Επισκόπηση τριών χρόνων δίκης της Χρυσής Αυγής (Κυριακάτικος Ριζοσπάστης, 28-29/4/2018)

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος με τάγμα εφόδου.

(Κείμενο: Π. Καζ., Κυριακάτικος Ριζοσπάστης, 28-29/4/2018)

Πριν από 3 χρόνια, στις 20 Απρίλη 2015, ύστερα από σημαντική καθυστέρηση, ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Κανένας κατηγορούμενος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι σήμερα στη φυλακή, ενώ η μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση παρέμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά. Η δίκη ξεκίνησε με τραμπούκικες επιθέσεις από χρυσαυγίτες σε μάρτυρες κατηγορίας έξω από το δικαστήριο, συνεχίστηκε με εκφοβισμό τους από την υπεράσπιση μέσα στο δικαστήριο (π.χ. με τη συνεχή απειλή μηνύσεων για ψευδορκία κ.λπ.), ενώ υπήρξαν πρόσφατες επιθέσεις ακόμη και σε δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής (Ελ. Τομπατζόγλου και Ευγ. Κουνιάκη).

Τι αποδεικνύεται περίτρανα από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και από τα συντριπτικά μέχρι τώρα στοιχεία της διαδικασίας των αναγνωστέων (ηχητικά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, βίντεο, φωτογραφίες από τους σκληρούς δίσκους των χρυσαυγιτών);

Οτι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει με άμεσο και ευθύ τρόπο από την ίδια την ιδεολογία της και ότι τα εξεταζόμενα εγκλήματα τελέστηκαν για την εφαρμογή των σκοπών της.

Αποδεικνύεται ότι πίσω από τα εγκλήματα που τέλεσαν στελέχη και μέλη της βρίσκεται η ίδια η ναζιστική ιδεολογία και οργάνωση, ότι έδρασαν και δρουν ως πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των γερμανοτσολιάδων και των δοσίλογων.

Επιβεβαιώνονται ο μισανθρωπικός και ρατσιστικός της χαρακτήρας, οι διασυνδέσεις της με τμήματα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κρατικού μηχανισμού.

Αναδείχτηκε το καθεστώς αστυνομικής ανοχής και κάλυψης στη διάρκεια της εγκληματικής δράσης της.

Η εξέταση των μαρτύρων (δολοφονία Φύσσα, δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δολοφονικές επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες, «Αντίπνοια», «Συνεργείο» κ.ά.) κατέδειξε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον κατηγορούμενο αρχηγό της Ν. Μιχαλολιάκο, με διαρκή επιχειρησιακή δράση, που λειτουργεί με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα και οπλισμένα μέλη, τα τάγματα εφόδου. «Ο ναζισμός βάζει στο στόχαστρο αλλοδαπούς, αντιφρονούντες, επεδίωξε τον αφανισμό Εβραίων, κομμουνιστών», ανέφεραν μάρτυρες.

Μάρτυρες της υπόθεσης των Αιγύπτιων αλιεργατών, αλλά και άλλων μεταναστών θυμάτων, είπαν στο δικαστήριο ότι τους είχαν πληροφορήσει πως η Χρυσή Αυγή χτυπάει μετανάστες και να προσέχουν. Αυτό που αποδεικνύεται και από τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων είναι η τέλεση πλήθους εγκληματικών πράξεων στο πλαίσιο δομημένης οργάνωσης. Αποδεικνύεται όλο και πιο ξεκάθαρα η ταύτιση πολιτικού κόμματος και εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης, με τα στελέχη που τη διευθύνουν, αυτοί που δημιούργησαν το πολιτικό πλαίσιο, εκπαίδευσαν, όπλισαν, καθοδήγησαν την ετοιμότητα των ταγμάτων εφόδου για να βγαίνουν στα «πεζοδρόμια» να σκοτώσουν.

Οι επιμέρους εγκληματικές υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται η Χρυσή Αυγή

Για τη δολοφονία Φύσσα έχει αναδειχθεί ο οργανωμένος χαρακτήρας της από τις καταθέσεις των μαρτύρων για τη συγκρότηση και λειτουργία των ταγμάτων εφόδου που επιτέθηκε στην παρέα του αντιφασίστα μουσικού. Από το άνοιγμα των τηλεφώνων των χρυσαυγιτών το βράδυ της δολοφονίας, προέκυψε η συγκέντρωσή τους με sms και κλήσεις στα γραφεία της ΤΟ της Νίκαιας και η οργανωμένη μετάβαση και δράση τους στη δολοφονική επίθεση. Προέκυψε ξεκάθαρα η στοχοποίησή του. «…τον ψάχναμε…», λέει σε συνομιλία του ο στρατολογητής του Ρουπακιά, χρυσαυγίτης Ν. Αποστόλου.

