Χρύσα Παπαδοπούλου: “Σκότωσαν τον Παύλο μπροστά στα μάτια της αστυνομίας”

«Η ίδια η δομή της οργάνωσης, κάθετη, ιεραρχική, στρατιωτική είναι κατ’ αρχάς ένα αδιάσειστο στοιχείο σε βάρος της. Η Αρχή του Αρχηγού, που υπάρχει στο γνήσιο καταστατικό της ΧΑ, είναι κόλαφος για τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο και την οργάνωσή του. Τίποτα δε γίνεται τυχαία στην ΧΑ», τονίζει στο Πριν η εκ των συνηγόρων της οικογένειας Π. Φύσσα στην δίκη της ΧΑ, Χρύσα Παπαδοπούλου. Συνέντευξη (3/6/2018) στην Ιωάννα Καρδάρα.

Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η δίκη της Χρυσής Αυγής; 

Βρισκόμαστε στην 252η δικάσιμο. Έχουν ήδη εξετασθεί 150 περίπου μάρτυρες του κατηγορητηρίου, και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάγνωσης των εγγράφων της δικογραφίας. Ανάμεσα στα έγγραφα περιλαμβάνονται βίντεο και φωτογραφίες από τους κατασχεθέντες ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορουμένων. Έχουν ήδη επιδειχθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου τα βίντεο από τον υπολογιστή του Ν. Μιχαλολιάκου και τώρα έχουμε προχωρήσει στην επίδειξη των βίντεο και φωτογραφιών του Η/Υ του Γεωργίου Πατέλη, γραμματέα-πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της ΧΑ, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην δολοφονία του Π. Φύσσα και για ένταξη-διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Θα μπορούσατε να μας πείτε δύο-τρία στοιχεία που αποκαλύπτουν την εγκληματική δράση της ΧΑ; 

Η ίδια η δομή της οργάνωσης, κάθετη, ιεραρχική, στρατιωτική είναι κατ’ αρχάς ένα αδιάσειστο στοιχείο σε βάρος της. Η Αρχή του Αρχηγού, που υπάρχει στο γνήσιο καταστατικό της ΧΑ, το οποίο εισέφερε στην διαδικασία ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Δημήτρης Ψαρράς, είναι κόλαφος για τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο και την οργάνωσή του, αποδεικνύοντας τον εθνικοσοσιαλιστικό της χαρακτήρα. Τίποτα δε γίνεται τυχαία στην ΧΑ. Στις περισσότερες επιθέσεις που έχουν τελεστεί έχουμε το ίδιο μοτίβο. Προαναγγελία του στόχου επίθεσης (βλ. δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος  συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη) από ηγετικά στελέχη και εκ των υστέρων, όταν συλληφθούν τα μέλη της, προσπάθεια της οργάνωσης να αρνηθεί ακόμα και τα αυταπόδεικτα για να απεμπολήσει οποιαδήποτε ποινική ευθύνη της ηγεσίας. Ακόμα και τον ίδιο τον Ρουπακιά προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως έναν τυχαίο περαστικό από τα γραφεία της Νίκαιας. Μια σειρά από ντοκουμέντα όμως, βίντεο, φωτογραφίες, ακόμα και επίσημα έγγραφα της ΧΑ αποδεικνύουν, ακριβώς το αντίθετο. Ο Ρουπακιάς ήταν μέλος του 5μελούς συμβουλίου της ΤΟ Νίκαιας. Αν έπρεπε όμως να επιλέξω ένα βίντεο από τα χιλιάδες της δικογραφίας  που καταδεικνύει τον τρόπο δράσης της ΧΑ, αυτό θα ήταν το βίντεο του Πατέλη, «ότι κινείται, σφάζεται» μέσα στα γραφεία της Νίκαιας για μία σχεδιαζόμενη επίθεση στην Παναγίτσα το 2012.

Ουσιαστικά περιγράφει το τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου, ενός μηχανισμού έτοιμου να επιτεθεί και να «σφάξει ότι κινείται», ο οποίος δρα μόνο εφόσον έχει λάβει ρητή εντολή από τον ιεραρχικά ανώτερο.

