την εισαγγελική πρόταση είχε διαφανεί ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι πλέον ελάχιστα πειστικός: η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου αναφέρθηκε ρητά στο πλήθος αναφορών στον εθνικοσοσιαλισμό σε βίντεο που προβλήθηκαν στο ακροατήριο και τα οποία επιβεβαιώνουν το πρώτο Καταστατικό, προτείνοντας την απόρριψη της ένστασης που είχαν υποβάλει για λογαριασμό του Μιχαλολιάκου οι δικηγόροι του Παναγιώτης Μιχαλόλιας, Γεώργιος Μιχαλόλιας και Δημήτριος Παπαδέλλης.

Η απόφαση του δικαστήριου αποτελεί ήττα της υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης. Η ανάγνωση του Καταστατικού (λόγω μη ύπαρξης ενδείξεων πλαστότητας, όπως απαιτεί το άρθρο 338) ενισχύει μια σειρά σκέψεων του κατηγορητηρίου, όπως είναι ο εθνικοσοσιαλισμός της οργάνωσης, η εξαρχής ύπαρξη στρατιωτικής δομής, η ύπαρξη της Αρχής του Αρχηγού που στοιχειοθετεί την ποινική ευθύνη του Μιχαλολιάκου για τις τελεσθείσες εγκληματικές πράξεις των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης, κλπ.

Το Δικαστήριο προχωρά κανονικά στην ανάγνωση του Καταστατικού και του εγγράφου με τίτλο “Πρωτεσίλαος”, που ήταν και τα μόνα έγγραφα του κατηγορητηρίου που δεν είχαν αναγνωσθεί λόγω της υποβληθείσας ενστάσεως, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους σχολιασμούς των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.