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προκύπτει η κεντρική οργάνωσή της με έγκριση και γνώση του χρυσαυγίτη βουλευτή Ι. Λαγού. Η γνώση και η διεύθυνση των επιθέσεων από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής φάνηκε και από τα αναγνωστέα, όπου διαβάστηκαν τα μηνύματα «ενημέρωσης» ακόμα και την ώρα των επιθέσεων.

Πριν από τις εγκληματικές επιθέσεις κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών και των κομμουνιστών, προηγήθηκαν δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, που έβαζαν στο στόχαστρο την ύπαρξη των Αιγυπτίων ψαράδων και το ταξικό σωματείο της Ν/Ε Ζώνης δείχνοντας ότι επιδιώκουν τον αφανισμό τους. Για την περίπτωση του σωματείου της Ζώνης, ο Σ. Πουλικόγιαννης κατέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν σε συνεννόηση με εργολάβους της Ζώνης και λειτουργούσε για τα συμφέροντά τους, αναφέροντας σειρά στοιχείων που δείχνουν την κοινή προσπάθειά τους να χτυπήσουν το σωματείο και ξεκαθαρίζοντας ότι «η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού είναι υπέρ της αστικής τάξης».

Να υπενθυμίσουμε το στήσιμο δουλεμπορικών γραφείων ανά την Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή με το μανδύα της εύρεσης εργασίας σε Ελληνες, σε συμφωνία με εργοδότες για την εξασφάλιση φθηνών εργατών χωρίς δικαιώματα, εκατοντάδες τοποθετήσεις της στη Βουλή υπέρ των εφοπλιστών, αποκαλύψεις ότι χρηματοδοτήθηκε από εφοπλιστές για να ανοίξει γραφεία στη χώρα, προσπάθειες για δουλεμπορικό σωματείο στη Ζώνη από κοινού με εργοδότες και τα τσιράκια τους, με υποσχέσεις ότι θα χαμηλώσουν τα μεροκάματα και θα σταματήσουν τις απεργίες…

Ενδεικτικά και τα όσα αναγνώστηκαν από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του αρχηγού για τους αλιεργάτες στη Ν. Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας ότι είχαν αντίστοιχα προβλήματα με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα.

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι μάρτυρες κατηγορίας από τα έγγραφα

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει επίσης ότι μπορεί να είχαμε κι άλλες δολοφονίες εκτός του Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. «Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δεν θα με άφηναν. Πίστεψαν ότι με σκότωσαν και κάποιος είπε “πάμε”», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ, που υπέστη δεκάδες χτυπήματα με ξύλα και σίδερο. «Αν τους εξόντωναν βιολογικά, όπως ειπώθηκε από τους μάρτυρες, μπορεί το συνδικάτο να λειτουργούσε στη Ζώνη, αλλά θα ήταν αποδυναμωμένο, γιατί θα είχαν σπείρει οι χρυσαυγίτες μαζικά την τρομοκρατία και το φόβο στους εργάτες». «Μας επιτέθηκαν για να μας σκοτώσουν», είπε άλλος μάρτυρας «και μόνο τα όπλα που χρησιμοποίησε το τάγμα εφόδου είναι αρκετά για να γίνει φανερό ότι η επίθεση ήταν δολοφονική, στειλιάρια με μεταλλικές απολήξεις, που είχαν προσαρμοσμένες πάνω τους λάμες και καρφιά!

Από την ανάγνωση των εγγράφων από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του αρχηγού, ο Ν. Μιχαλολιάκος αναφέρει «… ελπίζουν ένας χρυσαυγίτης να σφάξει έναν ξένο για να αναστρέψουν το πολιτικό κλίμα. Εχουν χάσει την μπάλα γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα φτάσει 15% και 20% η Χρυσή Αυγή…».

Οι μάρτυρες όλων των υποθέσεων με τις καταθέσεις τους αποκάλυψαν τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, τον τρόμο που προσπαθούσε να σπείρει με τη δράση της.