Με βάση τα στοιχεία που έχετε στην κατοχή σας, πώς σχολιάζετε τα «αντανακλαστικά» της αστυνομίας τόσο το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, όσο και γενικότερα στην δράση της ΧΑ;

Η δολοφονία του Παύλου έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Η στάση της αστυνομίας σε σχέση με την εγκληματική  δράση της ΧΑ είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε και την έδρα του δικαστηρίου. Να θυμίσω τη λιποθυμία ενός αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την Πρόεδρο μετά από συνεχείς, διευκρινιστικές ερωτήσεις.  Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ προσπάθησαν να παρουσιάσουν  λίγο-πολύ ως νομοτελειακά αδύνατη οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή επέμβαση τους -προκειμένου να αποτρέψουν την δολοφονία- παρόλο που είχαν φτάσει στο σημείο, 5 ολόκληρα λεπτά πριν. Οι χρυσαυγίτες ξεκίνησαν την επίθεση τους κυνηγώντας  τον Παύλο και την παρέα του, περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Ρουπακιά στους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης που τον συνέλαβαν, «είμαι δικός σας, είμαι της ΧΑ, μην το πείτε πουθενά». Δυστυχώς, και από τις άλλες υποθέσεις έχει αναδειχθεί ότι η ΧΑ απολάμβανε μία ιδιότυπη «ασυλία» εκ μέρους των διωκτικών αρχών. Το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» τον Ιούλιο του 2013, παρουσία των βουλευτών, Ι. Λαγού και Ν. Μίχου, συνοδευόταν από μηχανές της ΔΙΑΣ. Κανένας δεν εμπόδισε τη επίθεση, κανένας αστυνομικός δεν κράτησε τουλάχιστον τους αριθμούς κυκλοφορίας των μηχανών των χρυσαυγιτών,  προκειμένου να  εντοπιστούν μεταγενέστερα. Οι γείτονες ήταν αυτοί που έκαναν το αυτονόητο και σημείωσαν τις πινακίδες των επιτιθέμενων.

Η δολοφονία του Π. Φύσσα, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι ήταν προμελετημένη και σχεδιασμένη ή προέκυψε εκείνο το βράδυ;

Αυτό ακριβώς διερευνά το δικαστήριο. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν ένας γνωστός αντιφασίστας μουσικός στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Έχει ακουστεί στο δικαστήριο η τηλεφωνική συνομιλία του στελέχους της ΧΑ του Πειραιά και κατηγορούμενου Ν. Αποστόλου να λέει για τον Παύλο «το ψάχναμε το μπαστάρδι». Ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ ανέφερε ότι το όνομα του Παύλου είχε συζητηθεί ως στόχος στην τοπική της Νίκαιας. Κάποιοι κατηγορούμενοι επιβεβαιώνουν στις απολογίες τους, ότι ήξεραν τον Παύλο Φύσσα.  Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι εκείνο το βράδυ ενεργοποιήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένας ετοιμοπόλεμος μηχανισμός, το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Ο «κομματικός» μηχανισμός της ΧΑ, ενεργοποιήθηκε κατόπιν εντολής, με απόλυτη τήρηση της ιεραρχίας. Αυτό είναι ένα γεγονός που προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά από το τέλος της συνομιλίας του Ιωάννη Λαγού με τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη, ο τελευταίος  στέλνει το sms  στα μέλη της ΧΑ «Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δε θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα.». Ακριβώς δηλαδή, όπως τα περιγράφει ο Πατέλης στο βίντεο «ότι κινείται, σφάζεται». Η προμελέτη συνίσταται κατ’ αρχήν στην ίδια την ύπαρξη και ταχύτατη ενεργοποίηση του μηχανισμού του τάγματος εφόδου, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα να ήταν προσχεδιασμένη.

