Συναδινός καρφώνει Χρυσή Αυγή: «Ήθελαν κι άλλα λεφτά και μου ζητούσαν να παρανομήσω – Σε απόλυτη δυσμένεια ο Κασιδιάρης»

Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη του ανεξαρτητοποιηθέντος από τη Χρυσή Αυγή ευρωβουλευτή και στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού στον Στόχο (26/4/2018). Ο Συναδινός αποκαλύπτει πτυχές της εσωτερικής ζωής της Χρυσής Αυγής, όπως ο απόλυτα προσωποπαγής χαρακτήρας της οργάνωσης, η διοίκησή της αποκλειστικά από τον “Αρχηγό” και τον σκληρό πυρήνα γύρω του, η δυσμένεια στην οποία έχει πέσει ο Κασιδιάρης, αλλά και η απαίτηση της ηγεσίας να χρησιμοποιηθούν ευρωκοινοβουλευτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση της ΧΑ, κάτι που είναι παράνομο.

  • Όπως μας συνηθίζει σε ανάλογες περιπτώσεις η Χρυσή Αυγή, τήρησε σιγή ιχθύος για την αποχώρησή σας και φυσικά για τις καταγγελίες σας, αντίθετα με μια μικρή μερίδα της κομματικής βάσης – που μπορεί να είναι και καθοδηγούμενοι – οι οποίο ξεκίνησαν, από το Διαδίκτυο κυρίως, “εκστρατεία” ύβρεων και λάσπης. Είδαμε διάφορα: “Λιποτάκτης”, “Είναι πολλά τα λεφτά”, “Άσε την έδρα και φύγε”… Πως τα αντιμετωπίζετε ολα αυτά και τι απαντάτε;

Καταρχήν η ηγετική ομάδα της ΧΑ τήρησε σιγή ιχθύος αλλά σε δεύτερο χρόνο και μάλιστα με σκαιότατο τρόπο πρωτοστάτησε σε αυτή την εκστρατεία ύβρεων και λάσπης. Αυτό έγινε από τον ΓΓ της, βουλευτές και προβεβλημένα στελέχη της με ομιλίες, άρθρα και σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να κατηγορήσω τη βάση της ΧΑ, τους απλούς ψηφοφόρους οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι προβληματισμένοι με τις λανθασμένες επιλογές της ηγετικής ομάδας, που την κρατά εγκλωβισμένη σε πολύ χαμηλά εκλογικά ποσοστά και δεν πετυχαίνει ουσιαστική πρόοδο σε όλους τους τομείς της πολιτικής της δραστηριότητας.

Πολλοί όμως από αυτούς που με κατηγορούν ότι εγκατέλειψα τη Χρυσή Αυγή ως ρίψασπις, κατά βάθος νοιώθουν ανήμποροι, διότι δεν έχουν το θάρρος να πράξουν κάτι αντίστοιχο. Θα ήθελαν και αυτοί να είχαν το σθένος να λάβουν παρόμοια γενναία απόφαση.

Όσον αφορά στις αυτού καθ’ εαυτού αήθεις επιθέσεις στο πρόσωπό μου, στην οικογένειά μου και στους συνεργάτες μου τις ξεπερνάω και κοιτώ μπροστά.

  • Θα θέλατε να επεκταθείτε λίγο στις καταγγελίες που κάνατε με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησής σας; Υπάρχουν σίγουρα επιπλέον πράγματα που πρέπει να ειπωθούν και διευκρινίσεις που ο κόσμος περιμένει να μάθει… Θεωρείτε ότι δεν είναι στιγμή ακόμα για κάτι τέτοιο, αλλά και γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την αποχώρησή σας. Αυτά που είδατε τώρα δεν τα βλέπατε νωρίτερα;

Το 2014, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υπήρχαν τα παραδοσιακά, συστημικά κόμματα που με τις ενέργειές τους ή την απραξία τους οδήγησαν την Ελλάδα στον γκρεμό και η Χρυσή Αυγή. Τότε λοιπόν, η εμπλοκή μου με τη ΧΑ ήταν μονόδρομος. Εδώ θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών συναντήσεών μου με τον κ. Κασιδιάρη, η πίεση από πλευράς της ΧΑ για την προσχώρησή μου σ’ αυτήν ήταν ιδιαίτερα φορτική και εν τέλει υλοποιήθηκε, καθόσον διαπίστωσα ότι επιδιώκονταν ένα άνοιγμα σε νέα πρόσωπα και φάνηκε να κινείται σε μία πορεία ανανέωσης με γνώμονα την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα πεδία της πολιτικής ζωής.

