Προβολές του ντοκυμαντέρ “Golden Dawn Girls” στις 18 και 22 Απριλίου (Γαλλικό Ινστιτούτο / Κινηματογράφος Ααβόρα)

(Κείμενο: Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, 4/2018)

Στις 20 Απριλίου 2018 η Δίκη της Χρυσής Αυγής θα μπει στον τέταρτο χρόνο. Με αυτή την αφορμή το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας υποστηρίζει το CineDoc στις προβολές του ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls» του Νορβηγού σκηνοθέτη Håvard Bustnes.

Ο Bustnes μπόρεσε να διεισδύσει στον κλειστό πυρήνα της οργάνωσης και να κινηματογραφήσει την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, την σύζυγο του Γιώργου Γερμενή και την μητέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ενώ και οι τρεις βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού και οι γυναίκες αυτές ανέλαβαν κεντρικό ρόλο ενόψει των εκλογών του 2015. Την ίδια περίοδο ο ιδρυτής και αρχηγός της Χρυσής Αυγής έχει ήδη αναλάβει με δημόσια δήλωσή του την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το ντοκιμαντέρ του Νορβηγού σκηνοθέτη γίνεται η αφορμή για να συζητήσουμε για την Χρυσή Αυγή και την δίκη. Που βρισκόμαστε σε αυτή την μαραθώνια δικαστική μάχη με τους νεοναζιστές της εγκληματικής οργάνωσης; Πόσο συντριπτικά είναι τα στοιχεία; Πως στοιχειοθετείται η κατηγορία της Εγκληματικής Οργάνωσης; Ποιους καίνε τα εκατοντάδες βίντεο, τα έγγραφα, οι φωτογραφίες και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και πως επιβεβαιώνεται το ότι οι εγκληματικές πράξεις  έγιναν υπό την καθοδήγηση των ηγετικών στελεχών;

 

Προβολές (με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)

Τετάρτη, 18 Απριλίου, 19:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Ψαρρά (Εφ. Συντακτών) και Patrick Strickland (Al Jazeera) σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω Facebook live.

Κυριακή, 22 Απριλίου, 17.00 στον Κινηματογράφο Ααβόρα
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ “The Cleaners” (Ελλάδα, 2012), του Κωνσταντίνου Γεωργούση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, καθώς και με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάση Καμπαγιάννη και τον τέως ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του Golden Dawn Watch Κωστή Παπαιωάννου. Η προβολή του “Golden Dawn Girls” θα ξεκινήσει στις 18:30.

Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με το Al Jazeera English, το Witness – Al Jazeera, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Aθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Golden Dawn Watch, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Vouliwatch και την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος Jail Golden Dawn.

Για τη σελίδα του event στο facebook, δείτε εδώ.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο προβολές εκτός Αθήνας μέσα στον Μάιο οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.