Θεωρείτε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται «κινηματική» φθορά όσον αφορά την παρουσία του κόσμου στη δίκη;

Αναμφισβήτητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο κοινό του δικαστηρίου παρευρίσκεται μόνο, η Μάγδα Φύσσα, συνοδευομένη από κάποιο συγγενικό της πρόσωπο. Κανένας άλλος. Είναι λυπηρό να σκεφτεί κανείς, ότι αυτή η γυναίκα και οι οικείοι της σηκώνουν το ψυχολογικό βάρος της δίκης αυτής, μόνοι τους. Τη στιγμή μάλιστα που η όποια απόφαση του δικαστηρίου δε θα φέρει πίσω τον Παύλο. Στην ουσία η Μάγδα Φύσσα είναι καθημερινά παρούσα στο δικαστήριο για όλη την υπόλοιπη κοινωνία, για όλους εμάς, για να μην ξανασυμβεί σε κανέναν άλλο αυτό που συνέβη στην ίδια και στην οικογένεια της. Η παρουσία της όμως μέσα στο δικαστήριο για εμάς, τους δικηγόρους που έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε την οικογένεια του Παύλου Φύσσα αλλά και συνολικά, για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους της Πολιτικής Αγωγής, είναι πολύ σημαντική γιατί μας δίνει την απαραίτητη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, μπαίνοντας στον τέταρτο χρόνο αυτής της δίκης.

Παρατηρείται ξανά το τελευταίο διάστημα μία έξαρση των εγκληματικών δράσεων της ΧΑ. Πώς ερμηνεύετε αυτές τις επιθέσεις;

Υπάρχει μια εγγενής αντίφαση στην ΧΑ, όπως ακριβώς περιγράφεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα: μία εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Από τη μία λόγω της δίκης, η ΧΑ αναγκάστηκε να «αποσύρει» τα τάγματα εφόδου από τους δρόμους, τουλάχιστον με την ένταση και τη συχνότητα που υπήρχαν παλαιότερα. Να θυμίσω την κλιμάκωση της έντασης τον Σεπτέμβρη του 2013, όπου έχουμε τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, την επίθεση στους ακροδεξιούς στο Μελιγαλά και τη δολοφονία του Π. Φύσσα, μέσα σε έξι μόλις μέρες. Από την άλλη όμως η ΧΑ, αν απόσχει ολοκληρωτικά από οργανωμένες  πράξεις βίας, θα απολέσει τον σκληρό, ναζιστικό πυρήνα των στελεχών και οπαδών της, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφοσιωθεί στη διάχυση του πολιτικού μηνύματος της ΧΑ, το οποίο δεν είναι άλλο από την ωμή βία και την φυσική εξόντωση των «εχθρών» της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βίαιες αυτές ενέργειες, όπως η πρόσφατη δολοφονική επίθεση στη «Φαβέλα» και στην συνάδελφο μου Ελευθερία Τομπατζόγλου, έχουν ως στόχο να τονώσουν το ηθικό των σκληροπυρηνικών στελεχών τους και να δώσουν το μήνυμα ότι «Η ΧΑ είναι εδώ, αυτοί είμαστε και δεν αλλάζουμε». Αλλιώς, η ΧΑ κινδυνεύει να αποσυσπειρωθεί.

Τέλος, η ΧΑ και διάφορες άλλες εθνικιστικές οργανώσεις προσπαθούν να καπηλευτούν τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα. Πώς θα το σχολιάζατε; Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση ενισχύει αυτές τις οργανώσεις; 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες οργανωμένες, βίαιες επιθέσεις χρυσαυγιτών (επίθεση στην κατειλημμένη ΑΣΟΕΕ  και στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη) έλαβαν χώρα  στο περιθώριο ενός συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, το Δεκέμβρη του 1992. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και σήμερα. Να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα εθνικά θέματα και να διεκδικήσει ζωτικό χώρο στην προσπάθεια της να «νομιμοποιηθεί» σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να συμπαρασύρει την πολιτική ζωή της χώρας πιο κοντά στις θέσεις της. Η πλήρης πολιτική και κοινωνική απομόνωση της ναζιστικής ΧΑ και των άλλων εθνικιστικών οργανώσεων είναι στα χέρια όλων μας, αν θέλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Για άμεση ενημέρωση για τη δίκη της ΧΑ :

https://www.facebook.com/Goldendawnwatch/

https://jailgoldendawn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.