Στις διπλες εκλογές του 2015 και μετά την αποφυλάκιση της ηγεσίας της ΧΑ, όμως, ξεκίνησε ένα πισωγύρισμα. Τα νέα στελέχη απομακρύνθηκαν και ο σκληρός πυρήνας της άρχισε σιγά-σιγά να συσπειρώνεται. Δυστυχώς, μέσα στο διάστημα των δύο χρόνων που ακολούθησαν, εξανεμίστηκαν όποιες τάσεις ανανέωσης και διεύρυνσης προς την κοινωνία υπήρχαν. Έκανα υπομονή, ενώ είχα θέσει τους προβληματισμούς μου, κυρίως σε θέματα οργανωτικά και άσκησης πολιτικής και ανέμενα κάποια αλλαγή κατεύθυνσης.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ως Ευρωβουλευτής δεν αποτελούσα μέλος των κομματικών οργάνων, δηλαδή στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Γενικού Γραμματέως, και ούτε στην κεντρική επιτροπή και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα στις αντίστοιχες διαβουλεύσεις και αποφάσεις. Δημιουργήθηκε μόνο το εθνικό συμβούλιο από εκλεγμένους αντιπροσώπους, χωρίς αρμοδιότητες, το οποίο ουσιαστικά δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ο χρόνος χάριτος τελείωσε. Για αυτό ακριβώς αποχώρησα, διότι οχι μόνο δεν άλλαξε κάτι αλλά δεν υπάρχει καν η σχετική βούληση προς τούτο. Ο χρόνος αποχώρησης ήταν ο χρόνος στον οποίο πήρα την απόφαση ότι δεν μπορούσα πλέον να είμαι μέρος και συνυπεύθυνος σε αυτή την κατάσταση.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, και απέχοντας ένα έτος από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, θα μπορούσα να παραμείνω άοσμος, άχρωμος και αόρατος για την ηγετική ομάδα. Θα μπορούσα να είμαι μαλιστάνθρωπος έτσι ώστε να εξασφαλίσω μια επόμενη θητεία. Με κατηγορεί η Χρυσή Αυγή ως φιλοχρήματο. Ένας άνθρωπος φιλοχρήματος θα επιδίωκε έξι ακόμη/επιπλέον χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο παρά του ενός που πρακτικά απομένει μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της δήλωσης αποχώρησής μου, έχω να πω τα εξής. Ο Ευρωβουλευτής πέραν από την βουλευτική αποζημίωση που λαμβάνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ήμισυ της οποίας καταθέτω όλο αυτο το χρονικό διάστημα στο ταμείο της ΧΑ όπως είχα ηθικά δεσμευτεί πριν την εκλογή μου, έχει στη διάθεσή του και άλλες πιστώσεις που είναι για συγκεκριμένους σκοπούς. Με βάση τον νεο κανονισμό ο οποίος τέθηκε σε ισχύ απο τον Ιανουάριο του 2017, τα κονδύλια αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των εθνκών κομμάτων. Κάτι τέτοιο θεωρείται παράνομο.

Όταν ανακοινώθηκε αυτό στην ηγετική ομάδα της ΧΑ, μου ζητήθηκε να βρεθεί τρόπος να κατατίθεται μέρος αυτών των χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην ηθική και στην αξιοπρέπειά μου και φυσικά δεν υλοποιήθηκε η απαίτησή τους. Γεγονός το οποίο αύξησε κατακόρυφα την αντιπάθειά τους προς το πρόσωπό μου και άρχισαν να διαρρέουν σχόλια τύπου λάσπης για το πρόσωπό μου.

  • Στην απαίτηση της ΧΑ να παραδώσετε την έδρα τι απαντάτε;

Κατά τον χρόνο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου το 2014, με ενημερωσε η ΧΑ ότι στο άκουσμα αυτής της υποψηφιότητας, είχε σπάσει το τηλεφωνικό κέντρο από κλήσεις υποστήριξης και ενθουσιασμού. Αυτός ο ενθουσιασμός μεταφράστηκε σε σταυρό προτίμησης στις ευρωπαϊκές εκλογές και σε ποσοστό 9,38%, το οποίο η ΧΑ, έκτοτε, ποτέ δεν προσέγγισε σε σειρά εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων εκλέχθηκα πρώτος με περίπου 98.000 σταυορύς, ενώ ο πρώτος επιλαχών, 4ος σε σειρά κατάταξης και κομματικός εκλεκτός, έλαβε περίπου 53.000 σταυρούς, σχεδόν τους μισούς. Αυτό καταρρίπτει το επιχείρημα της ΧΑ, ότι στις εκλογές οι ψηφοφόροι επέλεξαν κόμματα και όχι πρόσωπα. Εξάλλου, η εκλογή μου, όπως και των άλλων δύο Ευρωβουλευτών, ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο ο κ. Κασιδιάρης έπεσε σε απόλυτη δυσμένεια μετά τις Ευρωεκλογές στον ΓΓ της ΧΑ κ. Μιχαλολιάκο, καθόσον δεν κατάφεραν να εκλέξουν τα δικά τους κομματικά πρόσωπα.

Εν τέλει, η έδρα δεν παράγει κοινοβουλευτικό έργο, η έδρα δεν συμμετέχει στα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έδρα δεν προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η έδρα δεν αγωνίζεται, τα πρόσωπα αγωνίζονται.

  • Μια από τις “κατηγορίες” που εκτοξεύουν διάφοροι ανώνυμοι, είναι πως ο Συναδινός τα βρήκε με τον Καμμένο , ή με κάποιο άλλο κόμμα, ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, πίσω από τις ενέργειές σας κ.α. Παρόμοια… Εσείς έχετε κατά νου ήδη, κινήσεις πολιτικού ενδιαφέροντος;

Ήδη έχω ανακοινώσει και έχει αναπαραχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, δεν θα προσχωρήσω σε κόμματα και πολιτικούς φορείς που ευθύνονται για την τωρινη κατάσταση της Ελλάδας, Όμως δεν έφυγα από τη Χρυσή Αυγή για να μείνω πολιτικά αδρανής.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων πατριωτών που αγαπούν την Ελλάδα και οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει να στηρίξουν κάποιον από τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς.

Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικτών των νυν κομμάτων, οι οποίοι θα επιθυμούσαν μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση. Σε όλους αυτούς οφείλουμε να δώσουμε λύση. (…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.