Όπως προκύπτει πλέον και από επίσημα χείλη, αυτά του ευρωβουλευτή και στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού, κατά τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014, οι επιλογές των ψηφοδελτίων γίνανε από τον (ελεύθερο τότε) Κασιδιάρη, καθώς ο “Αρχηγός” ήταν κλεισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω προφυλάκισης για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Τα “ανοίγματα” που έκανε τότε η Χρυσή Αυγή μπορεί να της προσέφεραν ένα αυξημένο εκλογικό ποσοστό και μια αίσθηση επιτυχίας, μετά τις διώξεις του 2013, ωστόσο έγιναν με βαρύ, όπως αποδεικνύεται, τίμημα. Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ναζιστική οργάνωση οφείλεται στην πίεση που της ασκούν πρώην και νυν συνεργαζόμενα στελέχη να βάλει στην άκρη τον σκληρό (και ποινικά εκτεθειμένο) πυρήνα της και να μετασχηματιστεί σε ένα “εθνικό/πατριωτικό κόμμα”.
Η αποχώρηση του Συναδινού, που είχε εκλεγεί πρώτος με 98.482 ψήφους, είναι η πιο εμβληματική, αλλά δεν είναι η μόνη. Όλα τα μεγάλα ανοίγματα της Χρυσής Αυγής στο ευρωψηφοδέλτιο του 2014 έχουν αποχωρήσει.
Ένα στέλεχος που η Χρυσή Αυγή είχε θέσει στην πρώτη γραμμή, για να τον βάλει ακολούθως στον πάγο, ήταν ο δικηγόρος Ηλίας Ηλιακόπουλος. Η οργάνωση πρόβαλε με περηφάνια το βιογραφικό του Ηλιακόπουλου, ο οποίος τερμάτισε πολύ ψηλά (έκτος) με 43.581 σταυρούς.
Στη συνέχεια όμως ο Ηλιακόπουλος αποχώρησε, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις.
Αναρτηση του Ηλιακόπουλου στο λογαριασμό του στο facebook όπου εξηγεί τα αίτια της αποχώρησής του.
Ανάλογη περίπτωση ήταν αυτή του Γεώργιου Γαλέου, που διατέλεσε στη συνέχεια και βουλευτής Αργολίδας της οργάνωσης. Στις ευρωεκλογές τερμάτισε έβδομος με 36.685 ψήφους.
Ο Γαλέος, με πρόσφατη δήλωσή του, αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή και εντάχτηκε στο ΛΑΟΣ.
Η δήλωση παραίτησης του Γαλέου.
Μια ακόμα περίπτωση μετεγγραφής που έληξε άδοξα ήταν αυτή του καρδιολόγου Βασίλειου Χαλβατζούλη, την οποία η οργάνωση πρόβαλλε εμφατικά. Ο Χαλβατζούλης τερμάτισε πέμπτος με 46.739 ψήφους.
Ο Χαλβατζούλης, στη συνέχεια, διέκοψε κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και επέστρεψε στην “πατρώα γη” της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας μάλιστα πιπεράτες λεπτομέρειες για τη διαδικασία με την οποία επιλέγονται οι υποψήφιοι στη ναζιστική οργάνωση.
https://www.youtube.com/watch?v=uAEwsKaL7Bo
Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε ακόμα να φιλοτεχνήσει μια εικόνα συμμετοχής γυναικών στο ευρωψηφοδέλτιο, προβάλλοντας την υποψηφιότητα της Αρετής-Γεωργίας Κοκκότη, που εκλέχτηκε και περιφερειακή σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα.
Όμως η Κοκκότη αποχώρησε από τη ναζιστική οργάνωση, όπως το είχε πράξει και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ελληνικής Αυγής Δυτικής Ελλάδας και παλιό στέλεχος Χρήστος Ρήγας.
Η Κοκκότη στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ως ανεξάρτητη.
Άλλοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έχουν αποχωρήσει είναι ο Γεώργιος Βασιλείου, αυτοκινητιστής και συνδικαλιστής του ΛΑΣΙΤΑ, που όμως στη συνέχεια διαγράφτηκε με την παράταξη της ΧΑ να καταποντίζεται τελικά στις εκλογές του ΣΑΤΑ, η Αλεξάνδρα Μπάρου, παλιό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης στην Εύβοια (ήταν σύζυγος του επίσης ανεξαρτητοποιηθέντος βουλευτή Νίκου Μίχου), κλπ.
Με δεδομένο ότι η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου έγινε από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Μιχαλολιάκο, ασκείται κριτική ότι ο νεαρός εκπρόσωπος τύπου υπήρξε επιπόλαιος στις επιλογές του, τις οποίες πληρώνει τώρα στο σύνολό της η Χρυσή Αυγή.