Για την «αρχή του αρχηγού» της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης τονίστηκε από τους μάρτυρες για τις εγκληματικές δράσεις των ταγμάτων εφόδου και αναδεικνύεται από τα αναγνωστέα ότι «δεν γίνεται τίποτα χωρίς να πάρουν την έγκριση του αρχηγού (…) Ετσι είναι η ιεραρχία. Εσύ το λες στον Γιάννη (σ.σ. Λαγό). Ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (σ.σ. Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ o Μεγάλος, πας».

«Αυτοί είμαστε, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες»

Με τα λεγόμενα του ίδιου του αρχηγού, Ν. Μιχαλολιάκου, αποδεικνύονται από τα στοιχεία του υπολογιστή του ο ναζιστικός χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης, η πίστη στον εθνικοσοσιαλισμό, στον Χίτλερ, η μήτρα των ιδεολογικών τους καταβολών, η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία του Γ’ Ράιχ, η ιεραρχία της οργάνωσης, η στρατιωτική οργάνωση, η τέλεση πλήθους εγκληματικών πράξεων στο πλαίσιο της δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, η ταύτιση πολιτικού κόμματος και ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ενδεικτικά, επιλέγουμε κάποια… highlights από τις ομιλίες του στη διαδικασία των αναγνωστέων «ναι, είμαστε φασίστες, ναζιστές», «άμα γίνουν τώρα εκλογές θα έχουμε βουλή της Βαϊμάρης… μετά τη Βαϊμάρη ξέρετε τι ακολούθησε. Ε, λοιπόν, για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα. Δεν το κρύβω και είμαι περήφανος για αυτό»… «Εγώ αν ζούσα στη Γερμανία του ’33 θα ήμουν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό»… «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, αυτοί είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες …Είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας».

Επίσης, σε σχετική ομιλία για τις επιθέσεις στους μετανάστες σε περιοχές της Αθήνας είπε «δεν κάνει τίποτα λέει η Χρυσή Αυγή (…) Ε, ποιοι μαχαιρωθήκανε τότε σ’ αυτές τις περιοχές για να μείνουνε κάποια κομμάτια ελληνικά; Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ποιοι παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ και τρώγανε τα χημικά, οι κάτοικοι ή οι χρυσαυγίτες;».

Σε ομιλία στις Θερμοπύλες: «Εσείς είστε τα τάγματα εφόδου»… Στο Πέραμα, ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος αναφέρει «Ναυπηγοεπισκευαστική, όλοι άνεργοι και από πάνω οι νταβατζήδες… οι εργατοπατέρες του ΚΚΕ… του ΠΑΜΕ»…

Αναφερόμενος στο πογκρόμ των χρυσαυγιτών κατά μεταναστών, σημειώνει: «Ραφήνα… τέτοιου είδους συγκεντρώσεις (σ.σ. sic!) είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουν σε κάθε πλατεία των Αθηνών σε κάθε πόλη της Αττικής», «στο κέντρο των Αθηνών υπήρχε ένα κτίριο ολόκληρο το Εφετείο …και ήταν κατοικία λαθρομεταναστών …όταν το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, (…) μπόρεσε η Χρυσή Αυγή και άδειασε το Εφετείο… έγινε μια ολόκληρη μάχη και εγώ προσωπικά δεν ήμουν απών, εκεί ήμουν».

Αποκαλυπτικές συνομιλίες

Είχαμε γράψει πριν λίγες βδομάδες για τις αποκαλυπτικές συνομιλίες, που ήρθαν για μια ακόμη φορά στη δημοσιότητα, αυτήν τη φορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις συνομιλίες συμμετέχει ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος», που καταδικάστηκε αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή, όταν τον Ιούνη του 1998 ο τότε φοιτητής υπέστη επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων από τάγμα εφόδου 10 ατόμων της Χρυσής Αυγής με ρόπαλα, με επικεφαλής τον τότε υπαρχηγό της.

Σε αυτές, ο Ανδρουτσόπουλος κατονομάζει ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς.

Συγκεκριμένα, ακούγεται να αναφέρει επί λέξει:

«Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (…), αν πω την αλήθεια, ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος …».

Ωστόσο, ενώ επίκειται άμεσα η παραγραφή της ποινικής ευθύνης τους, καμία σχετική ενέργεια δεν έχει διαταχθεί μέχρι στιγμής από τις Εισαγγελικές Αρχές!

Τι αλήθεια συμβαίνει;

Τι λέει γι’ αυτό ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.